Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
17 juni 2016 1 minuut leestijd
dossier

Levenseinde

Rondom het levenseinde kunnen allerlei vragen spelen voor zowel arts als patiënt.

 • Vader naar rechter om chemokuur voor kind

  De kortgedingrechter in Alkmaar doet op 12 mei uitspraak in een zaak die draait om de vraag of een twaalfjarige kankerpatiënt tegen zijn wil verder moet worden behandeld voor zijn ziekte.

 • Gestage groei in euthanasiemeldingen

  Steeds vaker melden artsen euthanasie in Nederland. Ook in 2016 nam het aantal meldingen toe, tot 6306. Dat staat in het jaarverslag van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) dat vandaag verschijnt.

 • Kohnstamm: ‘Toets euthanasie zonder arts te vervolgen’

  Er moet een mogelijkheid komen om vragen over de euthanasiepraktijk aan de rechter voor te leggen, zonder dat dit de betrokken arts belast. Dat bepleit Jacob Kohnstamm, coördinerend voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE), bij het verschijnen van het RTE-jaarverslag deze week.

 • Tien procent euthanasiegevallen kan donor zijn

  Ongeveer 10 procent van patiënten die in België overlijden na euthanasie zou orgaandonor kunnen zijn. Dat blijkt uit een kort artikel van Jan Bollen (UMC Maastricht) e.a. gepubliceerd in JAMA.

 • Zestig procent artsen tegen kabinetsplan voltooid leven

  Zes op de tien artsen is het oneens met de kabinetsvisie dat stervenshulp bij voltooid leven door een professional die geen medicus is, moet kunnen. Een kwart is voor. Dat blijkt uit een enquête onder bijna veertienhonderd artsen van het KNMG-artsenpanel.

 • KNMG: ‘voltooid leven’-wens invoelbaar, maar regeling onwenselijk

  Voor de medische beroepsgroep is het invoelbaar dat mensen zekerheid en geruststelling willen als het gaat om het eigen levenseinde, voor dat moment of de toekomst. Maar een aparte ‘voltooid leven’-wet naast de huidige euthanasiewet kent te veel risico’s en nadelen en is daarom onwenselijk. Dit zegt de KNMG na uitgebreide raadpleging van de achterban en intensieve besprekingen met haar federatiepartners.

 • KNMG: ‘Kabinetsplan voor wet Voltooid leven onwenselijk’

  Stervenshulp toestaan bij ‘voltooid leven’. Met dat plan schudden de ministers van VWS en Justitie de levenseindediscussie oktober 2016 flink op. Schippers en Van der Steur reageerden daarmee op de commissie-Schnabel, die februari 2016 wetswijziging had afgeraden. De KNMG, zo blijkt deze week, ziet aan de kabinetsvisie zeker zeven haken en ogen.

 • NVVE stelt verwijsplicht voor bij euthanasie

  Er moet een verwijsplicht komen voor artsen die niet willen ingaan op een verzoek om euthanasie. Dat bepleit de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) in reactie op het bericht dat de Levenseindekliniek veel relatief eenvoudige verzoeken ontvangt die ook de behandelend arts van de patiënt had kunnen afhandelen.

 • Soms zijn er betere uitwegen dan euthanasie

  Achter een euthanasieverzoek kan ander leed schuilgaan dan in eerste instantie het geval lijkt. En soms kan dat behandeld of verzacht worden, zodat het euthanasieverzoek vervalt. Dat zeggen Michiel Marlet en Pieter Jan Stallen en illustreren zij met twee casussen.

Gerelateerde dossiers:

  print dit artikel
  Dit artikel delen