Diversiteit en inclusiviteit
Plaats een reactie
Diversiteit en inclusie is ook binnen de gezondheidszorg een belangrijk thema. Enerzijds speelt het in de opleidings- en werkomgeving. Geneeskundestudenten, artsen en andere zorgprofessionals voelen zich soms anders behandeld of gediscrimineerd op basis van hun culturele, religieuze of etnische achtergrond, hun sekse, gender of geaardheid, lichamelijke of psychische vermogens. Hun medestudenten en collega’s zijn zich niet altijd bewust van het effect van hun eigen (soms onbedoelde of onbewuste) gedrag. Anderzijds hebben ook patiënten te maken met (soms onbedoelde of onbewuste) discriminatie vanuit zorgprofessionals, wat de kansen op passende zorg verkleint. Tegelijkertijd is juist het erkennen van verschillen tussen mensen van groot belang om passende zorg te kunnen bieden.
Deze dubbele opdracht van zowel het erkennen van verschillen tussen mensen als het bestrijden van ongelijkheid stelt de samenleving en de zorg voor een grote opgave, stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in dit essay.
Nieuws en opinie
-
Geneeskundestudentenpopulatie is iets diverser geworden
Het aantal geneeskundestudenten met een migratieachtergrond is iets toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Daarmee is de landelijke studentenpopulatie aan de medische faculteiten meer divers geworden, concludeert De Geneeskundestudent (DG), dat onderzoek heeft verricht onder haar leden.
-
Voor vrouwen is het anders
Terwijl we bloemen uitzochten voor het afscheid van Rob vroeg ik me af of zijn behandelteam hem hetzelfde traject zou hebben voorgesteld als hij Roberta had geheten. En wat zou zíj́ dan beslist hebben? Ik dacht terug aan mijn eigen situatie. Negen jaar geleden nam ik ook een formidabel risico: een radicale behandeling terwijl de dood al wenkte.
-
Aios: ‘Ik heb de moed niet gehad om het officieel te melden’
Veel artsen en geneeskundestudenten krijgen te maken met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, zo blijkt uit de Medisch Contact-enquête over intimidatie en machtsmisbruik, seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en racisme en pesten. We spraken met een aantal respondenten over hun ervaringen.
-
Enquête: Grensoverschrijdend gedrag ligt vooral in het ziekenhuis op de loer
Meer dan de helft van de artsen en geneeskundestudenten heeft op enig moment in de studie of op de werkvloer grensoverschrijdend gedrag ondervonden. Dat komt naar voren uit de enquête naar intimidatie en machtsmisbruik, seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en racisme en pesten die Medisch Contact eind september verspreidde.
-
‘Er is nul bewijs dat assertiviteit leidt tot betere artsen’
Om inclusie te bevorderen in de medische wereld, moeten we het hebben over oncomfortabele onderwerpen. Want uiteindelijk heeft iedereen daar baat bij, zegt Rashmi Kusurkar, de eerste hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs en opleiden.
-
Maak richtlijnen lhbtiq+-sensitief
Nu psychiaters excuses hebben gemaakt voor hun discriminerende houding en behandeling van homo’s en genderdysfore patiënten in het verleden, is het tijd om in de toekomst te kijken. Daarin passen zorgbreed inclusieve behandelrichtlijnen.
-
Inclusieve zorg begint bij inclusieve werving en selectie
Als we passende zorg voor elk individu willen bevorderen en de gezondheidskloof willen verkleinen, moet de maatschappelijke diversiteit ook onder artsen zichtbaar zijn. Dat gaat niet vanzelf.
-
De magie van de kindergeneeskunde
De kindergeneeskunde, een geliefd vakgebied onder vele dokters. Wat maakt dit vak zo populair? Is het de puurheid van de kinderen, de liefdevolle en bezorgde ouders, of is het toch nog iets anders?
-
Overheid moet regels maken voor behandelen genderdysforie
Omdat het behandelen van genderincongruentie bij minderjarigen geen onderdeel is van normaal medisch handelen, zou de overheid hier regels voor moeten opstellen. Min of meer zoals cosmetische behandelingen bij jongeren onder 18 jaar verboden zijn. De overheid heeft verschillende opties.
-
Van de cokruk een leerstoel maken
In deze nieuwe aflevering gaan we in gesprek met Dr. Nieboer en Dr. Hofker uit het UMC Groningen. Ze vertellen ons over hun onderzoek over leren op de werkplek en hoe je van een cokruk een leerstoel kunt maken.
- Er zijn nog geen reacties