Levenseinde

Hier vindt u artikelen over wetgeving, ethische kwesties, wetenschappelijk onderzoek en praktijk rondom levenseinde, euthanasie en palliatieve sedatie.
Subdossiers-
Bekijk het dossier dossier Palliatieve sedatie
-
Bekijk het dossier dossier Euthanasie
-
Niet-reanimerenpenning sneuvelt door stopzetten subsidie
Er lijkt een einde te komen aan de verstrekking van de ‘officiële’ niet-reanimerenpenning door Patiëntenfederatie Nederland. Dit is een gevolg van het per eind 2024 stopzetten van de subsidie vanuit het ministerie van VWS.
-
Welke patiënten stoppen met eten en drinken?
Waarom en hoe mensen bewust stoppen met eten en drinken – dat inventariseerden Eva Bolt e.a. (Amsterdam UMC) in 29 casussen. Ze baseerden zich daarbij op interviews met de betreffende patiënten en/of hun mantelzorgers en zorgverleners. De resultaten van deze kwalitatieve studie verschenen in Annals of Family Medicine.
-
IGJ gidst langs het drijfzand van de euthanasiepraktijk
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzocht euthanasiecasussen die door de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie waren beoordeeld als ‘onzorgvuldig’. En dat levert een paar nuttige aanbevelingen op.
-
SCEN-artsen willen schriftelijke feedback van toetsingscommissie euthanasie
De Zeeuwse SCEN-artsen hebben bedenkingen tegen het feit dat de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) hun telefonische feedback geven, maar bezwaren niet schriftelijk willen formuleren. De RTE vindt dat niet nodig omdat het gaat om informele collegiale telefoontjes.
-
Laat me gaan
Psychiaters Kit Vanmechelen, die zeven jaar lang werkte voor het Expertisecentrum Euthanasie, en Menno Oosterhoff, die second opinions uitvoerde voor patiënten met een euthanasiewens en zelf ook ervaring heeft met de uitvoering, schreven het boek Laat me gaan, over euthanasie bij psychiatrische aandoeningen.
-
Verruim het medisch domein voor euthanasie en geef arts het vertrouwen
Ethicus Rob Houtepen is ervan overtuigd dat van de mensen die euthanasie wensen omdat ze ‘levensmoe’ zijn, een deel ook echt niet meer kán. En dat daarin tevens de ruimte zit binnen de vereiste medische grondslag om aan die wens tegemoet te komen.
-
Wanneer laat je je patiënt stikken?
Afgelopen voorjaar had hij zich na een paar ernstige pogingen om zijn leven te beëindigen bij ons gemeld. Hij wilde euthanasie. Liever vandaag dan morgen. Al die jaren had hij zijn sterke doodswens voor ons verborgen gehouden. Hij wilde ons er niet mee lastigvallen en het heft in eigen hand houden.
-
‘De vanzelfsprekendheid van een wilsverklaring moet eraf’
Wat zijn de ervaringen en behoeftes van Nederlandse artsen als zij een verzoek om euthanasie bij dementie krijgen? Huisarts Jaap Schuurmans ervoer toenemende druk vanuit de maatschappij en deed hier onderzoek naar: ‘Het publiek kreeg de indruk dat euthanasie een recht is.’
-
‘We vragen psychiaters om een draai van 180 graden te maken’
Psychiaters worstelen als beroepsgroep met de toegenomen vraag naar euthanasie onder patiënten met een psychische aandoening en met het appel dat dit op hen doet. Is het tijd voor een cultuuromslag in de psychiatrie? Medisch Contact sprak met psychiaters en de bestuurder van Expertisecentrum Euthanasie.
-
‘Alle onderwerpen komen nu aan bod’
Meer aandacht voor de steunfunctie van de SCEN-arts en meer handvatten voor consultaties in bijzondere situaties bij euthanasie: de herziene KNMG-richtlijn Steun en consultatie bij euthanasie (SCEN) is flink uitgebreid. Kaderarts palliatieve zorg, SCEN-arts en docent Petra Blommendaal schreef eraan mee. ‘Hier heb je echt wat aan.’