Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
film

Maudie

Schilderes met reuma

Plaats een reactie
Maudie, nu in de bioscoop.

Maud Lewis (1903-1970) was een volksschilderes voor wier ‘naïeve’ kunst (landschappen, bloemen, katten) tegenwoordig leuke bedragen worden betaald.

Maudie van regisseur Aisling Walsh en scenarist Sherry White is haar levensverhaal en zet haar neer als een tengere, wilskrachtige vrouw die geplaagd wordt door de gevolgen van ernstige jeugdreuma. Ze strijkt neer bij een stugge, afstandelijke visboer die gewend is om alleen te wonen op een afgelegen plek in het Canadese Nova Scotia. Wat begint als een moeizame relatie – zij is aanvankelijk zijn huishoudster – groeit uit tot een levenslange liefde. Dat is dan ook het eigenlijke thema van deze film, die niet per se – zoals je zou verwachten – haar handicap en hoe ze daarmee omgaat centraal stelt. Sympathieke, ‘kleine’ film met mooie rollen van Sally Hawkins en Ethan Hawke.

print dit artikel
Media en cultuur
  • Henk Maassen

    Henk Maassen (1958) is journalist bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties