Levenseinde

Rondom het levenseinde kunnen allerlei vragen spelen voor zowel arts als patiënt.
-
‘Grote regionale verschillen in aantallen euthanasie’
De regionale verschillen in het aantal euthanasiegevallen per gemeente is groot. Het percentage sterfgevallen waar euthanasie aan voorafging, is in sommige gemeenten 25 keer zo groot als in andere plaatsen. Dat is de uitkomst van onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen en de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. Dat melden Nieuwsuur en Trouw.
-
Aangeklaagd voor euthanasie
Wie was de arts die door het Openbaar Ministerie (OM) werd vervolgd voor de ‘koffie-euthanasie’? Lang bleef de naam van Marinou Arends onbekend. Haar beroepsgeheim belette haar op de zaak in te gaan, zegt ze, en het ging toch meer ‘om de wet dan om mij’.
-
All she wants for Christmas
Ze schuifelt voor me uit de woonkamer in en ploft in haar stoel, naast een uitgedoste kerstboom volgehangen met gekleurde ballen en nepsneeuw. ‘Van mij hoeft het niet meer dokter’, is het eerste wat ze tegen me zegt.
-
Jacob Kohnstamm over de aangepaste EuthanasieCode van de RTE
De toetsingscommissies euthanasie hebben hun EuthanasieCode aangepast aan het arrest van de Hoge Raad over euthanasie bij gevorderde dementie. RTE-voorzitter Jacob Kohnstamm vertelt wat er wel en niet veranderde.
-
Gevaarlijke levenseindekletsclub
Wat een nieuws rolde er mijn scherm binnen: minister Grapperhaus blokkeert de benoeming van een lid van een regionale toetsingscommissie. Een toelichting is er nog niet, maar ze is bestuurslid geweest van Stichting de Einder, in de woorden van de NOS ‘een organisatie die mensen adviseert hoe ze op een legale manier zonder betrokkenheid van een arts uit het leven kunnen stappen’.
-
Grapperhaus blokkeert RTE-benoeming De Bontridder
Justitieminister Ferd Grapperhaus heeft de aanstelling verhinderd van Miriam de Bontridder, plaatsvervangend raadsheer bij het gerechtshof in Amsterdam, als voorzitter van een van de vijf Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). Tot 2019 was ze bestuurslid van De Einder. Dat meldt de Volkskrant vandaag.
-
Behandelpaspoort ook voor slechtzienden en in andere talen
Van het behandelpaspoort, dat dit voorjaar door het ministerie van VWS aan 45 duizend zorgverleners is verstrekt, zijn sinds deze week extra versies beschikbaar. Woensdag verschenen edities voor Engelstaligen, voor Nederlanders die Turks en Marokkaans-Arabisch spreken, voor slechtzienden en een ‘makkelijk lezen versie’.
-
RTE brengt EuthanasieCode in lijn met arrest Hoge Raad
De RTE heeft de EuthanasieCode 2018 aangepast aan het arrest van de Hoge Raad over euthanasie bij een diepdemente patiënt op basis van een schriftelijke wilsverklaring. Ook is een eerste oordeel van de RTE gepubliceerd dat ook gebaseerd is op dit arrest.
-
OM seponeert euthanasiezaak voorwaardelijk
Een specialist ouderengeneeskunde van het Expertisecentrum Euthanasie die in 2017 euthanasie uitvoerde bij een 67-jarige vrouw, wordt niet vervolgd. Haar zaak wordt voorwaardelijk geseponeerd. Dat heeft het Openbaar Ministerie vorige week bekend gemaakt.
-
Laat de COPD-patiënt niet stikken
Het Nederlandse parlement keurde in 2001 de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Wtl) goed. Nederland was hiermee het eerste land ter wereld dat artsen toestaat een patiënt op diens verzoek te doden. België volgde een jaar later, maar de richtlijn daar lijkt een stuk adequater en patiëntvriendelijker.
Gerelateerde dossiers:
-
Bekijk het dossier dossier Levenseindekliniek
-
Bekijk het dossier dossier Klaar met leven
-
Bekijk het dossier dossier Palliatieve sedatie