Meeste aiossen en medisch specialisten willen minder uren maken
1 reactie90 procent van de aiossen zou minder uren willen werken dan ze nu doen en slecht 1 procent zou méér willen werken. Dat blijkt uit een uitgebreide enquête van de Federatie Medisch Specialisten, de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en De Jonge Specialist (DJS), waaraan 3140 aiossen meededen en 7670 medisch specialisten.
Van de medisch specialisten zou 72 procent idealiter minder uren willen werken dan nu en slechts 3 procent méér. Toch is slechts 25 procent van de medisch specialisten daadwerkelijk van plan in de aankomende vijf jaar minder te gaan werken – aan aiossen werd dit niet gevraagd. Vooral medisch specialisten ouder dan 57 jaar zijn van plan minder te gaan werken. Slechts een enkele medisch specialist jonger dan 57 jaar die meedeed aan de enquête denkt aan stoppen met werken of aan een functie buiten de zorg.
Dat aiossen en medisch specialisten het liefst minder uren zouden willen maken, komt niet door een gebrek aan enthousiasme voor hun werk. 85 procent van de aiossen en medisch specialisten ervaart regelmatig tot (bijna) altijd werkplezier, 95 procent is trots op het werk, 92 procent is hier enthousiast over en 89 procent is (zeer) tevreden over de samenwerking met directe collega’s. Slechts 3 procent van de aiossen geeft aan eigenlijk liever naar een andere werkplek binnen of buiten het eigen specialisme te willen overstappen en te hebben gezocht of gesolliciteerd.
Wel komt uit de enquête naar voren dat ruim 60 procent van de aiossen meer dan 46 uur per week werkt, onder wie ruim 11 procent zelfs meer dan 56 uur. Ruim 51 procent van de medisch specialisten werkt meer dan 46 uur per week, onder wie 13 procent meer dan 56 uur.
Mogelijk heeft de wens minder uren te werken iets te maken met de werkdruk en de werk-privébalans. Slechts 40 procent van de aiossen die reageerden op de enquête geeft aan (zeer) tevreden te zijn met de werkdruk. Bijna 30 procent is (zeer) ontevreden. Ook is 36 procent (zeer) ontevreden over de werk-privébalans.
Medisch specialisten lijken minder last te hebben van de werkdruk; ruim 45 procent geeft aan (zeer) tevreden te zijn over de werkdruk, terwijl bijna een kwart (zeer) ontevreden is. Ruim 20 procent van de medisch specialisten zegt (zeer) ontevreden te zijn over de werk-privébalans.
Weten waar jouw carrièrekansen liggen en je als jonge arts toekomstbestendig wordt? Bezoek aanstaande zaterdag de KNMG Carrièrebeurs.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
M.M. Kaandorp
Basisarts, Pessotherapeut, coach, Amsterdam
In 1985 werd ik lid van LAMDOA, de afkorting van Landelijke Actiegroep Medische Deeltijd Opleiding en Arbeid! Ik wilde een gezin goed en zonder stress kunnen combineren met werken als arts.
In 1988 na het behalen van mijn bul 'vluchtte' ik naar Zw...eden. Daar werd ik met open armen ontvangen hoewel ik mijn coschappen over moest doen. Maar dat vond ik geen probleem, ik werd toen gewoon als arts-assistent betaald, net als de anderen zogenoemde 'AT-Läkare' (AT=Allmäntjänstgöring) en ik heb er veel bijgeleerd.
De werktijden waren gewoon 40 uur per week, geen uur meer, . Overwerk, maximaal 48 uur per week over een periode van vier maanden, kon je sparen of laten uitbetalen en later opnemen. Nog steeds zijn dat de regels kan ik nu lezen op de site van de Zweedse artsen vereniging
In 37 jaar lijkt er weinig veranderd helaas. Hoe kan dat?