Het spijt Eurocept vreselijk - Menno Oosterhoff
3 reactiesEr was eens een patiënt. Hij had vreselijk veel moeite zich te concentreren en dingen voor elkaar te krijgen. Aan zijn inzet lag het niet. Dag en nacht was hij bezig met zijn taken, maar hij kreeg het niet voor elkaar. Zijn problemen werden ADHD genoemd en de mensen namen dat serieus, want dat waren zijn klachten tenslotte ook. Het medicijn methylfenidaat hielp, maar helaas had hij last van bijwerkingen. Maar er was gelukkig nog een middel, dexamfetamine. Dat was in Nederland niet officieel geregistreerd, maar dan maken apothekers het. Magistrale bereiding heet dat. Meestal is er een apotheker die het in het groot produceert (een grootbereider) en de apotheker op de hoek bestelt het daar. Doorleveren heet dat. De patiënt had op dit middel geen bijwerkingen en het werkte even goed. De kosten voor 30 tabletjes waren 10 euro, maar de zorgverzekeraar vergoedde dat volledig. Net een sprookje dus.
Maar het is nog niet afgelopen. Want er kwam een farmaceut, die dacht: ik ga het middel registreren. Dan moeten ze dat kopen. De wet schrijft namelijk voor dat de apotheker alleen een doorgeleverd preparaat mag verstrekken als er geen geregistreerde variant is. Omdat de kwaliteit dan misschien meer is gegarandeerd. Niet dat daarmee ooit een probleem geweest was, maar dat is nu eenmaal de wet.
Dus kort geleden werd Amfexa op de markt gebracht. Nou zou je denken, magistraal bereid of door een farmaceutische industrie bereid, wat maakt het uit?
Nou, dat maakt 23,55 euro uit aan eigen bijdrage per doosje van 30 tabletten. Iemand gebruikt gemiddeld 3-6 tabletten dus we hebben het over 70-140 euro per maand. Amfexa wordt namelijk maar voor 3,63 vergoed per doosje van 30 en kost 27,18. Dat is 2,7 keer zoveel als het magistraal bereide middel.
De 170 procent hogere prijs wordt verdedigd door te zeggen dat het geld kost om een middel te registreren. Maar hoeveel geld kost dat dan wel niet? Er waren 21.000 gebruikers. Andere cijfers spreken van 30.000. Laten we zeggen 25.000 en gemiddeld 4 tabletten per dag. Dat zijn 100.000 doosjes per maand. Als de grootbereider ze kon maken voor 10 euro en er dan nog op verdiende dan kan de farmaceutische industrie dat natuurlijk ook. Dus laten we zeggen kostprijs 5 euro. 22 euro winst per doosje is dan 2,2 miljoen winst per maand. Die registratiekosten zijn er dan snel uit.
Er is onduidelijkheid of er een sluiproute genomen kan worden, namelijk tabletten voorschrijven van een andere sterkte, bijvoorbeeld 2,5 of 10 mg. Die pillen lijken slecht leverbaar en het is de vraag of ze worden vergoed.
Eurocept heeft natuurlijk geweten dat lang niet alle gebruikers die eigen bijdrage kunnen betalen. Maar als er maar 20 procent overblijft, is dat nog 440.000 winst per maand. Dat tienduizenden mensen het niet meer kunnen gebruiken? Jammer dan.
Als je je afvraag hoe Eurocent, pardon Eurocept, dit rechtvaardigt moet je naar hun website gaan. De tranen springen je haast in de ogen als je leest hoe erg ze het vinden. Het probleem wordt echter gelegd bij de slechte vergoeding van ADHD-medicatie. Ja, vind je het gek als je het zo duur maakt? En het is ook nog eens onzin, want het werd volledig vergoed. Patiëntenorganisaties en beroepsverenigingen worden opgeroepen bezwaar te maken bij de minister. Wat moeten we dan tegen de minister zeggen?
‘Doe niet zo moeilijk. Betaal gewoon wat de fabrikant vraagt, ook al is dat 17 euro meer?’
Een SP-motie om doorlevering van dexamfetamine 5 mg te blijven toestaan, werd aangenomen en aanvankelijk werd gedacht dat de minister dit zou uitvoeren. Maar dat bleek een misverstand, legt de minister uit in een brief. Zij gaat alleen onderzoeken of het kan. Dat klinkt mij als ‘Verwacht er maar niks van’ in het politieks.
Wat we wel aan de minister zouden kunnen vragen is: ‘Houd de vergoeding nou op een tientje, net als voorheen bij de magistrale dexamfetamine. Vooruit, doe er 1 euro bij voor de kosten van de registratie.’ Het enige wat Eurocept dan moet doen, is de prijs verlagen naar 11 euro. Als ze dat doen, dan zat ik helemaal fout met mijn veronderstelling dat ze een bedrijf zijn wat er niet tegen opziet tienduizenden mensen te duperen om veel geld te verdienen. Dan zal ik veel spijt betuigen en wordt het toch nog een sprookje. En leefde iedereen nog lang en gelukkig.
Menno Oosterhoff
PS: U kunt hier een petitie ondertekenen die aandringt op een oplossing.
Menno Oosterhoff
Lees meer van Menno Oosterhoff
Verhage
Internist, Belgie
Brief Eurocept inzake Sendolor?, mei 2018.
Het spijt Eurocept werdeom vreselijk, maar toch.
Dolor, u weet staat voor pijn in medisch jargon.
Sendolor? versus Centdolor.
Eurocept versus Euroschept.
Advies: een eigen aseptische bereiding v...an een ampul morfine in een infuuszak en letterlijk en figuurlijk geen Centje pijn.
Morfine concentratie bijvoorbeeld maal 1.5 en pompstand aanpassen.
W. van der Pol
ziekenhuisapotheker en counselor, Delft
En weer schiet een farmaceutisch probleem de politiek in. Waar zijn de apothekers die patiënten helpen in plaats van verwijzen naar anderen buiten de farmacie? Ik vind het heel vervelend dat ook artsen worden lastig gevallen met een probleem des apo...thekers. In mijn apothekersjaren losten we het zelf op. En daar waren heel veel opties. Onze countervailing power was groot en de farmaceutische industrie was er beducht voor!
Maar nu wordt alleen maar "geëmmerd" Ik schaam me er voor. Kijk nou eens eerst naar de productspecificaties van Amfexa ipb naar de prijs. Wat is dat voor een product? Patienten omzetten? Dat is niet zo makkelijk. Medice, de fabrikant uit Duitsland, is mij volslagen onbekend. Betrouwbaarder en veiliger dan de grootbereider? Dat moet nog blijken. Amfexa geregistreerd? Op welke studies? En waarom registreert een bedrijf als de Regenboog apotheek uit Bavel het dexamfetamine niet? En Eurocept is een groothandel. In mijn jaren werd die zonder meer geboycot. Ik hoor nu allemaal ketelmuziek (sorry Menno). Farmacie... kom in actie. Trouwens, wat gaat er gebeuren? De omzet van dexamfetamine 5 mg zakt als een baksteen. Andere sterktes worden grootbereid. Of psychiaters wijken uit. Want dexamfetamine is geen wondermiddel. Einde Amfexa.
Bart Bruijn
Huisarts, STREEFKERK Nederland
Je vraagt je inderdaad af, hoe het mogelijk is dat de tarieven van zorgverleners onder kostprijs door de overheid worden vastgesteld om vervolgens uitbetaald te worden door bedrijven, waarmee die zorgverleners een contract hebben, maar dat kosten va...n diezelfde bedrijven op geen enkele manier kunnen worden aangepakt, omdat het private partijen zijn. (De verziekeraars).
Dan snap je ook al helemaal niet, waarom het in dit geval het niet mogelijk is, de prijs van die Amfexa gewoon centraal vast te stellen! Zorgverleners zijn namelijk ook gewoon bedrijven, private partijen en gelijke monniken, gelijke kappen, nietwaar?
Ergo: pak de tarieven van anderen die geld kosten in de zorg gewoon ook aan, zeker als ze parasitair zijn, zoals verziekeraars en in veel gevallen Eurocept, of laat ook de zorgverleners met rust.
Ik zin op een proefproces.