Screening

Ziekten opsporen als zij nog asymptomatisch zijn, valt onder secundaire preventie. De veronderstelling is dat de behandelkansen dan beter zijn. Bekende voorbeelden zijn de screening op borst-, baarmoederhals- en darmkanker. Maar ook pre- en postnataal wordt gescreend, denk aan de hielprik.
-
Inspectie opnieuw bezorgd over omstandigheden Ter Apel
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich opnieuw zorgen over de situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel en vooral over de omstandigheden van de alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). Hun fysieke en emotionele veiligheid kan niet worden gegarandeerd, stelt de IGJ in een brief aan ‘alle partijen die een verantwoordelijkheid kunnen nemen in de opvang van asielzoekers’.
-
Kanttekeningen bij metastudie over kankerscreening
Bevolkingsonderzoek om kanker op te sporen levert nauwelijks levensverlenging op, volgens Noors onderzoek. Maar deugt het onderzoek eigenlijk wel? De eerste auteur Michael Bretthauer en Harry de Koning, hoogleraar evaluatie van screening, aan het woord over deze studie.
-
Screening op kanker nauwelijks levensverlengend
Bevolkingsonderzoek om kanker op te sporen is niet effectief. Alleen screening op dikkedarmkanker met sigmoïdoscopie geeft enige levensverlenging.
-
Tweejaarlijkse borstkankerscreening laat langer op zich wachten
Het is de vraag of het zal lukken om vanaf 2024 vrouwen weer tweejaarlijks te screenen op borstkanker, zoals het streven was. Dat meldt VWS-minister Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer.
-
Voordelen kankerscreening overdreven, nadelen verhuld
Screeningsorganisaties moedigen ons graag aan om mee te doen aan kankerscreening, maar over de schaduwzijden wordt weinig gerept. Aldus voormalig klinisch patholoog Raimond Giard, die het tijd vindt voor een tegengeluid.
-
‘Nieuwe asielzoekers binnen 24 uur medisch screenen’
Asielzoekers moeten binnen 24 uur na aankomst medisch gescreend worden, zodat de toegang tot medische zorg verzekerd is. Ook als zij zich nog niet hebben kunnen registreren in een aanmeldcentrum.
-
Hoe zinvol is longkankerscreening?
Het Erasmus MC coördineert een nieuwe studie naar longkankerscreening, als vervolg op een eerdere grote studie, de Nelson-studie. Gaat deze studie leiden naar invoering van de screening of kunnen we dat beter laten?
-
‘Screening naar kanker kan veel doelmatiger en efficiënter’
‘De bevolkingsonderzoeken naar kanker kunnen veel effectiever zijn als ze gericht worden op mensen met een hoog risico op kanker’, vertelt Loek Winter. Winter is ex-radioloog en zorgondernemer en schreef samen met zelfstandig adviseur Joep van der Velden het boek ‘U heeft nog 25 jaar’ - Over de zin en onzin van vroegdiagnostiek.
-
Gezondheidsraad: ‘Geen bevolkingsonderzoek naar huidkanker’
Hoewel huidkanker de kankersoort is met het hoogste aantal nieuwe gevallen per jaar adviseert de Gezondheidsraad om geen landelijk bevolkingsonderzoek in te stellen.
-
Vroeg opsporen of écht voorkomen?
‘Voorkomen is beter dan genezen. En hoe eerder we ziekten kunnen opsporen, hoe beter.’ Zo luidde de inleiding van het bericht van minister Ernst Kuipers op LinkedIn, over het grootschalige, gesubsidieerde onderzoek naar thuistesten op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en nierschade.1 Het doel is om op basis van dit onderzoek over vijf jaar een bevolkingsonderzoek voor alle 50- tot 75-jarigen in te stellen. Het is te hopen dat het risico op overdiagnostiek en medicalisering hierbij kritisch wordt onderzocht, zodat gezonde mensen straks niet een kleine minderheid vormen. In ieder geval is de stelling van de minister te kort door de bocht.