Ggz & psychiatrie

Hier vindt u alle MC-artikelen over diagnoses, behandelingen en wetenschappelijke ontwikkelingen in de psychiatrie, alsmede bijdragen over de organisatie en de bekostiging van de GGZ.
-
Psychiater en schrijver Forugh Karimi wint literatuurdebuutprijs
Het boek De moeders van Mahipar, geschreven door Forugh Karimi, is uitgeroepen tot winnaar van de Hebban Debuutprijs 2023.
-
Psychiaters voelen zich onder druk gezet door NZa
Veel psychiaters voelen zich onder druk gezet om vertrouwelijke patiëntgegevens te delen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat zegt psychiater Cobie Groenendijk, lid van de actiegroep ‘Vertrouwen in de ggz’, die de NZa eind september voor de rechter daagt.
-
In de TBS
De vijfdelige documentaireserie In de TBS van Elena Lindemans wil laten zien hoe het toegaat binnen de muren van de tbs. Hans Faber volgt daarin als buitenstaander en als nabestaande – zijn nicht Anne Faber werd in 2017 om het leven gebracht door iemand die bij een eerdere veroordeling geen tbs kreeg maar wél had moeten krijgen – een jaar lang patiënten, begeleiders en behandelaars in de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht.
-
‘Ik kan gewoon heel slecht tegen ongelijkheid’
De Rotterdamse straatarts Michelle van Tongerloo ontwikkelde uit ontevredenheid met het systeem haar eigen onconventionele methoden om haar patiënten te helpen. ‘Ik volg gewoon mijn gezonde verstand en mijn gevoel.’
-
What the f*ck?!
Op 27 juli 2017, om half twaalf ’s avonds, gaat bij de hoogzwangere Saskia Wolters de bel. Haar ouders staan voor de deur. Joost – haar broer, hun zoon, echtgenoot en vader van een acht maanden oud zoontje – is begin die avond op weg naar huis in een volle Amsterdamse metro doodgestoken. Het duurt dagen voordat het Nederlands Forensisch Instituut sectie heeft verricht en de nabestaanden naar hem toe mogen.
-
Deze psychiater verdient geen berisping, maar een standbeeld
Een psychiater heeft van het regionale tuchtcollege een berisping gekregen. Als het een waarschuwing geweest was, had ik het erbij gelaten, maar een berisping vind ik een veel te strenge veroordeling. Deze psychiater is een pionier in het verlenen van euthanasie aan ondraaglijk lijdende mensen met een psychische aandoening waarvoor geen redelijke andere opties meer bestaan.
-
Psychiater berispt vanwege twee keer onzorgvuldig handelen rond euthanasie
De psychiater die in 2022 twee keer op de vingers werd getikt door de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) vanwege onzorgvuldig handelen, is dinsdag berispt door het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam.
-
Psychiater voert onvoldoende regie
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft onderzoek gedaan naar de zorg voor een patiënte die leed aan anorexia nervosa en persoonlijkheidsproblematiek en eind 2018 is overleden. De patiënte ontving zorg van de organisatie waar de beklaagde psychiater werkte, die in ieder geval vanaf mei 2018 regiebehandelaar was.
-
Specialistische ggz slaat meer aan bij ‘rijken’ dan bij ‘armen’
Mensen met de laagste inkomens die aankloppen bij de specialistische ggz zijn al ernstiger ziek, krijgen relatief minder behandelminuten, hebben minder kans dat hun psychisch, sociaal en beroepsmatig functioneren verbetert en maken meer kans op een aanvullende behandeling dan patiënten uit hogere inkomenscategorieën.
-
Schorsing voor basisarts na relatie met patiënt
‘Deze arts zal nog jarenlang worden geconfronteerd met de gevolgen van zijn gedrag’, stelt psychiater en jurist Noortje van de Kerkhof. Ze reageert daarmee op een uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam in een tuchtklacht die werd ingediend door de ggz-instelling waar de basisarts uit deze zaak sinds 2015 werkzaam was op de crisisdienst.