Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
17 juni 2016 1 minuut leestijd
dossier

Levenseinde

Rondom het levenseinde kunnen allerlei vragen spelen voor zowel arts als patiënt.

 • Onrust over tuchtuitspraak palliatieve sedatie

  Twee uitspraken van het Regionaal Tuchtcollege te Den Haag over palliatieve sedatie hebben tot discussie geleid onder artsen en andere betrokkenen. Twee specialisten ouderengeneeskunde kregen een waarschuwing omdat het tuchtcollege vindt dat zij niet gehandeld hebben volgens de KNMG-richtlijn palliatieve sedatie. Een woordvoerder van het college liet weten dat er geen hoger beroep is aangetekend.

 • Stervenshulp holt zorgvuldigheidseisen uit

  Het voornemen van het kabinet om stervenshulp te bieden aan mensen die hun leven voltooid achten, roept veel vragen op, vindt emeritus hoogleraar ethiek Govert den Hartogh. Een nieuwe, op het zelfbeschikkingsrecht gebaseerde regeling moet de euthanasiewet niet ondermijnen.

 • Artsen willen vaker vervolging bij euthanasie

  De artsen die een actie tegen euthanasie bij demente patiënten zijn gestart, willen dat het Openbaar Ministerie vaker besluit tot vervolging in zulke euthanasiezaken. Dat is één van de punten waarmee ze hun actie een vervolg willen geven.

 • Schippers ontvangt prijs van NVVE

  Minister Schippers krijgt vandaag van de NVVE de Paul van Eerde-Award uitgereikt, een prijs voor haar ‘inzet om duidelijkheid te scheppen over de status van de schriftelijke wilsverklaring’. Zij publiceerde in 2015 de 'handreiking schriftelijk euthanasieverzoek' voor artsen en patiënten.

 • Eén op tien leden CLW heeft laatstewilpil

  Bijna 10 procent van de leden van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) heeft de beschikking over een ‘laatstewilmiddel’. Dat blijkt uit een enquête die de organisatie eind 2016 heeft gehouden onder haar leden.

 • Artsen starten petitie tegen euthanasie bij dementie

  Zo’n zeventig artsen hebben zich aangesloten bij een protest tegen euthanasie bij patiënten met vergevorderde dementie. De initiatiefnemers, ouderenpsychiater Boudewijn Chabot, specialist ouderengeneeskunde Piet van Leeuwen en huisarts Jaap Schuurmans, willen hun verzet nu een vervolg geven via een krantenadvertentie.

Gerelateerde dossiers:

  print dit artikel
  dit artikel delen