Wij zijn op aarde om feiten waardevrij te presenteren
Plaats een reactie‘Meerderheid artsen zou opleiding geneeskunde niet aanraden’, kopte Medisch Contact vorige week na een poll onder artsen en geneeskundestudenten met als vraag of zij de opleiding zouden aanraden aan een jongere uit hun omgeving. Van de 511 respondenten antwoordde ruim 40 procent ronduit ‘nee’. 25 procent twijfelt en 35 procent zou de studie aanraden.
De uitkomst riep verschillende reacties op. Waaronder deze: ‘Jammer dat dit nu weer zo negatief wordt geframed. 40 procent van de respondenten zegt de geneeskundeopleiding níét aan te raden aan een jongere die hij of zij goed kent.’ Dat is dus geen ‘meerderheid’.’ Feitelijk is dat een terechte constatering. Vandaar dat u het bericht in dit tijdschrift met een andere kop aantreft: ‘Minderheid artsen raadt jongere aan opleiding geneeskunde te doen’. Ook journalistiek is mensenwerk en een foutje is snel gemaakt. Dat is niet erg zolang er ruimte bestaat voor reflectie en correctie, waarvan akte.
Interessanter aan de reactie is de suggestie dat Medisch Contact nieuws framet. Ik begrijp dat als ‘feiten zo presenteren dat zij associaties in een gewenste richting oproepen’. Het antwoord daarop is ‘ja’ en ‘nee’. Ja, want alle berichtgeving – ook die in Medisch Contact – is gekleurd. Dat begint al met de keuze voor onderwerpen en dat gaat verder met de keuzes voor koppen, taalgebruik en presentatie. Maar ook nee, want Medisch Contact heeft niet een (verborgen) agenda en zet geen verslaggeving in voor (onuitgesproken) politieke doeleinden. Het verwijt dat Medisch Contact met deze berichtgeving verder bijdraagt aan het negatieve imago van het artsenvak, zoals een andere reageerder opmerkt, zet daarom aan het denken. Heeft Medisch Contact tot taak om het imago van het artsenvak te beschermen? Het wellicht verrassende antwoord is: nee. Wij zijn op aarde om u te informeren en om feiten waardevrij te presenteren zodat daarna het debat en de meningsvorming in alle vrijheid kunnen plaatsvinden. Bijvoorbeeld over de vraag hoe ‘werkdruk’ – de meestgenoemde reden om een artsencarrière af te raden – het best aangepakt kan worden. De beste ideeën daarvoor ontstaan in een omgeving zonder frames.
- Er zijn nog geen reacties