Opgeblazen kuit door kattennagels
4 reactiesEen 73-jarige vrouw bekend met diabetes mellitus (HbA1c 37mmol/mol), hypertensie en milde chronische veneuze insufficiëntie, verzoekt haar huisarts om een visite omdat haar linkeronderbeen in enkele uren massaal opgezwollen is. Sinds 4 dagen is er al sprake van een progressieve roodheid gepaard gaande met lichte pijnklachten.
Het lichamelijk onderzoek toont een scherp afgegrensd erytheem, een grote bulla (10x15x15cm) en licht pitting oedeem. Van koorts, drukpijn in de kuit, sensibiliteitsstoornissen en afwezige arteriële pulsaties is geen sprake.
De diagnose bulleuze erysipelas wordt gesteld. De bulla wordt gepuncteerd en ontlast en de patiënte wordt succesvol behandeld met flucloxacilline per os gedurende 1 week. Compressieve therapie wordt gestart om secundair lymfeoedeem te voorkomen.
Het huisbezoek onthult ook de onschuldige kijkende dader: een Noorse bergkat. Patiënte vertelt dat die een week eerder zijn nagels in haar linkerkuit heeft gezet.
Tom Hermans, student, Maastricht University Medical Center
Liaf Jansen, huisarts, Maastricht University Medical Center
contact:
t.hermans@student.maastrichtuniversity.nl
cc: redactie@medischcontact.nl
Test uzelf!
Bekijk eerst de casussen in de rubriek Wat ziet u? en geef uw kijk op de zaak. Bekijk daarna de uitgewerkte casussen in de rubriek Gezien.
Wat ziet u? | Gezien


F.E.E. van der Does
kaderhuisarts DM, ROTTERDAM
Een andere mogelijkheid in dit geval, gezien de afwezigheid van ziek-zijn, is m.i. de zgn. bulla diabeticorum. Die gaat vanzelf, zonder antibiotica, over.
M. Krinkels
Journalist, Amsterdam
Het ras is Noorse Boskat, geen bergkat
H.E. Fokke
huisarts, AMSTERDAM
Aardige casus. Aan welk micro-organisme moet we hier denken? Waarom zien we dit niet vaker?
S. Wierckx-Mentink
huisarts, DRIEBERGEN-RIJSENBURG
Noorse bergkat = noorse boskat