Artsen tegen meldplicht kindermishandeling
Plaats een reactieArtsen zien niets in het plan van de Taskforce Kindermishandeling om een meldplicht voor professionals in te stellen als kindermishandeling niet is uit te sluiten. De taskforce pleit hiervoor bij de minister van Veiligheid en Justitie, die van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en die van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
De taskforce wil dat professionals niet meer hoeven te kiezen tussen zelf hulp bieden, hulp organiseren of melden bij Veilig Thuis (voorheen het AMK). Ze hoeven dan geen lastige afweging meer te maken, waarbij dilemma’s worden ervaren zoals de angst om ouders vals te beschuldigen of het vertrouwen van het kind te verliezen. Volgens de taskforce zorgt dat ervoor dat er eerder kan worden ingegrepen, doordat meldingen van meerdere professionals sneller aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Wel zou de mogelijkheid om als professional anoniem advies in te winnen moeten blijven bestaan.
Volgens artsenfederatie KNMG kan een meldplicht juist averechts werken in de strijd tegen kindermishandeling, omdat het de vertrouwensrelatie van een arts met een gezin in de weg staat. Juist voor het signaleren en bespreekbaar maken van problemen is een vertrouwensband met het gezin essentieel. Bovendien waarschuwt de KNMG voor een stuwmeer aan meldingen, omdat zorgverleners voor de zekerheid gaan melden. Voor Veilig Thuis wordt het een enorme opgave om al die meldingen te verwerken en ‘onterechte’ meldingen kosten tijd en aandacht die nodig is voor kinderen die hulp het hardst nodig hebben.
De Artsencoalitie Kindermishandeling (bestaande uit diverse artsenorganisaties) pleit voor meer capaciteit aan vertrouwensartsen die 24/7 beschikbaar zijn bij Veilig Thuis.
Simone Paauw
- Taskforce Kindermishandeling en seksueel misbruik pleit voor meldplicht
- KNMG: Kindermishandeling? Stel adequate en snelle hulp aan kind centraal
- KNMG: Artsencoalitie tegen kindermishandeling: investeer in samenwerking Veilig Thuis
Lees ook
- Betere samenwerking nodig tegen kindermishandeling (26 maart 2015)
- Vertrouwensartsen bang voor gevolgen nieuwe wet (2 september 2013)
- Meldcode kindermishandeling verplicht (6 februari 2013)
Dossier Mishandeling
Meer weten?
Doe de gratis, geaccrediteerde MCtv-nascholing over de meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties