Plicht jaarverslag voor huisartsen wordt twee jaar uitgesteld
Plaats een reactieDemissionair minister Conny Helder, verantwoordelijk voor het verminderen van administratieve regeldruk in de zorg, wil huisartsen twee jaar ontzien van de plicht om een financieel jaarverslag op te stellen. Ze moet nog kijken of de eerste verplichte jaarverantwoording over boekjaar 2022 al kan komen te vervallen.
Door de invoering van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) zijn huisartsen dit jaar voor het eerst verplicht om een jaarverantwoording aan te leveren, dus over boekjaar 2022. Maar na onvrede hierover onder huisartsen vanwege de administratieve last, drongen de Tweede Kamerfracties van CDA en GroenLinks aan op afschaffen van die plicht.
Pauzeknop
In een debat met de VWS-Kamercommissie heeft Helder aangegeven dat ze ‘een pauzeknop’ wil indrukken voor die plicht, omdat ze ‘haar ogen en oren niet wil sluiten’ voor de geluiden over de bijkomende administratielast. Zij wil eerstelijnsaanbieders wat meer rust bieden door de verplichting met twee jaar uit te stellen. Dan kunnen zij zich eerst richten op het formuleren van een visie om de eerstelijnszorg anders te organiseren, aldus Helder.
Haar streven is te regelen dat huisartsen voor het eerst in 2025, dus over boekjaar 2024, een verslag moeten opstellen. Dan zou dus de plicht om dit jaar een verantwoording over 2022 aan te leveren, komen te vervallen. Of dat echt lukt om tijdig via een besluit te regelen, durfde Helder nog niet te garanderen, ook al wil ze daar ‘pragmatisch’ mee omgaan. Zij laat dat in een Kamerbrief na de zomer weten.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties