Liefde is te koop
1 reactie‘Wat zegt hij nou?’ hoor ik je denken. ‘Verwart hij liefde niet met seks? Dat is te koop, maar liefde niet.’ Nee, ik ken het onderscheid tussen liefde en seks wel. Maar liefde is echt te koop en het heet hond. Toen ik vanochtend beneden kwam stonden ze, zoals altijd al druk kwispelend met hun staart, klaar achter de deur naar de keuken om me te verwelkomen.
Een van de twee gaat altijd piepen en een beetje janken, als ik hem aanhaal. Eigenlijk moet ik zeggen haar, maar om de een of andere reden denk ik bij honden altijd in hem en bij poezen in haar. Die poezen komen ’s ochtends ook aanlopen, maar dat is toch anders. Die willen bemind wórden, wat ze kracht bijzetten door te blèren.
Zoals een hond je kan aankijken als hij/zij naast je zit. Welk ander dier doet dat nou? Wat zeg ik: welk ander wezen? Ik ben gezegend met een lieve vrouw en kinderen, maar zó kijken ze me nooit aan. Niet voor niets spreken we van hondstrouw. Sommige mensen zien het gedrag van honden als onderdanig en slaafs. Ja, zo kun je alles wel lelijk maken. Ik zie het als pure, onvoorwaardelijke liefde. De hond is geschapen om te laten zien hoe dat eruitziet. Kijk maar.
Het is dan ook niet voor niets, dat veel mensen steun ervaren van een hond. Er zijn allerlei soorten hulphonden. Hulp van een hond is natuurlijk allang bekend bij fysieke problemen, zoals de blindegeleidehond bij mensen met een visuele beperking. Maar ook bij psychische problemen kan een hond van onschatbare waarde zijn. Er zijn honden die herkennen als iemand met een posttraumatische stressstoornis een herbeleving heeft, ook bijvoorbeeld in de slaap en dan iemand kan wakker maken. Er zijn zelfs honden, die kinderen helpen bij leren lezen, het zogeheten kwispellezen.
En natuurlijk zijn er de honden die iemand de hele dag vergezellen als een trouw maatje, bijvoorbeeld voor mensen met een autismespectrumstoornis. Het Koninklijk Nederlands Geleidehondenfonds (KNGF) onderzocht de verbetering van kwaliteit van leven door een hulphond, en die bleek aanzienlijk. Er is regelmatig crowdfunding, omdat een hulphond niet goedkoop is. Helaas worden er soms ook prijzen gevraagd waarbij duidelijk is dat het financiële belang de boventoon voert.
Ooit zag ik op een congres een vrouw, die een hulppoes had. Die zat op haar schouder en vond alles best. Het kwam op mij toch aanmerkelijk minder zorgzaam over dan een hulphond.
Moraal van het verhaal: Denk bij mensen met psychische problematiek eens aan de aanschaf van een hond, al dan niet een hulphond. Vaak betekenen die meer dan welke hulpverlener dan ook!
Meer van Menno Oosterhoff
E.J.W. Keuter
neuroloog, Aruba
Geweldig. Het is een beetje wat wij voelen als we een pasgeboren baby hebben. En wat de baby voelt. Onvoorwaardelijke liefde. Bij honden is dat blijvend sterk ontwikkeld. Fijne observatie.