Oorlog in Oekraïne
Nieuws en achtergrond
-
Ernstige hongersnood Oekraïne oorzaak piek in diabetes type 2
Prenatale blootstelling aan ernstige ondervoeding verhoogt tijdens de volwassenheid het risico op diabetes mellitus type 2 (DM2). Een degelijk uitgevoerd onderzoek door L.H. Lumey e.a. naar mensen die tijdens de gruwelijke Holodomor-hongersnood (1932-1933) in Oekraïne zijn geboren wijst dat uit. De resultaten staan in Science.
-
KNMG: ‘Leef oorlogsrecht na in conflictgebieden’
Het beschermen van medische voorzieningen en zorgmedewerkers moet prioriteit zijn. Dat stelt de KNMG in reactie op de huidige aantasting van gezondheidsinfrastructuur in verschillende conflictgebieden, zoals Gaza, Oekraïne, Syrië en Soedan. De artsenorganisatie doet opnieuw een oproep om het internationaal humanitair oorlogsrecht ‘strikt na te leven’.
-
Doorns revalidatiecentrum helpt Oekraïense militairen weer op de been
In het Militair Revalidatie Centrum op het Doornse landgoed Aardenburg worden onder anderen gewonde militairen uit Oekraïne behandeld. Hun grootste wens: zo snel mogelijk terug naar het front.
-
Uitspraak Raad van State over derdelanders ‘wrang’
De overheid mocht de opvang van gevluchte derdelanders uit Oekraïne niet voortijdig stoppen. Deze recente uitspraak van de Raad van State heeft ook gevolgen voor de tientallen artsen die deel uitmaken van deze groep. Nu moeten deze mensen in maart 2024 vertrekken. ‘Teleurstellend’, vindt advocaat Jane Neslo, die 27 van deze derdelanders vertegenwoordigt.
-
Derdelanders krijgen iets respijt tot uitspraak Raad van State
De groep zogenoemde derdelanders mag in Nederland blijven tot de hoogste rechter een uitspraak heeft gedaan over de vraag of het kabinet hun tijdelijke bescherming mag opheffen. Die bekendmaking van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel), afgelopen weekend, betekent dat ook de tientallen derdelanders met een artsenachtergrond enige maanden respijt krijgen.
-
Tientallen derdelanders met artsenachtergrond nemen juridische stappen
Een groep van 26 jonge artsen die bekendstaan als derdelanders, heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit van de Nederlandse overheid. Per 4 september eindigt hun verblijfsvergunning en moeten zij het land verlaten of asiel aanvragen.
-
Artsen en OpenEmbassy zoeken stageplekken voor ‘derdelanders’
Om in contact te blijven met het geneeskundevak, zou de groep ontheemde geneeskundestudenten en basisartsen die uit Oekraïne zijn gevlucht, stage willen lopen in een Nederlandse zorginstelling. Tijdens een bijeenkomst, afgelopen woensdag bij de organisatie OpenEmbassy, spraken Nederlandse artsen en een aantal zogenoemde ‘derdelanders’ over hun perspectieven in de Nederlandse medische wereld.
Opinie
-
Lerend vermogen
Bombardementen om voorvechters van een onafhankelijke staat op de knieën te dwingen. Het inzetten van burgers als menselijk schild. Lijken op straat. Volledige censuur. Het zijn beelden en omstandigheden met een akelige actualiteit. Ik kwam ze echter tegen op de expositie Revolusi, over de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, die op dit moment in het Amsterdamse Rijksmuseum te zien is.
-
Rus of Oekraïner? Het is een mens
‘Eerst, vooral en altijd ben ik mens, en dus medemens’, hoor ik de gynaecoloog zeggen. ‘Er was laatst een zwangere vrouw die we al weken hier hadden liggen om haar bloedwaarden in de gaten te houden. Ze was rustig, lag veel in bed en lag ondertussen aan allemaal monitors.
-
Machtswellust
Mijn opa sloot zijn garagedeur altijd af met een bajonet. Het lange lemmet stak hij de grond in door twee overlappende ringen die onder aan de garagedeuren waren gelast. Simpel en effectief. Het wapen intrigeerde mij als kind enorm. Opa was een soldaat geweest bij de Prinses Irene Brigade en had Nederland meehelpen bevrijden van de Duitsers. Meer wisten we niet, want hij praatte er nooit over. Behalve die keer toen ik vroeg of ik hem voor een schoolopdracht voor geschiedenis mocht interviewen.
-
Krimkoorts
Het gaat niet zo goed met Vladimir Poetin. Zijn lijfartsen maken zich toenemend zorgen over hem. Sinds het begin van de coronapandemie leidt hij een teruggetrokken leven in een ondergrondse bunker in Novo-Ogaryovo, net buiten Moskou. Vladimir is bang. Bang voor van alles en nog wat. Bang voor corona, bang voor omsingeling, bang voor een aanval op zijn persoon. Bang voor verlies van invloed van zijn wereldrijk.
-
Ik ben geen held, tenminste niet een die telt
Even waren we de held als zorgverlener. Met name de verpleegkundigen, op de corona-afdelingen en op de ic. Stiekem voelde dat wel fijn, wat extra waardering voor de zorg. Maar uiteindelijk moeten we het niet willen. Het is namelijk geen duurzaam concept, dat heldendom. Sterker nog: het is vaak doodeng en levensgevaarlijk.