Huisartsen roepen de NZa op het matje: ‘Ga proactief handhaven’
1 reactieDe Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet zorgverzekeraars per direct dwingen om meer ggz-en huisartsenzorg in te kopen. Dat vinden de actiegroep De Bevlogen Huisartsen (DBH) en 71 individuele huisartsen, die dit formeel in een handhavingsverzoek bij de NZa hebben neergelegd.
De aanleiding voor het handhavingsverzoek zijn het toenemende aantal patiënten zonder huisarts en de groeiende wachtlijsten in de ggz. De huisartsen verwijten de zorgverzekeraars hun zorgplicht niet na te komen, met nadelige gevolgen voor de patiënten en een stijgende werkdruk voor huisartsen. Zo vinden ze onder meer dat de zorgverzekeraars het praktijkhouderschap voor huisartsen aantrekkelijker moeten maken, door bijvoorbeeld passende en betaalbare huisvesting te faciliteren. DHB schrijft: ‘Zorgverzekeraars hebben de taak om hun regio’s goed te kennen en te weten wanneer er zich een opvolgingsprobleem (...) aandient. Zij hadden dus (veel) eerder moeten acteren om een eventueel huisartsentekort voor te zijn c.q. op te lossen.’ De NZa, die belast is met de handhaving op de zorgplicht, voert haar taak onvoldoende uit, vinden de huisartsen. De huisartsen vinden dat de NZa ‘voldoende afschrikwekkend en proactief moet handhaven tegen alle zorgverzekeraars’.
GGZ
De tekorten aan ggz-zorg wijten de huisartsen onder meer aan het zorgbudgetplafond dat zorgverzekeraars instellen, waardoor ggz-instellingen patiëntenstops moeten instellen. Dat heeft soms ernstige gevolgen voor patiënten die geen passende ggz-zorg krijgen, maar ook voor huisartsen(praktijken). ‘Daarom hebben huisartsen en hun medewerkers veel meer werk te verzetten en dragen zij (onnodig) meer juridische verantwoordelijkheid.’
Belanghebbend
Bij de NZa kunnen rechtstreeks belanghebbenden verzoeken indienen om op te treden tegen een overtreding. Vorig jaar riep DBH individuele artsen op om handhavingsverzoeken in te dienen om meer ggz-inkoop af te dwingen, maar de NZa wees deze verzoeken af omdat zij niet belanghebbend zouden zijn. In het huidige handhavingsverzoek hebben zij onderbouwd waarom zij wel vinden dat zij belanghebbend zijn.
De NZa laat in een reactie weten het huidige verzoek nog te moeten bestuderen.
Lees ook
W.J. Duits
Bedrijfsarts, Houten
Het probleem ligt veel basaler. Er is geen duidelijke regie meer in het hele systeem. Zijn er vanuit Den Haag duidelijke doelstelling geformuleerd, d.w.z. "SMART" dus toetsbare doelstellingen? Ik heb ze niet kunnen ontdekken. Dus waar moet de NZa op... toezien? Op een stelletje vage afspraken. Met als gevolg dat de NZa dat doet op haar eigen manier, waarschijnlijk met de beste bedoelingen, maar ja, wat moeten ze eigenlijk doen? Ze heeft een verantwoordelijkheid gekregen, maar verantwoordelijk zijn betekent, macht, middelen, taken en bevoegdheden hebben. Welke macht en middelen hebben zij eigenlijk? De "middelen" zitten bij de zorgverzekeraar, hun belangrijkste doel is "zo min mogelijk uitgeven" tegen een "zo laag mogelijke premie", dat doen ze goed. Maar die ruimte krijgen ze ook, want in Den Haag worden geen doelstelling gedefinieerd waarbinnen ze zich moeten bewegen. Alleen algemeenheden "een goede betaalbare zorg", maar definieer dat eens "SMART". Deze "Poolse Landdag" is gecreëerd in de afgelopen decennia. "Den Haag" heeft de verantwoordelijkheid zo diffuus gedelegeerd, dat ze zich altijd kunnen terugtrekken met de uitspraak "daar ga wij niet over". Ze hebben blijkbaar Macchiavelli te goed gelezen, vooral "Verdeel en Heers" hebben ze goed neergezet.
De NZa is door de politiek een teckeltje met een kunstgebit geworden, wie zich los wil trekken uit hun beet, die trekt dat kunstgebit er uit, kortom ze kunnen niet doorbijten. Ben bang dat we toch weer in "Den Haag" moeten zijn. Hopelijk houden de huidige "4 partijen" binnenkort op met navelstaren en slachtoffertje spelen en vormen ze een kabinet, dat dit probleem nu eens echt gaat aanpakken.