Blogs & columns
Column

Homeopathie 2.0

6 reacties

De toekomst van gentherapie bestaat uit zogenaamde minicircles. Een minicircle is een circulair stuk DNA dat lijkt op de plasmiden van bacteriën, maar kleiner is, waardoor het de cel inkomt, gehumaniseerd of ten minste “verdierlijkt” is, zodat het geen immuunrespons opwekt, en zichzelf niet kan vermenigvuldigen, wat het veiliger maakt.1-3 Je zet het gen van keuze op de minicircles, injecteert ze in de patiënt en de DNA-code wordt door zijn/haar celmachinerie vertaald. Zo kan er bijvoorbeeld een missend enzym of antistof worden geproduceerd.

Althans, tot zover de theorie. In de praktijk is het produceren van de minicircles complex, de zuivering nog problematischer, en is het lastig om ze in de juiste cellen te krijgen, laat staan in de celkernen waar ze hun werking moeten uitvoeren. Bovendien heeft ons lichaam het niet zo op vreemd DNA: dat wordt vrij snel afgebroken. Minicircles zijn de toekomst van de gentherapie, maar als wetenschappers de voornoemde obstakels niet oplossen, zullen ze dat altijd blijven.

Eén bedrijf claimt de techniek inmiddels te hebben geperfectioneerd. Minicircle heet het bedrijf – niet toevalligerwijze – en op zijn website promoot het acht gentherapieën met minicircles – nog wel in studiefases. Je hebt er een die hiv geneest door het lichaam aan te zetten tot antistof­productie (in november de fase-III-trial), eentje waarmee je met één injectie 25 procent afvalt (fase I begint volgend jaar), en eentje waardoor je follistatine gaat maken en heel sterk wordt (fase-III-trial in september). De ziekte van Crohn gaat Minicircle ook genezen en misschien ALS.

Wanhopigen en rijken die de dood willen afkopen zullen zij behandelen met het aloude pseudowetenschappelijke geleuter

Trials in de gereguleerde wereld zijn nogal complex en duur en daarom voert Minicircle die uit in de semivirtuele mini­staat Próspera: een (juridisch wankele) economische vrijhandelszone van 25 hectare op een Hondurees eiland, met bitcoin als nationale munt en waar eenieder zijn eigen regelgeving mag bedenken. Verdere kostenbesparing bereikt het bedrijf door van trialpatiënten te eisen dat ze non-­fungible tokens (NFT’s) kopen en ze zelf hun medische onder­zoeken betalen.

Zie hier de toekomst van de kwakzalverij: ‘biohackers’ die met weinig kennis en veel bravoure de reguliere geneeskunde te slim af zijn – bijvoorbeeld met minicircles. Wanhopigen en rijken die de dood willen afkopen zullen zij behandelen met het aloude pseudowetenschappelijke geleuter, alleen verpakt in wat meer technologie. Homeopathie 2.0 en levendbloedanalyse voor de 21ste eeuw. Hoe onschuldig dit is, zal moeten blijken. DNA bij jezelf inbrengen kan vaak nog wel ongestraft, maar als je het doet in plaats van je hiv-medicatie slikken wordt het riskant. De directeur van een ander biohackingbedrijf spoot zichzelf zonder problemen (of genezing) een gentherapie in tegen herpes, maar daarna verdronk hij wel in zijn eigen sensorische-­deprivatietank. Al die technologie kan het alternatieve circuit misschien toch wel wat gevaarlijker maken. 

voetnoten
 1. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fceng.2020.612594/full
 2. https://mirror.xyz/0x422dFd5F83361149598B7BA7cBF6180e30f05ED5/uhPCudlAD9Z8ay66PhfPwPTjY_R O_Kdkj2AZXnhAcM
 3. https://www.vice.com/en/article/59jxak/biohacker-ceo-aaron-traywick-was-found-dead-in-a-floatation-therapy-tank

Meer van Miquel Ekkelenkamp: download dit artikel (in pdf)

technologie
 • Miquel Ekkelenkamp

  Miquel Ekkelenkamp werkt als arts-microbioloog in het UMC Utrecht. Onder de naam Miquel Bulnes schreef hij al verscheidene romans. Ekkelenkamp was al eerder (2011-2012) columnist voor Medisch Contact.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • huisarts, Hoorn

  Nico Terpstra

  Het is interessant dat opperhomeopaat des Vaderlands Kusse weer eens voor zijn kwakzalverij-verdienmodel opkomt. Kusse heeft overigens de leiding over het AIM (Academy of Integrated Medicine) waar homeopathie, acupunctuur en de hele ri...edel aan onzinbehandelingen aan de zwakkere broeders en zusters in de geneeskunde wordt aangepraat als zachte lifestyle-geneeskunde. Sommigen trappen daar in.

  Wat echter naar mijn mening - en die van de VtdK - veel kwalijker is dat bekende wetenschappers zoals prof. dr. Jim van Os, o.a. hoogleraar psychiatrie UMC Utrecht, prof. dr. Hanno Pijl, o.a. hoogleraar diabetologie LUMC en prof.dr. Dirkjan van Schaardenburg, o.a. hoogleraar reumatologie UMC Amsterdam in de adviesraad van dat kwakzalvershol (https://www.aim-edu.nl/raad-van-advies) zitten, daarmee aan onbewezen flut enige wetenschappelijke legitimiteit verschaffen. Waar dat toe leidt ziet u op de website van deze club bv in hun tweedaagse cursus homeopathie (https://www.aim-edu.nl/basisjaar/blok-8-introductie-in-de-homeopathische-geneeskunde-theorie-praktijk-wetenschap)

  [Reactie gewijzigd door op 13-05-2023 14:03]

 • J.V.M. Noordeloos

  gepensioneerd huisarts

  Beste Miquel Ekkelenkamp,
  Uit uw column in Medisch Contact van 11 mei 2023 begrijp ik dat u geen weet heeft van de wetenschap homeopathie.
  U plaatst de gentherapie naast de homeopathie. In de titel Homeopathie 2.0 klinkt minachting door vanwege d...e aanvulling 2.0 Ik hoop dat we later kunnen spreken over Homeopathie XL. Op heel veel plekken in de wereld wordt gebruik gemaakt van de homeopathische geneeswijze. In India is zelfs 1 op de 3 artsen opgeleid en werkzaam in de homeopathie. Er zijn daar zelfs ziekenhuizen waar met conventionele technieken een diagnose wordt gesteld, waar operaties worden verricht, maar waar verder enkel met homeopathische geneesmiddelen wordt behandeld.
  Terwijl in de gentherapie gebruik wordt gemaakt van circulaire stukjes DNA zoals u beschrijft wordt in de homeopathie gebruik gemaakt van een heel ander fenomeen: de uitgangsstof wordt stapsgewijs verdund en gepotentieerd (heftig geschud). Helaas is er nog geen bewijs gevonden voor de exacte werking van deze manier van geneesmiddelbereiding. De homeopathische geneesmiddelen kunnen, zoals ook mijn ervaring is, veel soelaas bieden en ook tot genezing van de zieke leiden.
  Gelukkig zijn we in een tijd gekomen waarin steeds meer artsen verder kijken dan de nog altijd gewaardeerde Evidence Based Medicine. Zo is er steeds meer sprake van Practise Based Medicine. Er blijken meerdere methodes te zijn die het zelfherstellend vermogen van ons lichaam (en geest) stimuleren en deze zijn net als de homeopathie de moeite waard om ervaring mee op te doen. Er is wel lef nodig om je als arts hierin te verdiepen. Als je als arts aan je collega's laat merken dat je in andere dan de reguliere methodes bent geïnteresseerd kan je veel kritiek krijgen van deze collega's. Het kan ook zijn dat je wordt dood gezwegen of met de nek wordt aangekeken. En waarom eigenlijk? Worden de grootste ontdekkingen niet gedaan door out of the box te denken?
  Voor een deugdelijke en houdbare wetenschappelijke onderbouwing van een geneeswijze bestaan er tegenwoordig ook nieuwe onderzoeksmethoden. Hierbij is de te onderzoeken persoon bij de betreffende behandeling zijn eigen controle of kunnen middels een app op individueel niveau gegevens worden verzameld en later geanalyseerd. Wie weet is dat ooit voor u een onderwerp voor een nieuwe column.
  Koos Noordeloos

  • J.M. Keppel Hesselink

   arts-farmacoloog, Bosch en Duin

   Amice Noordeloos, dat een interventie hier en daar omarmd wordt, door artsen en patienten, is geen aanwijzing voor de werking ervan. India is al helemaal geen land om naar te verwijzen, vrijwel niets uit de ayurvedische geneeskunde is bewezen, en vr...ijwel alles is gebaseerd op mystiek filosofie. Veel van de kruiden preparaten zijn niet gestandaardiseerd en contaminaties overal. Natuurlijk is een ayurvdische massage heel lekker, en zal het daardoor wel tijdelijk werken.

   Ik geloof niet dat het veel artsen aan lef ontbreekt om zich te verdiepen in de homeopathie. Er is gewoon een heel centraal struikelblok. En dat is naast veel negatieve studies met name het volledig onduidelijke werkingsmechanisme. Het werkingsmechanisme van homeopathie is zo enorm bizar om te horen, net zoals bioresonantie, dat vrijwel alle artsen meten zullen afhaken.

   Ik begrijp de verwijzing naar homeopathie 2.0 heel goed, het is een metafoor voor de kracht van ons geloof in welke mystieke of wetenschappelijke interventie dan ook die onbewezen is (zoals de homeopathie).

   [Reactie gewijzigd door Keppel Hesselink, Jan op 13-05-2023 12:49]

 • J.M. Keppel Hesselink

  arts-farmacoloog, Bosch en Duin

  Natuurlijk blijft het immer volkomen onbegrijpelijk dat homeopathie zou kunnen werken op basis van een werkingsmechanisme. Het Mechanism of Action schuilt in de duisternis. En met de geleerde Emoto hebben we gezien dat water alleen een herinnering h...eeft als die selectief eruit gelezen wordt middels exotische niet herhaalbare experimenten. Ik zal daar nog eens een Blog aan wijden.

  Maar een ding lijkt me de essentie van de homeopathie: als de arts er in gelooft (desnoods middels enkele meta-analyses of her en der een positieve studie), en de patient er in gelooft (vanwege de prachtige signatuur leer en andere metafysische verklaringen) dan zou het voor niet levensbedreigende aandoeningen toch een prachtig geoptimaliseerd placebo zijn, dat veel doktershop kosten zou kunnen reduceren. Vandaar dat Frans Kusse geen gelijk heeft maar wel en goed punt heeft.

 • Imme Bergman, artsvoor Trans Pecuniaire Geneeskunde, Nijmegen

  Collega Ekkelenkamp,
  Kijk, met een zurige, kritische houding zoals die van u komen we natuurlijk niet verder in de geneeskunde! Zoals collega Kusse al schetst is al lang en breed bewezen, dat verdunningen van 1 druppel op een zwembad water zeer effe...ctief zijn, zeker economisch gezien.
  Ik zelf werk nu met de Accu Inductie Therapie( AIT) en er zijn artsen in Roemenië en Bulgarije, die daar al jaren mee werken en daar veel beter van worden! Hopelijk ruilt u uw benepen blik in voor een ruimere horizon anders komt die ( elektrische) Porsche er nooit.
  Imme Bergman, Arts, voorzitter van de Ned. Ver. voor Gebakken Lucht
  Disclaimer: schrijver dezes ontvangt sponsor gelden van Tesla en Bosch.

 • F.C. Kusse

  arts voor integrale geneeskunde

  Geachte collega Ekkelenkamp,

  Zo te lezen weet u veel over de technieken van de door u genoemde 'biohackers'. Ook ik heb daar mijn twijfels over. Maar waarom u dat dan vergelijkt met homeopathie begrijp ik niet. Heeft u zich verdiept in de wetensch...appelijke achtergrond van deze behandelmethode, zoals het een echte wetenschapper betaamt? In een aantal landen, bijvoorbeeld Zwitserland, Brazilië, India en een aantal staten van de VS, is deze behandelmethode, juist op basis van wetenschappelijk onderzoek volledig opgenomen in de reguliere gezondheidszorg, In Duitsland en Frankrijk wordt homeopathie in veel ziekenhuizen toegepast door artsen. Mocht u meer informatie willen hebben, kan ik u die aanleveren. Veel informatie kunt u vinden op www.homeopathie.nl en op de website van de Homeopathic Research Institute, https://www.hri-research.org.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.