Euthanasie

Als een patiënt uitzichtloos en ondraaglijk lijdt en om euthanasie vraagt, mag een arts dat doen mits hij heeft voldaan aan allee zorgvuldigheidseisen. Niet iedere arts wil overigens aan euthanasie meewerken. Ook is soms onduidelijk of aan de zorgvuldigheidseisen is voldaan.
-
Kuipers: ‘Terughoudendheid psychiaters bij euthanasievragen moet minder’
Er moet worden voorkomen dat een euthanasietraject bij uitzichtloos psychisch lijden dusdanig ingewikkeld en langdurig wordt, dat sommige mensen suïcide als enige uitweg zien. De terughoudendheid en handelingsverlegenheid van psychiaters en andere artsen als het gaat om het onderzoeken, beoordelen en eventueel het verrichten van euthanasie moet worden verminderd.
-
Huisarts is verantwoordelijk voor onafhankelijkheid SCEN-arts
Is een SCEN-arts wel onafhankelijk als die ook patiënt is bij de huisarts die om de beoordeling van het euthanasieverzoek vraagt? In 2022 bogen de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) zich ten minste vier keer over deze vraag, blijkt uit de gepubliceerde uitspraken op de RTE-website. Bij drie van de vier zaken oordeelden de commissies dat hierbij niet aan de zorgvuldigheidseisen was voldaan.
-
Tips en bespreekpunten bij het gesprek over het levenseinde
Niet iedereen weet voldoende van de mogelijkheden rond het levenseinde. Daarom organiseert de NVVE vanaf 6 februari de ‘Week van de euthanasie’.
-
Uitweg. Een waardig levenseinde in eigen hand
De vijftiende herziene druk van Uitweg. Een waardig levenseinde in eigen hand van psychiater Boudewijn Chabot biedt niet alleen een wegwijzer voor mensen die het levenseinde op waardige wijze zelf in de hand willen houden, maar ook voor beleidsmakers en zorgverleners die worstelen met de vraag hoe om te gaan met de toenemende vraag om euthanasie, waardoor het lijkt alsof euthanasie een vanzelfsprekendheid en zelfs een recht aan het worden is.
-
Laat bij dementie ook een betrokken arts het lijden beoordelen
Als iemand met vergevorderde dementie euthanasie wil, moet een onafhankelijk arts beoordelen of dat verzoek aan de zorgvuldigheidseisen voldoet, en daarnaast wordt een tweede arts met expertise ter zake gevraagd. Is het niet beter om die tweede beoordeling te laten doen door een arts die de patiënt kent, vragen Eva Asscher en Suzanne van de Vathorst zich af.
-
SCEN 25 jaar: ‘Een onmisbare schakel in onze euthanasiepraktijk’
Zorgvuldig en weloverwogen, zo gaan SCEN-artsen al 25 jaar te werk. Woensdag 16 november stonden we stil bij dit jubileum met een congres voor SCEN-artsen.
-
#17 Artsen Podcast: Het waardevolle werk van de SCEN-arts
Meer weten over het werk van een SCEN-arts? Wat zijn hun drijfveren? En wat maakt dit werk zo waardevol voor de collega-arts, de patiënt en voor henzelf? SCEN-artsen Marte de Wit en Anneke Uittenhout vertellen erover in de Artsen Podcast.
-
Orgaandonatie na euthanasie kan ook vanuit huis
Steeds meer euthanasiepatiënten willen wel hun organen doneren, maar niet in het ziekenhuis afscheid nemen van hun dierbaren. Daarom bedachten huisarts Han Mulder en intensivist Hans Sonneveld ‘verlengde euthanasie’, waarbij de patiënt al thuis in slaap wordt gebracht.
-
Palliatieve sedatie is lang niet altijd de beste keus
Huisarts Maarten Scholten is mede door zijn werk in het Verenigd Koninkrijk de laatste jaren anders gaan denken over (het doel van) palliatieve sedatie. Het is zeker niet de enige manier om waardig te sterven, zo heeft hij ervaren.
-
De Euthanasiecode 2022 zit juridisch fout!
Als de procedure nodeloos ingewikkeld en langdurig wordt, waardoor het èn een zwaardere belasting is voor de patiënt én leidt tot langere wachttijden voor andere patiënten, dan ben je té zorgvuldig.
Gerelateerd
-
Bekijk het dossier dossier Levenseinde
-
Bekijk het dossier dossier Klaar met leven
-
Bekijk het dossier dossier Palliatieve sedatie