Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Levenseinde

Rondom het levenseinde kunnen allerlei vragen spelen voor zowel arts als patiënt.

 • AD: ‘Voorlopig geen voltooid-leven-wet’

  Er komt voorlopig geen wet die stervenshulp in geval van ‘voltooid leven’ mogelijk maakt. Dat zeggen journalisten van het AD, die voorlopige afspraken van de vier formatiepartijen zeggen te hebben ingezien. In ruil daarvoor zou er op het gebied van onderzoek naar embyro’s meer ruimte komen.

 • Goednieuwsgesprek

  Dan dringt het tot mij door dat deze vrouw spreekt over haar dood. Haar aanstaande dood, als ik haar zo hoor. Maar tot overmaat van ramp heb ik werkelijk geen idee waaraan zij dood zou moeten gaan.

 • De Gay Parade

  Wat een geweldig feest was die Canal Gay Pride Parade. Hartverwarmend. Ik had het voorrecht een en ander mee te maken vanaf de boot die aandacht vroeg voor 113, de hulplijn bij gedachten aan zelfdoding. Dit komt onder homoseksuele mannen en vrouwen en transgenders veel meer voor.

 • Sedatie en levensbekortende medicatie ‘gangbare praktijk’

  Continue diepe sedatie en medicatie die het leven kan bekorten om lijden op het sterfbed te verlichten, zijn gangbare behandelingen geworden. Dat stellen de Nederlandse hoogleraren die de euthanasiewet evalueerden deze week in een ingezonden brief in The New England Journal of Medicine.

 • De Dappere Patiënt

  De korte, dertig minuten durende zonder opsmuk gedraaide documentaire De Dappere Patiënt komt voort uit een oproep van patiënten aan artsen om een meer uitnodigende houding aan te nemen bij gesprekken ‘over hoe het verder moet als wat je kan en wil niet meer vanzelfsprekend is’.

 • Huisarts heeft bedenkingen bij euthanasie jonge vrouw

  Deze week een bijzonder ingewikkelde casus die het regionaal tuchtcollege ongetwijfeld ook hoofdbrekens heeft bezorgd. De ouders van een overleden jonge vrouw (20 jaar) klagen over een huisarts, omdat zij de euthanasiewens van hun dochter niet zou hebben gerespecteerd.

 • De wet voltooid leven is onuitvoerbaar

  De huisarts had gebeld naar de ggz over een 75-jarige patiënte. Sinds het overlijden van haar man ruim een jaar geleden vroeg ze bij herhaling om een spuitje en had ze al een paar suïcidepogingen gedaan. Zo ook gister door zich in de polsen te snijden. Hulp van de ggz wilde ze per se niet. ‘Er is maar één ding wat ik wil dokter en dat is bij mijn man zijn.’

 • KNMG zoekt nieuwe SCEN-artsen

  De KNMG is op zoek naar artsen die als SCEN-arts willen werken. Er is behoefte aan zo’n 60 tot 75 nieuwe SCEN-artsen.

 • Van der Staaij: Kop over artsen ‘suggestief’

  De kop boven zijn veelbesproken artikel in de The Wall Street Journal was ongelukkig, omdat die ‘suggereert dat heel veel artsen met een zekere gretigheid op euthanasie uit zijn’. Dat zei SGP-voorman Kees van der Staaij gisteren in tv-programma Jinek.

 • The doctor will kill you now

  Beneden alle peil. Kennelijk vindt van der Staaij, dat het doel de middelen heiligt. Ik hou niet van dergelijke heilige verontwaardiging. En ik vind al helemaal niet, dat die je het recht geeft uit naam van christendom zo respectloos uit te halen naar artsen, die de moeilijke taak op zich nemen mensen met ondraaglijk en uitzichtloos lijden te helpen.

Gerelateerde dossiers:

  print dit artikel
  Dit artikel delen