Kanker

Per jaar wordt bij ruim 100.000 mensen in Nederland kanker gediagnosticeerd en dit aantal neemt elk jaar toe. Naast de incidentie neemt door vroegdiagnostiek en betere behandelingen ook de 5-jaarsoverleving toe.
Artikelen
-
Voor vrouwen is het anders
Terwijl we bloemen uitzochten voor het afscheid van Rob vroeg ik me af of zijn behandelteam hem hetzelfde traject zou hebben voorgesteld als hij Roberta had geheten. En wat zou zíj́ dan beslist hebben? Ik dacht terug aan mijn eigen situatie. Negen jaar geleden nam ik ook een formidabel risico: een radicale behandeling terwijl de dood al wenkte.
-
Het begin is er: onderzoek naar man-vrouwverschillen in de oncologie
De oncologie levert veel gepersonaliseerde zorg, maar gender- en geslachtsververschillen worden hierin nog nauwelijks meegenomen, vindt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Hun recentelijk uitgebrachte rapport ‘Vrouw-manverschillen bij kanker’ wil hier verandering in brengen. Oncoloog Ellen Kapiteijn (LUMC), zelf niet betrokken bij het onderzoek, vindt het een ‘mooie eerste aanzet, maar er moet nog veel worden uitgezocht’.
-
‘Jaarlijks 20 tot 50 miljoen euro besparen’ met heruitgifte medicijnen
Nederland kan jaarlijks tussen de 20 en 50 miljoen euro besparen met heruitgifte van orale oncologische medicijnen. Dat schrijven Elisabeth Smale e.a. in JAMA Oncology.
-
Informatie over prognose kankerpatiënt landt het beste via getallen
Informatie over een infauste kankerprognose blijkt het beste over te komen als een arts die via getallen overbrengt. Een derde van de patiënten met uitgezaaide kanker blijkt echter liever niets te willen horen over hun overlevingskans. Dat blijkt uit onderzoek van medisch psycholoog Naomi van der Velden, die 31 oktober promoveert op een onderzoek naar de communicatie over de prognose bij mensen met uitgezaaide kanker.
-
IKNL: ‘Te weinig bekend over wie profiteren van stijgende uitgaven oncolytica’
Er wordt in Nederland steeds meer geld besteed aan (dure) medicatie voor de behandeling van kanker. Maar er is nog te weinig bekend over welk deel van de patiënten met kanker daadwerkelijk profiteert van deze medicatie. En voor welk deel van de patiënten de medicatie niet effectief is of onnodige bijwerkingen oplevert.
-
Het Centraal Tuchtcollege buigt zich over de vraag: is behandelweigering kindermishandeling?
Een kinderoncoloog meldde bij Veilig Thuis dat de ouders van een jongen met een hersentumor de ‘standaard potentieel curatieve behandeling’ waarschijnlijk zouden weigeren. Was die melding terecht? Gisteren vond de zitting bij het Centraal Tuchtcollege plaats.
-
Afterglow
Dat de Noorse serie Afterglow een behoorlijke ‘upper’ is, mag eigenlijk een wonder heten. Want ga maar na: Ester krijgt vlak voordat ze 40 wordt slecht nieuws: ze heeft baarmoederhalskanker.
-
Feministische benadering van kanker noodzakelijk
Wereldwijd overlijden 2.3 miljoen vrouwen vroegtijdig aan kanker. Daarvan kunnen 1.5 miljoen sterfgevallen worden voorkomen als er veel meer wordt ingezet op een feministische benadering van kanker. Deze oproep doet de Lancet Commission ‘women, power and cancer’, een commissie die streeft naar verbetering van het gezondheidsbeleid rondom vrouwen en kanker.
-
Onderzoek naar heruitgifte ongebruikte medicijnen uitgebreid
Het onderzoek van het Radboudumc naar de heruitgifte van ongebruikte dure oncologische medicatie – om daarmee medicijnverspilling tegen te gaan – wordt uitgebreid naar veertien ziekenhuizen, waaronder alle umc’s.
-
Pas op voor aanpassing primaire eindpunten in onderzoek immunotherapie
Bijna twee derde van 38 onderzochte gerandomiseerde studies met immunotherapie bij blaas-, long- en nierkanker bevat een aanpassing van de primaire eindpunten. Dit blijkt een kort review-artikel door Anke Richters e.a. (o.a. IKNL en Radboudumc) verschenen in JAMA Oncology.