Levenseinde
Hier vindt u artikelen over wetgeving, ethische kwesties, wetenschappelijk onderzoek en praktijk rondom levenseinde, euthanasie en palliatieve sedatie.
Subdossiers-
Bekijk het dossier dossier Palliatieve sedatie
-
Bekijk het dossier dossier Euthanasie
-
Euthanasiecoöperatie kan van start
De nieuwe, door artsen opgerichte euthanasiecoöperatie heeft een eerste contract met een zorgverzekeraar, namelijk met DSW. Deze Coöperatie Euthanasiezorg kan daardoor per 1 januari van start voor DSW-verzekerden. Daarnaast zijn er inmiddels gesprekken gaande met twee andere zorgverzekeraars, meldt arts en coöperatiebestuurder Harry van Schooten.
-
Ruggensteun voor arts bij levensbeëindiging 1- tot 12-jarigen
Artsen die te maken krijgen met mogelijke levensbeëindiging van een 1- tot 12-jarig kind, staan er niet meer alleen voor. Er is een regeling die deze artsen meer juridische zekerheid geeft, en er is een steunpunt waar zij met vragen terechtkunnen.
-
‘Betrek patiënt bij debat over euthanasie bij psychisch lijden’
Vereng de euthanasiewet niet. En betrek patiënten en ervaringsdeskundigen bij het debat over euthanasie bij psychisch lijden. Die oproep doen enkele patiënten en hun naasten, gesteund door psychiater in opleiding Carmel Kouprie en psychiater Kit Vanmechelen.
-
Artsenorganisaties kritisch op NSC-plan euthanasie bij psychisch lijden
Het is voorbarig om een commissie van wijzen in te stellen die moet oordelen of de euthanasiewetgeving volstaat bij euthanasie vanwege psychisch lijden. Dat vinden artsenorganisatie KNMG en psychiatersvereniging NVvP, in reactie op een voorstel van regeringspartij NSC. ‘Er moet voor gewaakt worden dat de politiek op de stoel van de dokter gaat zitten’, aldus de KNMG en NVvP.
-
Ik dacht dat we een gezamenlijk uitgangspunt hadden; onnozel van me!
Euthanasie bij mensen met een psychische aandoening is complex, maar gelukkig hebben we de wet, de euthanasiecode, de richtlijn van de NVvP en de uitspraken van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). Daarop en op uitgebreide ervaring en bestudering van euthanasie bij psychische aandoeningen heb ik mijn standpunt gebaseerd. Een solide basis zou je denken. Maar dat is onnozel geweest.
-
Bijna dood
‘Help, help!’ Mijn assistente en ik kijken elkaar aan. ‘Hoorde jij dat ook?’ ‘Ja, dat is vast Kees die een grapje staat te maken.’ ‘HELP!’ Wij kijken elkaar opnieuw aan en rennen mijn spreekkamer uit. Op de gang bots ik tegen de huisarts in opleiding aan. Met een bibber in haar stem, maar toch resoluut, zegt ze: ‘We moeten starten met reanimeren.’
-
Nederlands Tijdschrift voor Literatuur en Geneeskunde
Het nieuwe nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Literatuur en Geneeskunde (NTvLG) heeft als thema euthanasie. Een kleine greep uit de onderwerpen: specialist ouderengeneeskunde Bert Keizer schrijft over de obstakels bij het verlenen van euthanasie. Daarbij wordt er ook gelachen. Psychiater Christel Grimbergen buigt zich over de vraag waarom haar vakgenoten zo terughoudend zijn als het gaat om euthanasie bij psychisch lijden.
-
De onzekerheid bij het beoordelen van uitzichtloosheid
Hoe kun je bij psychische aandoeningen van uitzichtloosheid spreken, wanneer het beloop zo moeilijk te voorspellen is. Euthanasie kan immers alleen als het lijden uitzichtloos is.
-
Euthanasieverzoek? Spreek de patiënt zónder toehoorders!
Een euthanasieverzoek bespreken in het bijzijn van familieleden of andere derden is geen goed idee, vindt (SCEN-)arts Michiel Marlet. Want – zeker afhankelijke – patiënten laten zich dan mogelijk te zeer beïnvloeden. Soms vindt zelfs ongewenste euthanasie plaats.
-
Aantal meldingen late zwangerschapsafbreking sterk gestegen
Het aantal meldingen van late zwangerschapsafbrekingen is in 2023 sterk toegenomen ten opzichte van de jaren ervoor. Er werd in dat jaar vijftien keer melding gedaan van zwangerschapsbeëindiging na 24 weken. In de twee jaar ervoor waren er zes en zeven meldingen en in de meeste jaren ervoor nog minder. Net als in voorgaande jaren werd er geen melding gedaan van levensbeëindiging van pasgeborenen.