Podcasts

filter

200 gevonden resultaten

search_results_from 1 search_until 10
 1. mc - de podcast
  30 november 2023

  Grensoverschrijdend gedrag komt nog té vaak voor in de zorg

  Deze week staan we in de uitzending uitgebreid stil bij de resultaten van onze enquête naar grensoverschrijdend gedrag in de zorg. In de studio is de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen om hier over door te praten.
  [Grensoverschrijdend gedrag komt nog té vaak voor in de zorg | medischcontact]
 2. kopcast
  29 november 2023

  De leaky pipeline in het onderwijssysteem: ambitie genoeg maar last van kansenongelijkheid

  In deze aflevering van KopCast gaat Casper in gesprek met onderzoeker Lianne Mulder en bíj́na-arts Priscilla Maria. Twee energieke vrouwen die hun geluk direct koppelen aan het gevoel van gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en vrijheid. Met keiharde data en publicaties in onder andere The Lancet wordt de 'leaky pipeline' in de route van geneeskundestudent tot medisch specialist van mensen met een migratieachtergrond duidelijk: ambitie genoeg maar er is sprake van kansenongelijkheid.
  [De leaky pipeline in het onderwijssysteem: ambitie genoeg maar last van kansenongelijkheid | medischcontact]
 3. mc - de podcast
  23 november 2023

  ‘Dokters praten nog veel te weinig over hun fouten’

  Te gast is Milou Hüsken, lid van De Jonge Dokter en medeorganisator van het recente Foutenfestival. Henk recenseert het boek Blessuretijd van twee snijders, en Simone vertelt over een tuchtcasus waarin een psychiater moet beslissen of het rijbewijs van een vrachtwagenchauffeur met een psychiatrische voorgeschiedenis verlengd kan worden. Ten slotte bespreken we de voordelen van een traineeship voor aniossen en als uitsmijter een praktijkperikel met een racistisch randje.
  [‘Dokters praten nog veel te weinig over hun fouten’ | medischcontact]
 4. mc - de podcast
  16 november 2023

  Huisartsen worden knettergek en horendol van al die regels!

  We keken voor u naar het Grote Zorgdebat en bespreken de highlights en daarnaast de uitslagen van de enquête naar stemgedrag van artsen (i.o.). Vervolgens een openhartige boekrecensie en een tuchtcasus waarin de supervisie van een coassistent niet goed verloopt.
  [Huisartsen worden knettergek en horendol van al die regels! | medischcontact]
 5. mc - de podcast
  9 november 2023

  ‘Vraag je altijd af wat voor soort dokter je wilt zijn’

  In deze aflevering aandacht voor het boekje Heel de dokter, een gids voor levenslang vitaal blijven in de zorg. We spreken met auteurs Angèle van de Ven en Sophie Querido en we mogen twee exemplaren weggeven. Vervolgens in de Mening van Maassen een boek dat uw stemgedrag zou kunnen beïnvloeden. In de tuchtzaakbespreking een casus van een pubermeisje dat al weken weigert te eten.
  [‘Vraag je altijd af wat voor soort dokter je wilt zijn’ | medischcontact]
 6. kopcast
  8 november 2023

  ‘Neem eens iemand aan die niet in het team past’ – Gönül Dilaver

  In deze aflevering is Gönül Dilaver, directeur biomedische wetenschappen UMC Utrecht, te gast. Zij zet zich in voor inclusie en diversiteit in het onderwijs. Ze stelt: de maatschappij waarin de zorg uiteindelijk geleverd moet worden is divers, dus ook daarom is het belangrijk dat er wordt gewerkt aan inclusie en diversiteit binnen het onderwijs. Om awareness te vergroten is een integrale aanpak nodig: het is niet alleen een kwestie van meer studenten met een andere achtergrond aannemen, maar het vereist ook aanpassingen in de studie zelf en bij de docenten en de medische staf.
  [‘Neem eens iemand aan die niet in het team past’ – Gönül Dilaver | medischcontact]
 7. mc - de podcast
  2 november 2023

  Danka Stuijver: de tarieven voor huisartsen zijn niet reëel en niet kostendekkend

  In de studio bericht huisarts en columnist Danka Stuijver over de rechtszaak die verschillende partijen tegen de NZa hebben aangespannen vanwege de in hun ogen slechte tarieven. In de Mening van Maassen een indrukwekkende film over de bewoners van een boot op de Seine. Als tuchtcasus een specialist ouderengeneeskunde die een klacht krijgt over het beleid rondom het levenseinde en nadien een interview met hoogleraar Rashmi Kusurkar over inclusiviteit in de geneeskunde. Een praktijkperikel over een groot aantal thuiszorgmedewerkers sluit de uitzending af.
  [Danka Stuijver: de tarieven voor huisartsen zijn niet reëel en niet kostendekkend | medischcontact]
 8. mc - de podcast
  26 oktober 2023

  Teun Toebes (24) over leven in een verpleeghuis: ‘De kwaliteit van leven van het individu wordt onderdrukt’

  Deze week een uitgebreid gesprek met Teun Toebes, die op zijn 24ste al jarenlang vrijwillig in een verpleeghuis woont en een film maakte over de wereldwijde zorg voor mensen met dementie. In de Mening van Maassen een boek over een jongen met een zeldzame hersenaandoening. Eva bespreekt een tuchtcasus waarin last minute de behandeling werd aangepast en tot slot een gesprek met anios neurochirurgie Judith van Grafhorst, die werkte op zowel de Westelijke Jordaanoever als in Jeruzalem.
  [Teun Toebes (24) over leven in een verpleeghuis: ‘De kwaliteit van leven van het individu wordt onderdrukt’ | medischcontact]
 9. kopcast
  18 oktober 2023

  In gesprek met Chantal van Andel - Over geluk, diversiteit en inclusie

  In de tweede aflevering van de nieuwe serie van KopCast ‘Over geluk, diversiteit en inclusie’ praat Casper met Chantal van Andel, projectleider diversiteit en inclusie van het Erasmus MC. Een gesprek over de schokkende uitkomsten van haar promotieonderzoek naar ongelijkheid in beoordeling van studenten met een migratieachtergrond, het tumult dat volgde en de huidige ontwikkelingen op dit gebied in onderwijs en opleiding in het Erasmus MC. Ze bellen met huisarts Shakib Sana, die twintig jaar geleden als vluchteling uit Afghanistan naar Nederland kwam. Samen staan ze stil bij het overlijden van collega-huisarts en docent aan het Erasmus MC Jurgen Damen ten gevolge van de aanslag op donderdag 28 september 2023, een inktzwarte dag voor Rotterdam.
  [In gesprek met Chantal van Andel - Over geluk, diversiteit en inclusie | medischcontact]
 10. mc - de podcast
  12 oktober 2023

  ‘Geneeskundestudenten moeten periodiek een vog aanleveren’

  Deze week in de studio Hajar Rotbi, de nieuwe voorzitter van De Geneeskundestudent. Zij pleit onder andere voor een periodieke vog (verklaring omtrent het gedrag) voor coassistenten om nieuwe drama’s zoals in Rotterdam te voorkomen. Verder de winnaar van de Gouden Palm in de Mening van Maassen en een tuchtzaak met een niet bij name genoemde BN’er. Ten slotte nog een gesprek over de nieuwe jaarcijfers van ziekenhuizen met accountant Mike Tagage en een zomers praktijkperikel.
  [‘Geneeskundestudenten moeten periodiek een vog aanleveren’ | medischcontact]