Diversiteit en inclusiviteit
Plaats een reactie
Diversiteit en inclusie is ook binnen de gezondheidszorg een belangrijk thema. Enerzijds speelt het in de opleidings- en werkomgeving. Geneeskundestudenten, artsen en andere zorgprofessionals voelen zich soms anders behandeld of gediscrimineerd op basis van hun culturele, religieuze of etnische achtergrond, hun sekse, gender of geaardheid, lichamelijke of psychische vermogens. Hun medestudenten en collega’s zijn zich niet altijd bewust van het effect van hun eigen (soms onbedoelde of onbewuste) gedrag. Anderzijds hebben ook patiënten te maken met (soms onbedoelde of onbewuste) discriminatie vanuit zorgprofessionals, wat de kansen op passende zorg verkleint. Tegelijkertijd is juist het erkennen van verschillen tussen mensen van groot belang om passende zorg te kunnen bieden.
Deze dubbele opdracht van zowel het erkennen van verschillen tussen mensen als het bestrijden van ongelijkheid stelt de samenleving en de zorg voor een grote opgave, stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in dit essay.
Nieuws en opinie
-
Maak richtlijnen lhbtiq+-sensitief
Nu psychiaters excuses hebben gemaakt voor hun discriminerende houding en behandeling van homo’s en genderdysfore patiënten in het verleden, is het tijd om in de toekomst te kijken. Daarin passen zorgbreed inclusieve behandelrichtlijnen.
-
Inclusieve zorg begint bij inclusieve werving en selectie
Als we passende zorg voor elk individu willen bevorderen en de gezondheidskloof willen verkleinen, moet de maatschappelijke diversiteit ook onder artsen zichtbaar zijn. Dat gaat niet vanzelf.
-
De magie van de kindergeneeskunde
De kindergeneeskunde, een geliefd vakgebied onder vele dokters. Wat maakt dit vak zo populair? Is het de puurheid van de kinderen, de liefdevolle en bezorgde ouders, of is het toch nog iets anders?
-
Overheid moet regels maken voor behandelen genderdysforie
Omdat het behandelen van genderincongruentie bij minderjarigen geen onderdeel is van normaal medisch handelen, zou de overheid hier regels voor moeten opstellen. Min of meer zoals cosmetische behandelingen bij jongeren onder 18 jaar verboden zijn. De overheid heeft verschillende opties.
-
Van de cokruk een leerstoel maken
In deze nieuwe aflevering gaan we in gesprek met Dr. Nieboer en Dr. Hofker uit het UMC Groningen. Ze vertellen ons over hun onderzoek over leren op de werkplek en hoe je van een cokruk een leerstoel kunt maken.
-
Orthopedisch chirurg met een sporthart
Hoogleraar orthopedie Denise Eygendaal is dé specialist op het gebied van de elleboog. ‘Orthopeden zijn de bouwvakkers van het ziekenhuis. Het stereotype van een orthopedisch chirurg is daardoor nog steeds een man.’
-
"De longen zijn de spiegel van de ziel."
In aflevering 124 van KoffieCo de podcast schuiven wij aan bij dr. Welvaart, longchirurg en chirurg-oncoloog. Dr. Welvaart vertelt ons hoe hij op een nieuwe operatie techniek kwam en zo nóg meer patiënten kan helpen.
-
‘Veel meer onderzoek nodig naar discriminatie in de zorg’
Discriminatie komt voor in de zorg, maar er is te weinig onderzoek naar gedaan. Daardoor is er geen goed zicht op hoe vaak het voorkomt en op welke grond. Ook zijn plannen van aanpak niet evidencebased.
-
'Zitten er grenzen aan gezond sporten?'
In aflevering 123 van KoffieCo de podcast gaan wij in gesprek met dr. Jorstad: de eerste officiële sportcardioloog van Nederland en werkt zowel met reguliere cardiologie patiënten als topsporters.
-
Excuses
Tijdens het jaarlijkse psychiatriecongres afgelopen maand betuigde de beroepsvereniging voor psychiaters spijt aan de lhbti’ers omdat hun identiteit in het verleden als ziekte werd beschouwd. Natuurlijk vind ook ík het vreselijk om terugkijkend te zien hoeveel leed obsolete opvattingen en interventies van mijn collega’s hebben berokkend. Het is afschuwelijk als je gecastreerd wordt omdat je seksuele geaardheid als ‘ziek’ wordt beschouwd.
- Er zijn nog geen reacties