Medisch Contact biedt u verschillende podcasts aan: Medisch Contact, de podcast, Over de grens, KopCast, Beter worden met Roos & Rozie, KoffieCo en ingesproken opiniestukken. Abonneer u op Medisch Contact op uw favoriete podcastkanaal.
Deze week een indringend gesprek met hoogleraar interventieradiologie Jim Reekers, die met zijn boek De medische omerta een fikse steen in de gezondheidszorgvijver gegooid heeft. In de Mening van Maassen bespreekt Henk het nieuwe boek van Louise Fresco, waarna Eva een nogal bizarre tuchtcasus behandelt waarin een juwelenroof bij een huisarts centraal staat. Tot slot een aantal boeiende fragmenten uit het jaarlijkse Ontbijt met de minister, waar VWS-baas Ernst Kuipers daags na Prinsjesdag voor een select gezelschap de begroting toelicht.
In deze nieuwe aflevering van onze wekelijkse podcast een gesprek met EY-consultant Ralph Poulssen over de recente financiële barometer van de zorg. In de nieuwe Mening van Maassen een Deense film over ‘losbandige’ meisjes in de jaren zestig. Als tuchtcasus een vrouw die ontevreden is over de haar geweigerde vruchtbaarheidsbehandeling en vervolgens nog een gesprek met hoogleraar Harry de Koning over de effecten van screening: is het nu levensverlengend of niet? Als afsluiter een invoelbaar digitale-zorgperikel.
In deze vierde en laatste aflevering van de zomerserie een gesprek met Abeba Mulugheta. Zij heeft een Eritrese achtergrond en is huisarts in de Haagse Schilderswijk. Via haar stichting AlloMedics, die dit jaar de Medisch Contact Communicatieprijs won, kunnen patiënten met een taal- en/of cultuurbarrière een arts consulteren die hun eigen taal spreekt. Maar om dat landelijk goed geregeld te krijgen, is nog niet zo makkelijk…
Steeds meer artsen gooien de handdoek in de ring. Dus hoe zorg je voor goede werk-privébalans? Dat onderzoeken radioloog Sietske Rozie en HR-specialist Roos van Graas in deze eerste aflevering van de podcast Beter worden met Roos&Rozie. Een podcastserie mogelijk gemaakt door Medisch Contact Banen.
Wie zijn die mensen die onze ziekenhuizen besturen, waar komen ze vandaan en hoe nemen ze beslissingen? Voor de allerlaatste aflevering van onze podcast sprak Sietske in de voorbereiding met een zeer bekende headhunter die al 15 jaar nieuwe ziekenhuisbestuurders zoekt, selecteert, adviseert en ondersteunt bij hun nieuwe rol.
Deze keer geen ingezonden brief, maar een inkijkje in de ervaringen van de luisteraars, de masterclassdeelnemers en Roos en Sietske zelf na een jaar podcast maken en masterclasses geven. Hoe heeft het 'beter worden' uitgepakt? Wat zijn de valkuilen waar dokters vaak in stappen, welke inzichten leverden de masterclasses op voor onze deelnemers, en wat zijn hardnekkige problemen bij het leidinggeven aan jezelf en aan anderen in de zorg?
Een zeer uitzonderlijke situatie: twee kandidaten blijken even geschikt: hoe kan dat en hoe kun je dat voorkomen? Roos en Sietske ontvingen een mail met een diversiteit- en inclusiedilemma: afgewezen omdat je een vrouw bent; mag dat?
Evelyn Brakema (huisarts in opleiding) en Judith de Bree (adviseur duurzame zorg) gaan in gesprek over hoe de zorg groener kan. Iedere aflevering bespreken zij, samen met pioniers en koplopers uit de zorg, een ander thema, zoals circulaire bedrijfsvoering, medicijngebruik of CO2-emissie.
Nelson Mandela zei het treffend: 'Education is the most powerful weapon to change the world.' Beroemde woorden en vandaag de dag relevanter dan ooit.
In deze achtste aflevering van de Groene Zorg Podcast bespreken Evelyn Brakema en Judith de Bree planetary health in het zorgonderwijs.
'Zorg voor een logische integratie met de dagelijkse activiteiten. En zorg voor positiviteit, energie en creativiteit in het programma. Het bruist en borrelt overal als het gaat om duurzaamheid.' In deze aflevering spreken Evelyn en Judith met Susanne Bentvelsen, lid van de Raad van Bestuur van gehandicaptenzorginstelling Aveleijn. Susanne is een bevlogen bestuurder met een duurzame visie - ze zet zich al jaren in voor het vergroenen van de gehandicaptenzorg en heeft daarbij behendig allerlei uitdagingen overwonnen.
75% van de Nederlanders maakt zich zorgen over klimaatverandering. Toch kan het lastig zijn het er met collega’s over te hebben. Hoe doe je dat op goede manier?
“Mensen hebben al ziekte en dan gaan we met preventie aan de slag... dat is gewoon heel weerbarstig. We moeten veel eerder in het traject ingrijpen, we moeten naar universele preventie met een integrale aanpak”. In deze aflevering spreken Evelyn en Judith met Hugo Touw, intensivist bij het RadboudUMC.
Wat is de directe impact van de ok op de atmosfeer? We duiken in de wereld van de anesthesie- en andere broeikasgassen en doen dat vanuit één van de meest schone plekken ter wereld: de operatiekamer. Judith spreekt met Hans Friedericy, anesthesioloog bij het LUMC, promovendus op de milieu-impact van anesthesiegassen en hij zet zich in voor het Landelijk Netwerk de Groene OK.
Een groot aantal Nederlandse artsen werkt een bepaalde periode van hun leven in het buitenland. Wat drijft deze mensen over de grens en waar lopen ze tegenaan? In de podcastserie Over de grens buitenland interviewt huisarts en columnist Danka Stuijver Nederlandse artsen die wonen en werken in het buitenland.
Voor het eerst zit Danka aan tafel met haar gast, die net als zij werkt op Aruba. Nienke Smits begon ruim elf jaar geleden als eerste specialist ouderengeneeskunde op Aruba, een eiland met 115 duizend inwoners dat jaarlijks wordt bezocht door 2 miljoen, veelal Amerikaanse, toeristen.
Huisarts Hielke Renkema vertrok een jaar geleden met zijn vrouw en drie kinderen naar Nieuw-Zeeland. Naast een breder takenpakket en aanzienlijk meer bureaucratische rompslomp is het grote verschil met Nederland dat huisartsenzorg in Nieuw-Zeeland niet valt onder vergoede zorg.
Nathalie de Bruin vertrok veertien jaar geleden met haar gezin naar Canada om een nieuw avontuur aan te gaan. Haar werk als huisarts daar verschilt van dat in Nederland. Zo doet zij minder spoed en palliatieve zorg maar heeft zij ook taken van een bedrijfsarts, verzekeringsarts, jeugdarts en, tot 26 weken, verloskundige.
Een gelukkige dokter zijn, hoe doe je dat? Over deze worsteling gaat KopCast, een podcastserie van Casper van Koppenhagen. Met eerst een aantal afleveringen die het persoonlijke verhaal vertellen over het afgelopen jaar van Van Koppenhagen, gevolgd door een serie interviews. Met uiteindelijk mogelijk het antwoord op de vraag hoe je een gelukkige dokter kan worden.
In deze aflevering blikken Casper en Marijn Houwert terug op de eerste overwinning van Oranje. De Belgische sportarts Bruno Vanhecke vertelt over zijn favoriete ‘Derby der Lage Landen’! En Belle van Meer, sportarts van de Oranjeleeuwinnen, komt aan het woord over de voorste-kruisbandproblematiek.
Casper praat deze keer met coassistent en KoffieCo presentator Benjamin Lorié, die vertelt hoe zijn ideale voetbalelftal allertijden, zonder Cruijff, eruitziet. Samen bellen ze met hoogleraar klinische sportgeneeskunde Fred Hartgens die door blessures moest stoppen met voetballen. Hoe gaat hij om met sporters die wel wíllen maar niet meer kúnnen?
In deze aflevering is Casper op bezoek in het Voetbal Medisch Centrum van de KNVB. Hij spreekt met bondsarts Edwin Goedhart die vertelt hoe hij zichzelf en zijn team voorbereidt op het WK. De discussie over gastland Qatar kan niet ontbreken. Casper belt daarover met filosoof Sandra Meeuwsen in de hoop dat zij zijn geweten kan sussen. Zal dat lukken?
Medisch Contact heeft de podcast KoffieCo onder haar vleugels genomen om deze welbespraakte en nieuwsgierige coassistenten meer ruimte en mogelijkheden te bieden tot het maken van prachtige interviews met voornamelijk artsen. Zeer informatief voor coassistenten en net zo leerzaam voor reeds gevestigde artsen. Hoor eens hoe anderen met enthousiasme over hun vak vertellen! Inspirerende podcast voor iedere arts. Meer over de podcast van KoffieCo >
In Italië leren kinderen om van wijn te genieten op hun 14e. In België wordt qua alcoholgebruik bij jongeren dezelfde zorgwekkende trend gezien als in Nederland 10-15 jaar geleden. Maar hoe zit het nu met de drinkcultuur van jongeren in Nederland?
Van spoedeisende hulp arts tot brandwondenarts, dr. Scholten gaat geen uitdaging uit de weg. Acute situaties zijn de werksfeer waarin zij haar het liefste in begeeft. In deze aflevering word je meegenomen in wat voor rol er nou precies weggelegd is voor een brandwondenarts.
Een vrouwelijke neurochirurg, hoogleraar, vice-decaan én binnenkort lid van de Raad van Bestuur van het Amsterdam UMC en decaan van de faculteit der Geneeskunde van de VU, die haar drukke leven ook nog eens weet te combineren met haar gezinsleven. Hoe lukt het haar om dit allemaal te doen?
Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.