Dementie

In Nederland lijden ruim 260.000 mensen aan een vorm van dementie waarvan Alzheimer de bekendste is. Door de vergrijzing zal dit aantal de komende jaren sterk toenemen. Over dementie, de oorzaken en de behandelmogelijkheden bestaan nog vele vragen.
-
FIFA zet hersenschuddingspotters in bij WK-voetbal
De FIFA zet speciale spotters in die erop moeten toezien dat voetbalsters die hoofdtrauma oplopen tijdens hun wedstrijd gewisseld worden. De spotters werden eerder al ingezet bij het WK-mannenvoetbal in Qatar en nu dus ook bij het WK voor vrouwen in Nieuw-Zeeland en Australië.
-
Gehoorapparaat houdt oudere met dementierisico langer cognitief op de been
Voor het eerst laat een gerandomiseerde studie zien dat het gebruik van gehoorapparaten bij ouderen met een verhoogd risico op dementie de achteruitgang van het denkvermogen kan verminderen. Dat stellen hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde Frank Lin e.a. in The Lancet.
-
My Father's Brain
De Amerikaanse cardioloog Sandeep Jauhar sleept zijn vader in 2014 voor het eerst naar een bevriend neuroloog, die het bange vermoeden bevestigt. Vader Prem, ooit een gerespecteerd geneticus, zit in fase drie van alzheimer. Jauhar beschrijft in My Father’s Brain (niet vertaald in het Nederlands, vooralsnog) hoe hij en zijn familie omgaan met deze diagnose.
-
Risicoscores om dementie te voorspellen werken niet
De vier veelgebruikte modellen die in onderzoek gebruikt worden om dementie te voorspellen blijken matig te werken. Dit schrijven Kivimäki et al. in JAMA.
-
Gordelroosvaccin beschermt misschien tegen dementie, maar twijfels te over
Vaccinatie tegen gordelroos kan de kans op dementie verminderen. Dat zou althans blijken uit een onderzoek naar de gezondheidsdossiers van ongeveer 300 duizend mensen in Wales. Het risico nam af met 20 procent, maar uitsluitend bij vrouwen. Een en ander blijkt uit een studie verschenen op de preprint-server medRxiv (dus nog niet peerreviewed) door Markus Eyting e.a. Uiteraard stuit zo’n opmerkelijke uitkomst op kritiek. Maar eerst: hoe zijn Eyting e.a. te werk gegaan?
-
Levensdrift
Mijn moeder. Deze week wordt ze 95 jaar. Dat vind ik bijzonder. Vooral vanwege haar levensdrift. Afgelopen week dacht ik even dat ze er voor haar verjaardag tussenuit zou piepen.
-
Psychiater is te stellig over diagnose frontotemporale dementie
‘Ik vind dat er zwaar wordt geoordeeld over het handelen van de psychiater, die samen optrok met een geriater en een multidisciplinair team’, zegt psychiater en jurist Noortje van de Kerkhof. De tuchtzaak draait om een patiënte die de psychiater verwijt dat hij onterecht de diagnose frontotemporale dementie (FTD) heeft gesteld.
-
Genmutatie beschermt tegen alzheimer: wat zegt dat?
Een zeldzame genetische mutatie beschermt kennelijk tegen een vroege vorm van de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit een casus die uitvoerig wordt beschreven en geanalyseerd in Nature Medicine door Francisco Lopera c.s.
-
dementalent.nl
De website dementalent.nl laat de bezoeker zien waarom het doen van vrijwilligerswerk door mensen met dementie zo belangrijk is. Op de site staan filmpjes en is informatie te vinden over voorbeeldprojecten, wetenschappelijk onderzoek en de organisatie van nieuwe projecten.
-
Geen automatische hoorzitting RTE na euthanasie bij vergevorderde dementie
Artsen zullen na euthanasie bij een wilsonbekwame patiënt met dementie niet langer standaard worden opgeroepen voor een hoorzitting bij een van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). Dat bevestigt coördinerend RTE-voorzitter Jeroen Recourt.