Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
17 juni 2016 1 minuut leestijd
dossier

Levenseinde

Rondom het levenseinde kunnen allerlei vragen spelen voor zowel arts als patiënt.

 • Soms zijn er betere uitwegen dan euthanasie

  Achter een euthanasieverzoek kan ander leed schuilgaan dan in eerste instantie het geval lijkt. En soms kan dat behandeld of verzacht worden, zodat het euthanasieverzoek vervalt. Dat zeggen Michiel Marlet en Pieter Jan Stallen en illustreren zij met twee casussen.

 • Waar euthanasie thuishoort

  Op 8 maart vierden we met veel luister het vijfjarig jubileum van de Levenseindekliniek (SLK) in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Het was meteen ook mijn afscheid van hen. Mijn passage bij de Levenseindekliniek was kort maar intens.

 • Rol existentieel lijden bij sedatie verdient aandacht

  Palliatieve sedatie verlicht onbehandelbare klachten doorgaans goed. Of sedatie plaatsvindt, hangt van zowel patiënt- als artsgebonden factoren af. Existentieel lijden speelt daarbij vaak een rol. Inspelen op deze factoren kan onduidelijkheid en soms de noodzaak om te sederen voorkómen.

 • Schippers: ‘Aanscherping regels euthanasie niet nodig’

  Minister Edith Schippers (VWS) is niet van plan de regels of de handreiking voor euthanasie bij mensen met dementie aan te scherpen. Dat heeft de minister laten weten in de beantwoording van vragen over ‘niet heimelijk euthanasie plegen’ van Kamerleden Kees van der Staaij (SGP) en Carla Dik-Faber (CU).

 • Richtlijn voor orgaandonatie na euthanasie is klaar

  Sinds 2012 doneerden 28 mensen in Nederland hun organen na euthanasie. Om hierover meer duidelijkheid te creëren voor patiënten en zorgprofessionals heeft een werkgroep van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), op verzoek van minister Schippers, een richtlijn ontwikkeld.

 • Euthanasiedebat in Italië door dj Fabo

  Het maatschappelijke debat over euthanasie is in Italië opnieuw opgelaaid, na de dood van een populaire dj, die naar Zwitserland was gegaan voor euthanasie. Maandag stierf dj Fabo in een kliniek voor stervenshulp.

 • Het uur van het violet

  De fascinatie voor het thema 'sterfbed' wortelt in haar eigen jeugd, toen Katie Roiphe als 12-jarige op het randje van de dood lag. In Het uur van het violet beschrijft zij de sterfbedden van Susan Sontag, Sigmund Freud, John Updike, Dylan Thomas en Maurice Sendak in het licht van hun leven en werk.

 • Stiekem doodmaken

  Wat me erg opviel in de naam van de website en in de column van Bert Keizer, is het gebruik van het woord ‘stiekem’. Stiekem doodmaken. Ik vind dat daar inderdaad levenslange gevangenisstraf op moet staan.

Gerelateerde dossiers:

  print dit artikel
  dit artikel delen