Ggz & psychiatrie

Hier vindt u alle MC-artikelen over diagnoses, behandelingen en wetenschappelijke ontwikkelingen in de psychiatrie, alsmede bijdragen over de organisatie en de bekostiging van de GGZ.
-
Partydrugs op prescriptie
Psychedelica vinden steeds vaker de weg naar de spreekkamer. Is de politiek er ook rijp voor?
-
Opstarten en afscheid
‘Het werk dat je als je klaar bent gaat doen, is niet anders dan het werk dat je al deed’, hoor ik van alle kanten. ‘Je bent zo gewend.’
-
Zo afgekort
Ze wordt als een KOPP-kind geboren, een moeder met anorexia en een vader met een alcoholprobleem. Zeven jaar lang groeit ze op in het geschreeuw en gescheld van beide ouders alvorens het vechthuwelijk strandt in een vechtscheiding. Papa vertrekt en laat haar bij haar moeder achter. Ze reageert op de situatie met lastig gedrag, de leerkrachten weten zich geen raad.
-
NZa mag voorlopig gegevens van ggz-patiënten blijven verwerken
De voorzieningenrechter heeft het verzoek van onder andere enkele ‘zorgaanbieders/behandelaren’ om de aanlevering van patiëntgegevens aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tijdelijk stop te zetten, afgewezen.
-
Eerder loonstrookje bepaalt wat aios psychiatrie gaat verdienen
Voordat je begint als aios psychiatrie doe je er goed aan een goedbetaalde artsenbaan te nemen, want je voorafgaande werkervaring is van invloed op wat je aan het eind van de maand op je bankrekening vindt.
-
‘Je moet elke keer weer een nieuwe zorgmachtiging aanvragen’
Sinds de Wet verplichte ggz (Wvggz) is ingevoerd, bewegen zorgverleners in de psychiatrie mee met deze dwangwet. Maar de wet sluit nog altijd niet aan op de praktijk. Medisch Contact liep mee met de piketdienst van het FACT-team van Antes in Rotterdam-Capelle. ‘Moet je zien, dit formulier!’
-
Laat me gaan
Psychiaters Kit Vanmechelen, die zeven jaar lang werkte voor het Expertisecentrum Euthanasie, en Menno Oosterhoff, die second opinions uitvoerde voor patiënten met een euthanasiewens en zelf ook ervaring heeft met de uitvoering, schreven het boek Laat me gaan, over euthanasie bij psychiatrische aandoeningen.
-
Wanneer laat je je patiënt stikken?
Afgelopen voorjaar had hij zich na een paar ernstige pogingen om zijn leven te beëindigen bij ons gemeld. Hij wilde euthanasie. Liever vandaag dan morgen. Al die jaren had hij zijn sterke doodswens voor ons verborgen gehouden. Hij wilde ons er niet mee lastigvallen en het heft in eigen hand houden.
-
Gekkenhuis?
‘Het is hier een gekkenhuis’, zegt een patiënt op de high intensive care. Het zet me aan het denken. Vroeger noemden we de psychiatrische instelling exact zo. De HIC is de afdeling voor de acuutst zieke patiënten. De eerste keer dat ik als coassistent de high intensive care oploop, weet ik niet waar ik ben beland.
-
Goede resultaten esketamine bij therapieresistente depressie
Patiënten met een therapieresistente ernstige depressie hebben waarschijnlijk meer baat bij esketamine dan bij de standaardbehandeling van hun ziekte. Esketamine is een vorm van ketamine die wordt toegediend als neusspray.