Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
17 juni 2016 1 minuut leestijd
dossier

Levenseinde

Rondom het levenseinde kunnen allerlei vragen spelen voor zowel arts als patiënt.

 • Wilsonbekwaam en toch euthanasie

  Een casus bij een wilsonbekwame patiënt met dementie demonstreert dat ook in zo’n situatie aan de zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet kan worden voldaan.

 • De stoel van God

  Zijn zus van 8 vat het, wijzer dan ze zelf ooit zal bevatten, perfect samen: ‘Mama, kan Laurens niet beter altijd blijven slapen, zodat hij niet hoeft te weten dat hij niks meer kan?’

 • Internationale ophef over euthanasie alcoholist

  In internationale media is ophef ontstaan over de euthanasie op een 41-jarige Nederlandse man die leed aan alcoholisme. De media-aandacht is een reactie op het persoonlijke verhaal van oudere broer en journalist Marcel Langedijk in het magazine Linda.

 • Ademnood

  Hete zwarte gemberkoffie, een klein stukje pure chocola en een paar minuten rust. Meer heb ik niet nodig om weer even boven water te komen en te voelen hoe snel en hoog mijn adem in mijn borstkas zit.

 • Laatste reis naar huis

  Terminale ic-patiënten die nochtans thuis overlijden: dat kan in Hoorn en in Nijmegen. ‘Het is de ultieme patiëntgerichte zorg.’

 • De Barmhartige Overheid

  En toch…, als de overheid zich alleen rond het levenseinde barmhartig toont, vind ik dat een beetje eng. Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar barmhartigheid associeer ik bijna nooit met de overheid en als er verkiezingen in zicht zijn, word ik helemaal een beetje wantrouwig.

 • Afstemming orgaandonatie begint op SEH

  Goede samenwerking tussen SEH-artsen, neurologen en intensivisten komt het bespreekbaar maken van orgaandonatie ten goede. Belangrijk is dat familie en nabestaanden in rust tot een beslissing kunnen komen.

 • ‘Heringa niet strafbaar bij hulp zelfdoding’

  Albert Heringa zou niet strafbaar moeten zijn omdat hij zijn hoogbejaarde moeder in 2008 hielp een einde aan haar leven te maken. Dat oordeel van het hof Arnhem dient in stand te blijven, adviseert de advocaat-generaal de Hoge Raad naar aanleiding van het cassatieberoep dat het Openbaar Ministerie instelde tegen de uitspraak van het hof.

 • Motie van afkeuring om 'voltooid leven'

  De SGP heeft woensdag samen met de ChristenUnie een motie van afkeuring ingediend vanwege het voornemen van het kabinet om stervenshulp mogelijk te maken aan ouderen die vinden dat hun leven is voltooid.

 • VVD: geen leeftijdsgrens voor 'voltooid leven'

  De VVD wil geen leeftijdsgrens voor stervenshulp aan ouderen die vinden dat hun leven is voltooid. Dat heeft Tweede Kamerlid Arno Rutte (VVD) woensdag gezegd tijdens het debat over de plannen van het kabinet.

Gerelateerde dossiers:

  print dit artikel
  dit artikel delen