Psychiater berispt vanwege twee keer onzorgvuldig handelen rond euthanasie
9 reactiesDe psychiater die in 2022 twee keer op de vingers werd getikt door de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) vanwege onzorgvuldig handelen, is dinsdag berispt door het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam.
In 2022 oordeelde de RTE dat de psychiater, die sinds acht jaar werkzaam is voor het Expertisecentrum Euthanasie (EE), bij twee patiënten met psychiatrisch lijden niet heeft voldaan aan de zorgvuldigheidseisen rond het beoordelen van de wilsbekwaamheid van de patiënt. Volgens de richtlijn Levensbeëindiging op verzoek bij patiënten met een psychische stoornis moet hiervoor bij patiënten met een psychiatrische stoornis altijd een second opinion worden aangevraagd bij een psychiater – naast de reguliere SCEN-consulent. Juist bij patiënten met psychiatrisch lijden moet volgens de richtlijnen met extra behoedzaamheid omgegaan worden met het verzoek. Na het oordeel onzorgvuldig handelen doet de RTE altijd melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het Openbaar Ministerie (OM). De IGJ heeft vervolgens een klacht ingediend bij het regionaal tuchtcollege. De officier van justitie heeft beide zaken geseponeerd.
Wilsbekwaam
Het regionaal tuchtcollege stelt in de uitspraak dat de psychiater bij één van de patiënten niet goed heeft onderbouwd waarom zij afweek van de second opinion – die twintig maanden voorafgaand aan de euthanasie plaatsvond en waarbij de psychiater die de second opinion uitvoerde tot de conclusie kwam dat de patiënt niet wilsbekwaam was ten aanzien van zijn euthanasieverzoek. De psychiater van het EE stelt dat zij zelf goed kon beargumenteren waarom zij van mening was dat de patiënt wél wilsbekwaam was en daarover verschillende keren (multidisciplinair) overleg heeft gevoerd. Maar omdat hierover geen verslaglegging is gedaan, stelt het tuchtcollege dat niet te beoordelen is of de psychiater tot het oordeel heeft kunnen komen dat de patiënt wilsbekwaam was. In de richtlijn staat niet beschreven wat er precies moet gebeuren als de opvatting van de psychiater die de second opinion geeft afwijkt van die van de uitvoerende psychiater. Maar het tuchtcollege vindt dat in zo’n situatie op uitgebreide en overtuigende wijze moet worden gemotiveerd waarom er dan toch aan de eigen opvatting kan worden vastgehouden.
Bij de tweede patiënt vroeg de psychiater geen second opinion aan. Hierover stelt het tuchtcollege kort maar krachtig dat dit wél had moeten gebeuren.
Het tuchtcollege legt de psychiater een berisping op. Daarbij stelt het onder meer rekening te houden met de complexiteit van de materie waarmee de psychiater te maken heeft en dat er nergens uit is gebleken dat de patiëntveiligheid in de twee zaken in het geding is geweest.
Kritische spiegel
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie respecteert de uitspraak van het regionaal tuchtcollege, stelt voorzitter Niels Mulder desgevraagd. Mulder: ‘Ik wil vooropstellen dat de betrokken collega bekendstaat als een integere hulpverlener en dat er geen reden is te twijfelen aan haar goede intenties. Het is belangrijk dat deze en andere psychiaters het euthanasietraject met een patiënt willen doorlopen, maar zoals in de richtlijn staat is extra behoedzaamheid vereist bij euthanasie op psychische grondslag. Euthanasie in de psychiatrie is namelijk extra ingewikkeld, aangezien een doodswens van een patiënt ook veroorzaakt kan worden door een psychiatrische aandoening. Dit maakt dat het onderscheid tussen een weloverwogen, duurzame euthanasiewens en suïcidaliteit in het kader van een psychiatrische ziekte lastig is. Bovendien leiden psychiatrische ziekten – enkele uitzonderingen en suïcide daargelaten – op zichzelf meestal niet tot de dood. We hebben een goede wet en richtlijn. Het is goed dat dit soort instituten ons een kritische spiegel voorhouden wanneer we deze niet volgen en dat het tuchtcollege herbevestigt wat de richtlijn zegt.’
Het Expertisecentrum Euthanasie laat weten het nog te vroeg te vinden om te reageren op de inhoud van de uitspraak en zich er eerst in te willen verdiepen.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
P.J.E. van Rijn
huisarts n.p., Rheden
Is een arts eigenlijk wel in staat om in een dubieus geval zelfstandig tot euthanasie te beslissen ? Oud-rechter Peeters stelde in de `Volkskrant`[16/07/2013]voor om rechters in zo`n geval vooraf in plaats van artsen te laten beslissen .Artsen worden... aangesproken op hun zwakte, want door de euthanasiewet drukt het gewicht van de aan hen toegekende medische macht te zwaar op hun schouders, hetgeen kan leiden tot zelfoverschatting en machtsmisbruik. Vóór de euthanasiewet was euthanasie een uitzondering. De belangrijkste reden hiervoor was de kans op vervolging. Het wegvallen van de natuurlijke angst hiervoor leidt tot vrijblijvendheid. Daarom pleit ik voor juridische [en moreel-ethische] toetsing vooraf ,in die gevallen die een algemeen invoelbare indicatie te boven gaan .Peter van Rijn
M.D. Oosterhoff
psychiater, Thesinge
Zij rechters beter in staat dan artsen om een keuze te maken? Dan kunnen we alle medische beslissingen wel eerst voorleggen aan de rechter. Er is expliciet gekozen voor een toetsing achteraf.
Je kunt je zelfs afvragen of die toetsing achteraf wel n...odig is gezien het zeer kleine percentage onzorgvuldig. Je kunt niet alles dichttimmeren door elke beslissing te laten toetsen.
Als we elk risico willen vermijden op fouten dan wordt het sowieso een ramp. We zijn al veel tever richting controle afgegleden ip v vertrouwen
S.J.F. Gerbrandy
oogarts, amsterdam
het blijft voor ons heel erg moeilijk om de weg te vinden in het doolhof van juridische regels. Wij zijn opgeleid tot arts niet tot jurist.
Als ik dit lees vraag ik me af waarom psychiaters niet uit protest stoppen met beoordelen van aanvragen totda...t hún positie is geborgd.
M.D. Oosterhoff
psychiater, Thesinge
omdat ze hun patiënten niet de dupe willen laten worden.
Maar het is juridisch inderdaad te complex. De meeste keren dat onzorgvuldig wordt afgegeven gaat het om juridische scherpslijperij.
L. van Dalen
Psychiater , Amsterdam
Dag Menno, de reden voor de berisping aan deze collega psychiater is glashelder. De procedure is niet ingewikkeld. Je bent er als de kippen bij om weer te roepen dat deze berisping niet terecht is in plaats van ervan te leren. Waar is je reflectieve... vermogen Menno? Ook niet de manier om meer psychiaters te motiveren voor het uitvoeren van euthanasie bij psychiatrische patiënten.
M.D. Oosterhoff
psychiater, Thesinge
Ik vind de procedure wel nodeloos ingewikkeld gemaakt voor mensen met een psychische aandoening. Ik zie de meerwaarde niet van de verplichte second opinion.
Ik zie ook de meerwaarde niet van een tuchtcollege, wat nog een mening geeft nadat justitie... zich er al over heeft uitgesproken.
Ik zie dat niet als een gebrek aan reflectie, maar reflectie brengt mij kennelijk tot andere tandpunten dan de jouwe.
Ik denk dat deze uitspraak psychiaters zal afschrikken. Ik zie niet hoe mijn visie daarop dat zou kunnen doen.. Mijn blog verschijnt straks
M.D. Oosterhoff
psychiater, Thesinge
Ik vind een berisping veel te sterk. Morgen een blog van mij hierover.
Dat het zo moeilijk is onderscheid te maken tussen suicidaliteit en een weloverwogen euthanasieverzoek vind ik in de praktijk erg meevallen. De moeilijkste vraag is altijd of er... geen redelijke andere opties meer zijn.
Weer een uitspraak van het tuchtcollege, die niet gaat zorgen voor verbetering van de zorg.
E. Hajdarbegovic
algemeen betweter, Rotterdam
Het feit dat bij euthanasieverzoek door een oncologische patient geen second opinion van een tweede specialist (oncoloog) vereist is en bij een verzoek van een psychiatrische patient wel, geeft aan dat we psychiatrisch lijden minder erg vinden dan so...matisch lijden.
M.D. Oosterhoff
psychiater, Thesinge
Hoewel ik onderschrijf dat psychische aandoeningen niet serieus genoeg genomen worden is dat in dit geval niet de verklaring. Die dubbele consultatie is ingesteld vanuit het idee dat het beloop van psychische aandoeningen moeilijker is te voorspellen.... Dat valt overigens ook wel een beetje mee en de vraag is of je het beter maakt door het dan door twee mensen te laten doen.
In sommige opzichten maak je het er in elk geval slechter door en ik zie niet wanneer je het er beter door maakt. Dus ik pleit voor afschaffen van die verplichting