Ggz & psychiatrie
Hier vindt u alle MC-artikelen over diagnoses, behandelingen en wetenschappelijke ontwikkelingen in de psychiatrie, alsmede bijdragen over de organisatie en de bekostiging van de GGZ.
-
De grote wereld buiten het ziekenhuis
Na bijna anderhalf jaar coschappen in het ziekenhuis was het tijd om kennis te maken met een specialisme buiten de muren van het ziekenhuis: de psychiatrie. Mijn witte doktersjas ruilde ik in voor mijn eigen kledingkast. Ineens moest ik weer nadenken over wat ik droeg tijdens mijn coschap. Is deze blouse geschikt? Mag ik mijn horloge omhouden? Is nagellak geoorloofd?
-
Ouders verzetten zich tegen behandeling dochter met elektroshocks
Een meisje van 15 jaar is sinds februari opgenomen vanwege catatonie. Dit is een potentieel levensbedreigende aandoening, die door psychische of lichamelijke aandoeningen of drugsgebruik kan worden veroorzaakt. Er is sprake van volledig afwezige motoriek, de mogelijkheid tot communicatie ontbreekt en het meisje is volledig adl-afhankelijk.
-
Gedwongen en onvrijwillige zorg neemt toe
Het aantal patiënten dat gedwongen of onvrijwillige zorg ontvangt, is in de afgelopen paar jaar sterk toegenomen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die juist streeft naar het verminderen van dwang in de zorg.
-
De onzekerheid bij het beoordelen van uitzichtloosheid
Hoe kun je bij psychische aandoeningen van uitzichtloosheid spreken, wanneer het beloop zo moeilijk te voorspellen is. Euthanasie kan immers alleen als het lijden uitzichtloos is.
-
Psychiater schendt beroepsgeheim door beperkingen patiënt niet te respecteren
Klager was twee keer opgenomen in een instelling voor verslavingszorg. Hij diende een klacht in over zijn behandeling bij de klachtencommissie van de instelling, omdat hij vond dat de opnames langer duurden dan noodzakelijk. De psychiater diende een verweerschrift in waarin hij, volgens klager, zijn medisch beroepsgeheim schond door stukken buiten de door klager gegeven toestemmingsperiode te verstrekken.
-
De spreekkamer is lek
‘Je kunt als zorgverzekeraar de puzzelstukjes wel op de goede plaats willen leggen, maar als je heel andere vormen in die stukjes ziet dan een ervaren psychiater of psycholoog, is het de vraag of je wel degene bent die de puzzel zou moeten leggen.’ Het is een van de vele prikkelende observaties uit De spreekkamer is lek van journalist Tom Grosfeld.
-
Contractering zelfstandig gevestigde psychiaters stuit op problemen
Een deel van de zelfstandig gevestigde psychiaters krijgt geen contract bij zorgverzekeraar CZ. De reden snappen ze niet, want ‘onze praktijken zijn gevuld met de meest complexe patiënten’.
-
Psychiaters: ‘Klaar lucht in debat over euthanasie bij psychisch lijden’
Een opiniestuk in de Volkskrant en een brief die circuleert onder psychiaters bedoeld voor het NVvP-bestuur hebben beide tot doel het debat over euthanasie bij psychisch lijden vlot te trekken. Beide teksten richten hun pijlen daarbij vooral op de brief die een groep verontruste psychiaters een paar maanden geleden stuurde aan het OM.
-
‘Erken angst- en dwangstoornissen als een langdurig probleem’
In de herziene multidisciplinaire richtlijn Angst- en dwangstoornissen die woensdag is gepubliceerd door de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie veranderen de adviezen rondom medicatiegebruik.
-
Openlijk in debat
De afgelopen maanden vlamde het mediadebat over euthanasie bij psychisch lijden heftig op en stonden psychiaters lijnrecht tegenover elkaar. Met name het verlenen van euthanasie aan een minderjarige eind 2023 leidde tot veel ophef en zelfs een brief aan het OM van verontruste collega’s.