Kanker

Per jaar wordt bij ruim 100.000 mensen in Nederland kanker gediagnosticeerd en dit aantal neemt elk jaar toe. Naast de incidentie neemt door vroegdiagnostiek en betere behandelingen ook de 5-jaarsoverleving toe.
Artikelen
-
Het Centraal Tuchtcollege buigt zich over de vraag: is behandelweigering kindermishandeling?
Een kinderoncoloog meldde bij Veilig Thuis dat de ouders van een jongen met een hersentumor de ‘standaard potentieel curatieve behandeling’ waarschijnlijk zouden weigeren. Was die melding terecht? Gisteren vond de zitting bij het Centraal Tuchtcollege plaats.
-
Afterglow
Dat de Noorse serie Afterglow een behoorlijke ‘upper’ is, mag eigenlijk een wonder heten. Want ga maar na: Ester krijgt vlak voordat ze 40 wordt slecht nieuws: ze heeft baarmoederhalskanker.
-
Feministische benadering van kanker noodzakelijk
Wereldwijd overlijden 2.3 miljoen vrouwen vroegtijdig aan kanker. Daarvan kunnen 1.5 miljoen sterfgevallen worden voorkomen als er veel meer wordt ingezet op een feministische benadering van kanker. Deze oproep doet de Lancet Commission ‘women, power and cancer’, een commissie die streeft naar verbetering van het gezondheidsbeleid rondom vrouwen en kanker.
-
Onderzoek naar heruitgifte ongebruikte medicijnen uitgebreid
Het onderzoek van het Radboudumc naar de heruitgifte van ongebruikte dure oncologische medicatie – om daarmee medicijnverspilling tegen te gaan – wordt uitgebreid naar veertien ziekenhuizen, waaronder alle umc’s.
-
Pas op voor aanpassing primaire eindpunten in onderzoek immunotherapie
Bijna twee derde van 38 onderzochte gerandomiseerde studies met immunotherapie bij blaas-, long- en nierkanker bevat een aanpassing van de primaire eindpunten. Dit blijkt een kort review-artikel door Anke Richters e.a. (o.a. IKNL en Radboudumc) verschenen in JAMA Oncology.
-
Ovariumweefseltransplantatie in basispakket
Het uitnemen, invriezen en terugplaatsen van eierstokweefsel bij een kankerdiagnose zal voortaan worden vergoed vanuit het basispakket. Er is inmiddels voldoende bewijs voor de effectiviteit en veiligheid van de behandeling, maakt Zorginstituut Nederland bekend.
-
Kanker
In Kanker vertellen zeer deskundige onderzoekers en artsen over de laatste ontwikkelingen in het onderzoek naar de vele vormen van de ziekte. Het is een echt state-of-the-artboek, maar wel geschreven voor een breed, geïnteresseerd publiek, compleet met aansprekende graphics. Alle aspecten komen aan bod: preventie, vroegtijdige opsporing, behandeling, nazorg.
-
Kankeratlas toont waar in Nederland kankersoorten vaak en weinig voorkomen
Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft een interactieve atlas ontwikkeld, waar de incidentie van 24 kankersoorten te zien is per gebied met dezelfde eerste drie cijfers van de postcode. IKNL hoopt dat de atlas aanspoort tot verder onderzoek en het nemen van preventiemaatregelen.
-
Laagdrempelige nazorg na kanker is een onbenut potentieel
Na behandeling blijven veel kankerpatiënten en hun naasten rondlopen met (psychosociale) klachten. Daarvoor is hulp beschikbaar, maar die is bij artsen nog relatief onbekend en wordt daardoor veel te weinig ingeschakeld.
-
Iemand vertellen dat hij kanker heeft
Ik sta voor de kamer van meneer. De meneer die zo meteen van mij heel slecht nieuws gaat krijgen. Ik denk aan alle klasjes met gesprekstechnieken, die moeten voorbereiden op dit moment. Niks bereidt voor op dit moment.