Snelle opsporing hiv-besmetting in Amsterdam
Plaats een reactieGGD Amsterdam gaat nieuwe hiv-infecties bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) vanaf vandaag versneld opsporen. Dat doet de GGD met behulp van een ‘symptomencheck’ en een nieuw testapparaat dat het virus vanaf een week na besmetting al kan opsporen in het bloed.
De pilot met versnelde opsporing is een initiatief van het H-team (Hiv Transmissie Eliminatie Amsterdam), een samenwerkingsverband van Soa Aids Nederland en de GGD Amsterdam dat de verspreiding van hiv in de hoofdstad een halt moet toeroepen. Snelle opsporing van nieuwe infecties is daarbij belangrijk, aldus de organisaties, omdat ruim 70 procent van de nieuwe hiv-infecties bij MSM wordt veroorzaakt door mannen die niet weten dat ze hiv hebben. Bovendien wordt het virus vlak na infectie juist het makkelijkst doorgegeven. De geïnfecteerde zelf heeft ook baat bij een snelle start van de behandeling, omdat de schade aan het immuunsysteem dan kleiner is.
Belangrijk onderdeel van de nieuwe aanpak is de ‘symptomencheck’ op de website hebikhiv.nl. Met behulp van een vragenlijst kunnen mannen die onbeschermde seks hebben gehad met mannen checken of ze verschijnselen van een acute hiv-infectie hebben, zoals koorts, moeheid, huiduitslag, spier- of gewrichtspijn, keelontsteking, gezwollen lymfeklieren, hoofdpijn, aanhoudende diarree, nachtzweten, en zweertjes.
Als deze symptomen zich hebben voorgedaan, krijgen de mannen direct een verwijzing naar het speciale loket voor acute hiv-infecties dat de GGD Amsterdam vandaag heeft geopend. Daar staat een nieuw testapparaat dat een hiv-infectie al na een week – en dus niet zoals tot nu toe pas na drie maanden – kan opsporen. Als de uitslag positief is, kunnen de patiënten gebruikmaken van een versnelde procedure bij de hiv-behandelcentra in Amsterdam. De behandeling kan dan nog diezelfde dag beginnen.
Bij de GGD Amsterdam loopt sinds juni ook een proef met de hiv-preventiepil PrEP.
Lieke de Kwant
@LiekedeKwant
Persbericht van GGD Amsterdam en Soa Aids Nederland
Lees ook:
- Proef met hiv-preventiepil (22 juni 2015)
- Snelle start antiretrovirale therapie loont (25 november 2014)
- Kwart hiv-geïnfecteerden kent eigen status niet (17 november 2014)
- Er zijn nog geen reacties