Investeer in onze kracht
3 reactiesOpnieuw landelijk nieuws: huisartsen hebben het moeilijk. Er is sprake van te hoge werkdruk en te weinig personeel. Niks nieuws, hoor ik u denken. Volgens de artikelen werd tot op heden echter nog te weinig gebruikgemaakt van een potentieel goede oplossing, de basisarts! Afgestudeerde geneeskundestudenten die spreekuren gaan draaien in de huisartsenpraktijk. In theorie een goede oplossing, maar werkt het ook in de praktijk?
Puur op kennis komt een basisarts een heel eind. Echter, is huisartsgeneeskunde niet voor niks een specialisatie? Ik denk terug aan het spreekuur dat ik vanochtend had. Hoe had ik als basisarts in de spreekkamer gezeten met die 72-jarige vrouw met angstklachten? Had ik durven doorvragen? Of meteen gegrepen naar kalmerende medicatie en een verwijzing? En had ik geweten dat die man met relatief milde buikpijnklachten een jaar geleden zijn partner verloor aan alvleesklierkanker? Pas na doorvragen beaamde hij angst te hebben voor eenzelfde diagnose.
Huisartsgeneeskunde is niet voor niks een specialisatie
Onze kracht als huisarts zit in de langdurige en laagdrempelige band met onze patiënt in combinatie met communicatieve vaardigheden, waardoor wij als poortwachter denken te kunnen inschatten wat onze patiënt nodig heeft. En dat allemaal voor een kosteneffectief bedrag. Het inzetten van basisartsen kan op korte termijn mogelijk wat druk verlagen, maar hebben we niet een langdurige oplossing nodig voor de huidige problematiek?
Mijn voorstel: investeer juist in alles behalve de basisarts! Herstructurering van de huisartsenzorg is nodig, zowel financieel als organisatorisch, iets wat de huisartsen zelf kunnen bewerkstelligen. Daarnaast zijn door toegenomen zorgvraag en vergrijzing nieuwe collega’s nodig voor de lange termijn. De basis hiervan ligt in de geneeskundeopleiding. Maak het vak aantrekkelijker en investeer in het afleveren van eerstelijnsbasisartsen in plaats van afgestudeerde superspecialisten in de dop. In theorie een goede oplossing, maar wat denkt u? Zal het ook zo werken in onze (huisartsen)praktijk?
Meer van Eefje Suntjens:
I.E. van Hövell tot Westervlier - Ullmann
Huisarts
Eefje, goed stuk, je hebt 100% gelijk. Zolang we het in 2018 beloofde MTVP, dat ruimte moet maken voor de substitutie die op huisartsen is afgekomen, niet structureel gefinancierd krijgen, na alle onderzoeken en pilots, is er geen sprake van een opre...chte poging zorgproblemen op te lossen. En zonder die intentie is dit een investering in de basisarts, niet in de huisartsenzorg. Het is belangrijk dat huisartsen ervoor waken dat alle lapmiddelen die op ze afgeschoten worden, effectief omdat alle andere zorglijnen vastlopen, niet hun werklast verhogen door de continuïteit op te knippen, door medisch overzicht en dossierkennis te beschadigen, en door oneigenlijke inzet van niet-specialistische expertise.
[Reactie gewijzigd door Hövell tot Westervlier - Ullmann, Isabel van op 24-06-2023 10:15]
P.A.W. van Hessen
arts M&G, bestuurder Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra, Amstedam
Voor het overeind houden van onze prima huisartsenzorg voor elke inwoner van Nederland zullen we álle mogelijkheden nodig hebben:
- én inzet van ANIOS/ basisartsen; we doen dit bij SAG al jaren, zoals één van de artikelen vermeldde, en ook op de la...ngere termijn kunnen de basisartsen een deel van het werk goed op zich nemen; bovendien kunnen we zo jonge dokters enthousiasmeren voor de opleiding tot huisarts;
- én inzet van Physician Assistants en Verpleegkundig Specialisten, PA's en VS'en; zij kunnen langer blijven werken in de praktijk, en daardoor een vast gezicht worden: zij kennen de patiënten, en de patiënten kennen en vertrouwen hen;
- én een geneeskundeopleiding die zich meer richt op artsen die gaan werken buíten de muren van het ziekenhuis;
- én meer technologie: de thuisarts-chatbot, zelf afspraken inplannen, zelf meetwaarden bijhouden en uploaden etc.;
- én, vat het niet persoonlijk op, aanzienlijk minder waarnemend huisartsen: meer dan 40% is echt veel te veel, een kernwaarde van huisartsenzorg is immers continuïteit in persoon, die langdurige band.
En dan vergeet ik ongetwijfeld nog het nodige. Het is niet of-of, het is en-en. En zelfs dan wordt het hard aanpoten. O ja, laten we intussen ook niet vergeten minder te klagen en te mopperen: dat schrikt jonge dokters alleen maar af om te kiezen voor dit prachtige vak.
I.E. van Hövell tot Westervlier - Ullmann
Huisarts
Deze reactie houdt geen rekening met de inhoudelijke genoemde bezwaren. Wat voor de ene praktijk werkt, hoeft niet voor de andere prettig te zijn. En dat de SAG dit een prettige manier van werken vindt, is geen objectief gegeven waar we iets mee kunn...en.
Het argument dat basisartsen, die daarna de praktijk verlaten voor een specialisatie en de specialisatie tot huisarts missen, waarnemers, die voor het overgrote deel praktijkhouders willen worden, kunnen vervangen, is heel erg grimmig. Dan is het doel basisartsen in te zetten voor specialistische zorg. Dan is het doel de jonge waarnemers, die voor het grootste deel waarnemen zolang ze hun gezin op poten zetten, hiermee werkloos te maken. Hoe heb je dan de drempel naar praktijkhouderschap lager gemaakt? Of praktijkhouderschap en de continuïteit verbeterd? Dit zet toch alleen nog maar meer specialisten thuis op de bank? Ik schrik daarvan, omdat deze insteek heel onveilig is en erg visieloos.
[Reactie gewijzigd door Hövell tot Westervlier - Ullmann, Isabel van op 24-06-2023 10:22]