Euthanasie
Als een patiënt uitzichtloos en ondraaglijk lijdt en om euthanasie vraagt, mag een arts dat doen mits hij heeft voldaan aan alle zorgvuldigheidseisen. Niet iedere arts wil overigens aan euthanasie meewerken. Ook is soms onduidelijk of aan de zorgvuldigheidseisen is voldaan.
Zie ook het dossier Euthanasie en psychiatrie
-
Euthanasiewet is na 22 jaar toe aan herziening
Door compromissen bij het aanvaarden van de euthanasiewet (2002) kan de wet de toets der kritiek niet doorstaan. Knelpunten zijn het gevolg. Tijd voor een grondige herziening die meer recht doet aan patiënten, artsen en samenleving, zegt huisarts en SCEN-arts Hans van der Linde.
-
De dood stapt binnen
Met behulp van mijn horloge wordt de tijd van toediening en overlijden vastgesteld, terwijl ik het liefst op zou gaan in het behang, om maar voldoende ruimte te bieden aan de familie.
-
Psychiaters: ‘Klaar lucht in debat over euthanasie bij psychisch lijden’
Een opiniestuk in de Volkskrant en een brief die circuleert onder psychiaters bedoeld voor het NVvP-bestuur hebben beide tot doel het debat over euthanasie bij psychisch lijden vlot te trekken. Beide teksten richten hun pijlen daarbij vooral op de brief die een groep verontruste psychiaters een paar maanden geleden stuurde aan het OM.
-
Openlijk in debat
De afgelopen maanden vlamde het mediadebat over euthanasie bij psychisch lijden heftig op en stonden psychiaters lijnrecht tegenover elkaar. Met name het verlenen van euthanasie aan een minderjarige eind 2023 leidde tot veel ophef en zelfs een brief aan het OM van verontruste collega’s.
-
Euthanasie: recht of gunst?
Zodra ik het huis binnenstap, hoor ik glazen klinken. Er wordt gelachen en het klinkt er gezellig. Ben ik het goede huis binnengestapt?, vraag ik me af. Al snel word ik opgevangen door de huisarts: ‘Fijn dat u er zo snel bent. Meneer ligt daar. Kom verder.’
-
Vooral vrouwen onder jonge euthanasiecasussen rond psychisch lijden
Jonge mensen die de afgelopen vier jaar euthanasie wegens psychisch lijden lieten plegen, zijn vooral vrouwen. Dat blijkt uit een overzicht dat VWS-staatssecretaris Vincent Karremans naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
-
Meerwaarde gemeentelijke lijkschouw na euthanasie ter discussie
Al jaren is er een groot tekort aan forensisch artsen. Deze zomer leidde dat tot een oproep van GGD Zeeland om in de maanden juli en augustus bij voorkeur géén euthanasie te plannen, omdat er mogelijk geen forensisch arts beschikbaar zou zijn om de schouw uit te voeren. Deze oproep leidde onder artsen in Zeeland tot ophef en daarnaast vroegen artsen onder een nieuwsbericht op medischcontact.nl zich af of het eigenlijk überhaupt wel zinnig is dat de schouw wordt gedaan door een forensisch arts.
-
Moet het leed geleden worden?
Van alle bedenkingen bij euthanasie vind ik de vraag wat het in spiritueel opzicht betekent de meest ingewikkelde. Je wilt mensen uit hun lijden verlossen, maar weet je zeker dat je dat ook doet? Help je ze niet van de regen in de drup? Moet het leed niet geleden worden? Mogen wij voor God spelen?
-
Ophef over ‘euthanasiestop’ in Zeeland
Een oproep van GGD Zeeland om in juli en augustus geen euthanasie te plannen vanwege een tekort aan beschikbare forensisch artsen die de lijkschouw kunnen uitvoeren, heeft geleid tot ophef onder huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde.
-
De man in de lift
Ooit stapte ik in de lift tegelijkertijd met een man die onmiddellijk tegen mij begon te vertellen hoe verschrikkelijk onrechtvaardig zijn ontslag was. Het was duidelijk onverteerbaar voor hem. Hij kon het niet verkroppen, dus bleef hij maar bittere gal spugen. Zum Kotzen vond hij het. Ik weet niet of de beste man gelijk had. Ik weet wel dat het iets meelijwekkends had dat hij dat in de lift tegenover een wildvreemde ging bepleiten.
Gerelateerd
-
Bekijk het dossier dossier Levenseinde
-
Bekijk het dossier dossier Klaar met leven
-
Bekijk het dossier dossier Palliatieve sedatie