Kanker
Per jaar wordt bij ruim 100.000 mensen in Nederland kanker gediagnosticeerd en dit aantal neemt elk jaar toe. Naast de incidentie neemt door vroegdiagnostiek en betere behandelingen ook de 5-jaarsoverleving toe.
Artikelen
-
Bakje troost
‘Lust je koffie?’ Haar vraag maakt een einde aan de pijnlijke stilte. We zitten aan de eettafel. Ik had slecht nieuws gebracht. De bult op de rug van haar man was geen ontstoken talgklier geweest zoals we hadden gedacht, maar een uitzaaiing van kanker. Hij had het gelaten aangehoord, zij had meteen fel gereageerd: ‘Zie je wel, ik zei het de hele tijd al, dat het niet goed zat. Waarom zijn jullie daar nog in gaan snijden?’ Ik had een poging gedaan het uit te leggen. Ik weet niet of het helemaal overkwam. Er viel een stilte.
-
Lager inkomen? Dan minder vaak behandeling voor kanker
Patiënten met lagere inkomens ondergaan minder vaak een behandeling voor kanker dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt uit een studie van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
-
Bij MSI-darmkanker eerst immuuntherapie, daarna resectie
Kortdurende immuuntherapie blijkt zeer effectief voor patiënten met deficient mismatch repair-darmkanker (dMMR) ook wel: microsatelliet-instabiele (MSI) darmkanker. Dit type tumoren wordt gevonden bij 10 tot 15 procent van de patiënten met niet-gemetastaseerde darmkanker.
-
Immuuntherapie borstkanker mogelijk in basispakket
Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is, moet de immuunbehandeling met pembrolizumab voor jonge vrouwen met borstkanker voorwaardelijk toegelaten worden tot het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Medische Zorg.
-
Aspirine maakt belofte bij borstkanker niet waar
Aspirine moet niet worden aanbevolen als adjuvante behandeling voor borstkanker. Dat blijkt uit een voortijdig gestopte gerandomiseerde studie van Wendy Chen e.a. gepubliceerd in JAMA.
-
Blauwe bessen en boerenkool: beschermend effect antioxidanten tegen DNA-schade betwist
Hoewel antioxidanten inderdaad zuurstofradicalen wegvangen, is de aanname dat antioxidantsupplementen beschermen tegen DNA-schade onjuist. De studie van Daan van Soest e.a. van het UMC Utrecht, gepubliceerd in Nature Communications, toont aan dat er in ons lichaam niet genoeg zuurstofradicalen gevormd worden om DNA-schade te veroorzaken.
-
Kanker is een biologische aandoening, dus verander de classificatie
Kankersoorten dienen voortaan ingedeeld te worden op basis van hun moleculaire eigenschappen en niet op basis van het orgaan waar de tumor is ontstaan. Daarvoor pleiten vijf Franse onderzoekers en oncologen, werkzaam bij het kankerinstituut Gustave Roussy in Villejuif.
-
Fit to fly
Zeven jaar geleden zat je tegenover me voor een reizigersadvies. Je was terminaal verklaard en ging nog één keer terug naar je favoriete bestemming. Om afscheid te nemen wel te verstaan. Van het land. De bevolking. Je geliefde die met je mee zou gaan. Van het leven. Het zou een emotioneel zwaar beladen reis worden.
-
‘Dokter, wat kan ik zelf doen?’
Eind 2021 startte Isala in Zwolle met een poli integratieve zorg, waar oncologiepatiënten terechtkunnen met vragen over aanvullende zorg buiten het ziekenhuis. Bijvoorbeeld over voedingssupplementen, yoga of leefstijl. Patiënten blijken dit waardevol te vinden. En de consulten verdienen zichzelf terug.
-
Kanker. Behandeling geslaagd, patiënt verloren?
Kanker komt steeds vaker voor. De prognose is zelfs dat op termijn elke Nederlander getroffen wordt door deze ziekte. Tegelijkertijd herstellen – gelukkig! – steeds meer mensen van kanker, of leven door mét kanker.