Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Levenseinde

Rondom het levenseinde kunnen allerlei vragen spelen voor zowel arts als patiënt.

 • Job Cohen beoogd voorzitter levenseindevereniging

  Job Cohen wordt voorgedragen als voorzitter van de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. De voormalige minister en oud-burgemeester van Amsterdam is nu onder meer hoogleraar aan de universiteit van Leiden.

 • Nieuwe Euthanasiecode wijst op valkuilen

  De voorzitter van de toetsingscommissies euthanasie, Jacob Kohnstamm, presenteerde deze week bij het jaarverslag de nieuwe Euthanasiecode. Artsen die euthanasie uitvoeren bij patiënten met gevorderde dementie, moeten dit voortaan altijd komen toelichten bij de RTE.

 • Deense ethiek

  En toen sprak ik tot Det Etiske Räd in Kopenhagen, de Deense raad voor Ethiek, een advieslichaam voor de regering op het gebied van medische ethiek. Er zijn zeventien leden: filosofen, psychologen, theologen, artsen, ethici, historici en verpleegkundigen.

 • Persoonlijkheidsstoornis én doodswens lastige combinatie

  Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis hebben vaak een sterke behoefte de touwtjes in handen te houden. Als zij op oudere leeftijd om euthanasie vragen, vereist dat zorgvuldig manoeuvreren door de betrokken zorgverleners om het risico op suïcide te minimaliseren.

 • Nog veel tijd op de teller

  Een prachtige zonsondergang kleurt de lucht oranje en roze. Zonnestralen vallen op zijn vermoeide gezicht. Ik realiseer me dat zijn tijd echt op is. Dit is zijn laatste zonsondergang.

 • ‘Arts terughoudender bij euthanasie’

  Artsen zijn terughoudender geworden bij het uitvoeren van euthanasie. Dat zegt Agnes Wolbert, directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vandaag in Trouw.

 • ‘De maakbaarheid van het leven is een mythe’

  De Vlaamse filosoof Ignaas Devisch schreef boeken over rusteloosheid, empathie en hoe je ziek van gezondheid kunt zijn. ‘Zo obsessief bezig moeten zijn met gezond leven, is de meest directe manier om ziek te worden.’

 • Draai niet om de dood heen

  Ik had dit boekje liever niet geschreven. Het is ook geen samenvatting van de aanslag die tussen 2014 en 2017 is gepleegd op ons gezin. Het is alleen bedoeld om te laten zien wat je zoal te wachten staat wanneer je man of moeder of broer of een andere dierbare opeens gaat sterven.

 • Extra tijd

  ‘Was het waardevol dat u die extra tijd nog samen heeft gehad?’ ‘Heel waardevol, ja. Want je leeft zó bewust. Je waardeert alles om je heen. Ja, ik ben heel héél dankbaar dat ik dat nog mee heb kunnen maken.’

Gerelateerde dossiers:

  print dit artikel
  Dit artikel delen