Verbied vapen
4 reactiesDe geschiedenis blijft ons lesgeven. Eind jaren zeventig schreef Thomas McKeown The role of medicine. Dream, Mirage or Nemesis? Is roken wel of niet schadelijk, wel of niet verslavend, was een vraag.
Vervang roken door vapen. En we zijn in 2023. Uiteraard wordt er opnieuw beweerd dat de tabaksindustrie geen schuld draagt. Want mensen moeten zelf vrij kunnen kiezen. Terwijl het vaststaat dat roken verslavend is. En dodelijk.
Thomas McKeown begon zijn redenering met het individu dat vrij moet zijn om te kiezen of die wil roken. Maar zo’n keuze is dus niet vrij. Met een verslavende stof als nicotine is deze keus slechts vrij bij de eerste sigaret. Eenmaal verslaafd is er geen vrije keuze meer.
Eenmaal verslaafd is er geen vrije keuze meer
De vraag die de samenleving moet beantwoorden is niet roken door verslaafden te verbieden. Maar voorkomen dat kinderen verslaafd raken. Op een leeftijd waarop zij de gevolgen voor hun gezondheid nog niet kunnen overzien.
Hetzelfde geldt voor gezondere gewoonten. Iemand dwingen te sporten of minder suiker te eten, is absurd. Maar er kan wel een omgeving worden gecreëerd om, met respect voor de persoonlijke vrijheid, maatregelen te nemen die bewegen, sporten en minder suiker eten bevorderen.
In elk geval, stelt McKeown, is het ‘verwerpelijk’ het omgekeerde te doen. Namelijk kinderen te verleiden hun gezondheid schade toe te brengen door te roken ‘voor geen enkele andere reden dan het behouden van de winst’.
Vervang roken door vapen. En we zijn in 2023. De alarmerende cijfers uit de recente Jongerenmonitor tabaks- en nicotineproducten van het Trimbos-instituut bewijzen dat de woorden van McKeown niets aan kracht hebben verloren. Neem deze les ter harte. Kom met een volledig verbod.
Meer van Mark van Houdenhoven:
A.M. Brunet de Rochebrune
Medisch adviseur
Zolang op sigaretten en sigaren wél en op vape’stokken’ géén belasting wordt geheven, is er dus een goedkoper alternatief om aan je dosis nicotine te komen.
Waarom wordt niet op de inhoud van ook deze kankerstokken belasting geheven?
Voor álle vri...j verkrijgbare nicotine-vormen dient dezelfde belasting te worden geheven.
Nicotinee
J.M. Keppel Hesselink
arts-farmacoloog, Bosch en Duin
Verbied Vapen, verbied suiker, verbied alcohol, verbied Wiet, verbied LSD, verbied onbeschermde sex, verbied....
Ok, allemaal risico gedrag. Net zoals Kitesurfen en skiën. Samen met het bindge eten van chips.
Is het niet de ultieme verantwoord...elijkheid van het zelfstandige individu om te bepalen wat hij/zij/het in het eigen lijf kiepert? Natuurlijk is er altijd de keuze te stoppen. Daarvoor dien je wilskracht te mobiliseren. Dat is mogelijk als je voldoende wilt. Is het argument dat iets verslavend kan werken voldoende om het te 'verbieden'? Er is altijd de keuze om te beginnen, zo is er altijd de keuze om te stoppen. Tja, dat kan heel lastig zijn. Maar niet onmogelijk.
M. Hofkamp
kinderarts n.p.
Mee eens, wat een volwassene doet moet hij/zij zelf weten, al levert het wel een collectief probleem op.
Maar het gaat de tabaksindustrie er vooral om de jeugd te bereiken, en dat lukt met allerlei slimme foefjes (lees 'smerige trucs'). En eenmaal a...an de nicotine zitten velen eraan vast, vele jaren lang, met een kleine kans er ooit nog vanaf te komen. Onze jeugd draagt geen eigen 'ultieme verantwoordelijkheid'. Ouders in zekere zin wel, maar hoe gaat dat met pubers .....
M. Hofkamp
kinderarts n.p.
Met het verbieden van alleen rookwaar en vapen blijven we achter de ontwikkelingen aanlopen, want blijkens een artikel waar Medscape vandaag op wijst, hebben tabaksfabrikanten alweer een nieuw nicotonebevattend produkt uitgevonden: "Big Tobacco firms... including British American Tobacco are selling heat sticks made from nicotineinfused substances such as rooibos tea, countering an incoming European Union ban on flavoured heated tobacco products". Rook is slecht voor longen, maar het is de nicotine die verslavend werkt. Dus zouden wettelijke maatregelen gericht moeten zijn op de vrije verkoop van nicotine in elke vorm (en chemische afleidingen daarvan).
Overigen publiceerde het tijdschrift Spreekuur Thuis al in 1962 een goed onderbouwd artikel over de maatregelen die onze overheid zou moeten nemen ter ontmoediging van het roken.