Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Levenseinde

Rondom het levenseinde kunnen allerlei vragen spelen voor zowel arts als patiënt.

 • Grijstinten in de euthanasie

  Hoogleraren Bregje Onwuteaka-Philipsen (VUmc) en Agnes van der Heide (Erasmus MC) evalueren de euthanasiewet. Een vijfde van alle euthanasiegevallen blijkt in een ‘grijs gebied’ te liggen tussen levensbeëindiging en reguliere pijnbestrijding.

 • Euthanasieverzoeken op termijn in vijf jaar verdubbeld

  Vergeleken met 2010 deden in 2015 twee keer zoveel mensen in Nederland een euthanasieverzoek ‘te zijner tijd’. Het aantal overlijdens door euthanasie steeg de afgelopen vijf jaar met tweederde en ook het aantal verzoeken op korte termijn nam toe.

 • De goede dood als fictie

  Je staat er versteld van hoeveel schrijvers zich in de afgelopen decennia met de thematiek van euthanasie en hulp bij zelfdoding hebben beziggehouden. Wouter Schrover las hun romans en verhalen.

 • De pijndokter

  'Pijn is vooral nuttig als je bijvoorbeeld je hand verbrandt, maar nu heeft het geen functie. En u hoeft uzelf niet zeker niet te straffen door de pijn te ondergaan’, zeg ik. Ze krijgt tranen in haar ogen.

 • Artsen zijn onmisbaar bij euthanasie

  De euthanasiepraktijk kent een uitdijende klantenkring en dat verontrust artsen. Maar ‘wij doen hier niet aan mee’ is geen goed antwoord, zo betoogt publicist Bert Ummelen.

 • Vader naar rechter om chemokuur voor kind

  De kortgedingrechter in Alkmaar doet op 12 mei uitspraak in een zaak die draait om de vraag of een twaalfjarige kankerpatiënt tegen zijn wil verder moet worden behandeld voor zijn ziekte.

 • Gestage groei in euthanasiemeldingen

  Steeds vaker melden artsen euthanasie in Nederland. Ook in 2016 nam het aantal meldingen toe, tot 6306. Dat staat in het jaarverslag van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) dat vandaag verschijnt.

 • Kohnstamm: ‘Toets euthanasie zonder arts te vervolgen’

  Er moet een mogelijkheid komen om vragen over de euthanasiepraktijk aan de rechter voor te leggen, zonder dat dit de betrokken arts belast. Dat bepleit Jacob Kohnstamm, coördinerend voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE), bij het verschijnen van het RTE-jaarverslag deze week.

 • Tien procent euthanasiegevallen kan donor zijn

  Ongeveer 10 procent van patiënten die in België overlijden na euthanasie zou orgaandonor kunnen zijn. Dat blijkt uit een kort artikel van Jan Bollen (UMC Maastricht) e.a. gepubliceerd in JAMA.

Gerelateerde dossiers:

  print dit artikel
  Dit artikel delen