Fijn, die AVG (deel 1)
7 reactiesRegelgeving mag goede zorg niet in de weg staan, zegt het ministerie, dus ik pak op het hoofdbureau van politie de telefoon en bel de apotheek.
‘Wij hebben patiënt A in zorg en ik wil even zijn medicatie checken. Hij gebruikt…’ en ik noem alles op, inclusief burgerservicenummer en adres. Dan hoort de apothekersassistente vast wel dat ik inderdaad de dokter ben en dan is er vast voldoende vertrouwen om een en ander te bevestigen. Fluitje van een cent, gaat eigenlijk altijd goed.
‘Heeft u schriftelijke toestemming?’
Nee, zeg ik, hij zit vast en dat lukt nu even niet, maar hij heeft wel die medicijnen nodig.
‘We hebben tegenwoordig schriftelijke toestemming nodig en deze patiënt heeft die nog niet gegeven.’
Ze is niet te vermurwen. Ten einde raad vraag ik naar de apotheker zelf.
‘Die is aan het golfen.’
Dat mag ik dan kennelijk wel weten, maar dat is ook geen medische informatie. De volgende dag krijg ik de informatie wel, van de apotheker zelf.
Ander voorbeeld: een man ligt al een paar maanden dood thuis en ik probeer via de zorgverzekeraar de huisarts te achterhalen. Om die te informeren en om te vragen naar de medische voorgeschiedenis. ‘Die informatie mag ik u niet geven!’ zegt de dame van de klantenservice. Is zo’n naam medische informatie dan, vraag ik nog. Geen sjoege. Na een hoop belwerk met huisartsenpraktijken in de omgeving vind ik eindelijk zijn behandelaar.
Sinds de invoering van de AVG zijn er voorbeelden genoeg van nieuwe privacymuren. Uit een soort angst of onzekerheid wordt soms helemaal niks meer verteld. Gezond verstand en vertrouwen lijken dan in regeltjes verdwenen. Een nare bijwerking van een op zichzelf nuttige regeling.
Aad van Velzen
Adviserend geneeskundige, arts M&G, Raalte
BEste Jeroen,
Wederom met genoegen je bericht uit het veld gelezen.
Vecozo beheert ION, Inschrijving Op Naam. Mits geautoriseerd kunnen zorgaanbieders hier navragen, bij welke huisarts een PAtient is ingeschreven, zie https://www.vecozo.nl/support/...inschrijving-op-naam/algemeen/kan-ik-ion-aan-mijn-softwareprogramma-koppelen.
Mischien lukt het de volgende keer om binnen regels AVG wel om naam huisarts te achterhalen ?? Groet.
Enes
algemeen betweter, Rotterdam
AVG zou ons beschermen tegen de data-boeren. Nu wordt het zorgpersoneel ermee gepest en gecriminaliseerd als hackers en lekkers. Maar iemand zal er wel geld mee verdienen. Nederlands wetgeving-businessmodel-cyclus.
Jan van Vliet
Bezorgde burger, Amsterdam
Geachte heer Vullinghs,
Het fabriceren van een zelfgemaakt toestemmingsbriefje met een wel of niet gesocial engineerde nephandtekening is uiteraard onmogelijk voor een creatieve hacker met een voorliefde voor aambeienzalf...
Joep Vullinghs
Programmeur, Utrecht
"en ik noem alles op, inclusief burgerservicenummer en adres. Dan hoort de apothekersassistente vast wel dat ik inderdaad de dokter ben en dan is er vast voldoende vertrouwen om een en ander te bevestigen. Fluitje van een cent, gaat eigenlijk altijd ...goed."
Zo moeilijk is het niet om naam, adres, geboortedatum en burgerservicenummer van iemand te achterhalen. "Ja, de patiënt heet, even kijken hoor, Rutte, zonder N, voorletter M. Geboren 14-2-67. Hij weigert te zeggen wat hij slikt". (overigens, van elke ZZP-er, meer dan een miljoen, krijg je voor een paar euro het BSN en huisadres van de KvK)
Het is voor een hacker vaak een stuk makkelijker om met "social engineering" gegevens los te peuteren van een mens dan van de computer zelf.
Dus los van AVG, en los van de schriftelijke toestemming die volgens mij niet nodig is, heeft de assistente m.i. juist uitstekend gehandeld. Zij kon niet zeker weten dat het hier om een echte arts, met een echte behandelrelatie ging. Je kunt toch niet uitgebreid gaan verhalen over de HIV-medicatie en aambeienzalf van de patiënt "omdat die meneer best betrouwbaar klonk, en hij wist ook het adres en BSN en alles"?
Dit was volgens mij eenvoudig op te lossen door de assistente te vragen even terug te bellen naar het politiebureau.
Willem Jan Groeneveld
Huisarts, Drachten
@ Maarten-Jan Smit.
Bij ons thuis staat AVG voor Aardappels, Vlees, Groenten. Maar je vak krijgt toch veel positieve aandacht: mijn echtgenote is ook AVG.
Wim van der Pol
apotheker niet praktiserend, Delft
AVG? We moeten nu niet verzuchten onder (nieuwe) regelgeving. Er hebben in de zorg altijd privacy gevoelige situaties bestaan. Ik herinner mij aanvragen/recepten van artsen die ik niet kende. Bijvoorbeeld voor euthanatica en opiaten. In de regel ging... ik dan niet direct over tot afleveren van deze medicatie.
Maarten-Jan Smit
, Arts voor Verstandelijk Gehandicapten in opleiding
Na het lezen van de titel dacht ik: Fijn wat positieve aandacht voor mijn vak! Maar helaas.. weer die rot AVG. Goed geschreven stuk met tekenende voorbeelden van de onwerkbaarheid van die verordening.