Dementie
In Nederland lijden ruim 260.000 mensen aan een vorm van dementie waarvan Alzheimer de bekendste is. Door de vergrijzing zal dit aantal de komende jaren sterk toenemen. Over dementie, de oorzaken en de behandelmogelijkheden bestaan nog vele vragen.
-
The Eternal Memory
In The Eternal Memory volgen we het Chileense echtpaar Augusto Góngora en Paulina Urrutia. Waar Augusto eens als bekende journalist op de Chileense televisie vocht voor het behoud van collectieve herinnering onder militaire dictatuur, moet hij nu vechten tegen het verval ervan door zijn alzheimer.
-
Heer Bommel en de reprintertherapie tegen alzheimer en parkinson
‘Praw,’ sprak Professor Zbygniew Prlwytzkofsky, ‘das ist ja gansch onwetenschappelijk. Der Sickbock is een Quack. Als een worstenhans heeft hij der wetenschap misgehandeld. Ziet hier de schrijfsels over zijner reprinter therapiemodus. Der wáánzin!’ En de professor citeerde het schrijfsel zoals het gepubliceerd was op een site van twee behandelaars die de methode Sickbock volgden.
-
Kans op dementie bij parkinson mogelijk minder hoog
Dat ongeveer 80 procent van de patiënten met de ziekte van Parkinson binnen vijftien tot twintig jaar na de diagnose te maken krijgt met dementie is een mogelijk te hoge schatting. Julia Gallagher e.a. rapporteren in Neurology lagere cijfers.
-
Beloop cognitieve achteruitgang alzheimer voorspelbaar
Een model dat de cognitieve achteruitgang kan voorspellen bij patiënten met milde cognitieve stoornissen of milde dementie door de ziekte van Alzheimer, en dat aldus een indicatie over het beloop van de ziekte geeft over een periode van vijf jaar. Dat presenteren Pieter van der Veere e.a (Amsterdam UMC) in Neurology.
-
Verslechterde gezondheid van het brein door metabool syndroom
Metabool syndroom leidt tot afgenomen volumes van bepaalde hersenstructuren en verslechterde cognitieve scores. Dat concludeerden Daniel Qureshi e.a. (Universiteit van Oxford) in hun studie gepubliceerd in Diabetes Care.
-
Langer thuis wonen verhoogt echt de druk op ziekenhuiszorg
Het streven om ouderen langer thuis te laten wonen legt een grotere druk op de zorg. Dat komt omdat ouderen dan vaker in het ziekenhuis belanden. Daarbij gaat het vooral om mensen die dementiezorg nodig hebben of die thuis ten val komen. Ligt voor de hand, zal menigeen opmerken, maar Marlies Bär onderbouwt dit nu met harde empirische data.
-
Symptoomloze alzheimer: wat vertellen de hersenen?
Hoe komt het dat de hersenen van sommige individuen weerbaar lijken tegen de ziekte van Alzheimer? Onderzoek van promovendus Luuk de Vries e.a. werpt nieuw licht op dit fenomeen.
-
Fysiek zwaar beroep vergroot risico op dementie
Een beroep met veel fysieke inspanning vergroot de kans op cognitieve problemen en dementie. Dat blijkt uit een Noorse studie van Ekaterina Zotcheva e.a. gepubliceerd in Neurology.
-
Extreem probleemgedrag bij dementie in het verpleeghuis: zorg en behandeling kunnen beter
Bij een kleine groep verpleeghuisbewoners met dementie kan extreem probleemgedrag zoals agressie, agitatie en roepen voorkomen. Specialist ouderengeneeskunde Annelies Veldwijk-Rouwenhorst (Radboudumc ) promoveerde als een van de eersten op dit onderwerp. ‘Ik zie aanknopingspunten om de behandeling en zorg voor deze groep te verbeteren.’
-
Biomedisch onderzoek met grote impact in 2023 en 2024
Behandeling van obesitas met de GLP-1-agonist semaglutide, oorspronkelijk alweer bijna twintig jaar geleden ontwikkeld om diabetes te behandelen, is volgens Science de wetenschappelijke doorbraak van het jaar. Medisch Contact schreef er uitgebreid over.