Zorgbesturen: alleen witte bestuurders - vrouwen en artsen redelijk vertegenwoordigd
7 reactiesVan de 177 leden van de raden van bestuur van zeventig ziekenhuizen is 42 procent vrouw en 34 procent is of was praktiserend arts – of studeerde in ieder geval ooit geneeskunde. Verder valt op dat alle bestuursleden momenteel wit zijn, zonder een evidente migratieachtergrond op basis van foto en naam.
Veruit de meeste besturen bestaan uit twee leden of drie. 81 procent van de raden heeft ten minste één vrouw als bestuurslid in de gelederen. Toch bestaat in slechts drie ziekenhuizen het bestuur uit alleen vrouwen, tegenover dertien ziekenhuizen waar de rvb volledig uit mannen bestaat.
Verder heeft 73 procent van de raden ten minste één arts (niet-praktiserend) in het bestuur. Van de ziekenhuizen die geen arts in de rvb hebben, zit in vijf van die ziekenhuizen wel een bestuurslid met een BIG-geregistreerd beroep anders dan arts.
Migratieachtergrond
Tot voor kort had slechts één ziekenhuis één bestuurder in de rvb met een vermoedelijke migratieachtergrond. Die persoon zat echter langdurig ziek thuis en is inmiddels vervangen.
In 2020 stelde RTL Nieuws vast dat er slechts één zorgbestuurder met een ‘andere etnische achtergrond dan Nederlands’ in de raden van bestuur zat. Hiervoor onderzocht RTL 74 ziekenhuizen en 26 verpleeghuis- en thuiszorgorganisaties.
Uit verschillende nieuwsberichten over benoemingen blijkt dat er sinds die tijd meerdere wisselingen van de wacht plaatsvonden in ziekenhuisbesturen. Desondanks zijn de raden van bestuur volledig gevuld met witte bestuursleden. Ook valt op dat het benoemde bestuurslid vaak al in een rvb van één of meer andere ziekenhuizen of zorgorganisaties werkte. In de podcast De Grote Visite zegt ziekenhuisbestuurder en internist Stephanie Klein Nagelvoort (UMC Groningen) dat de werving van zorgbestuurders veelal via headhunters gaat, zoals ook bij haar het geval was.
Ziekenhuizen
Het aantal van zeventig ziekenhuizen is onder andere gebaseerd op de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen van BDO Accountants & Adviseurs. Zelfstandige behandelklinieken, ziekenhuizen gericht op één specifieke doelgroep of ziektebeeld en ggz-instellingen zijn buiten beschouwing gelaten. Het aantal bestuursleden is geturfd op basis van informatie op de website van de ziekenhuizen medio mei.
Lees ook
F.W. Gorter van Wagtendonk
Specialist ouderengeneeskunde en SCEN-arts, Castricum
Hè? Staat het er echt? Staat het in Medisch Contact, het weekblad van de KNMG?
Ja, het staat er echt, op pagina 8 van nummer 21:
“Verder valt op dat alle bestuursleden momenteel wit zijn, zonder een evidente migratieachtergrond op basis van foto e...n naam.” Ik schrik hiervan.
Ik ga er van uit dat dit een redactioneel artikel is en dat betekent dat de redactie van MC foto’s napluist van bestuursleden, op zoek naar een stukje migratieachtergrond. Ik vraag me af hoe dit gaat. Gaat dit d.m.v. een kleurentabel? Kijkt met of het haar kroest? Stand van de ogen?
En dan het onderscheid op naam. Is er een commissie in het leven geroepen die de namen scoort en daar een waarde aan toekent? Of is er slechts een vermoeden op een migratieachtergrond? Eng, echt doodeng.
KNMG, alsjeblieft, stop met zwart-wit denken en het publiceren van dit soort populistische, discriminerende en polariserende stukjes. Ga focussen op verbinden.
M.C. Merhai
anesthesioloog , medisch manager, lelystad
Mwa,...kan niets met dit artikel.
Zou pas interessant worden als duidelijk werd wat de competenties van de bestuurders zijn, hoe de sollicitatieprocedures zijn verlopen, uit welk netwerk ze komen en wat hun achtergrond is. Is het misschien toch old ...boys/girls? Zijn er echt geen anderen met dezelfde kwaliteiten?
Enfin, het is lekker populistisch een dergelijke titel van een artikel.
Ik ben voor een afspiegeling van de maatschappij in corporate NL, maar wil ook de beste mensen hebben. Laat nou mijn ervaring sinds 1987 zijn dat ziekenhuisbestuurders veelal incompetente mensen zijn als het erop aankomt om patientenzorg te faciliteren, zowel voor zorgmedewerkers als voor patient. En dan zwijg ik nog over de verzekeraars en hun bestuurders.
Bestuurder , Curacao
Jammer dat er alleen naar de Europees Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen is gekeken. Nederland heeft ook nog een Caribisch gedeelte. Daar zijn meerdere bestuursfuncties ingevuld met bestuurders van een andere samenstelling. De term witte b...estuurders vind ik niet erg passend. Verstandig , ook voor BDO, om een volgende keer iets verder te kijken dan Europees Nederland.
G.R.I. Slock
huisarts, Sluis
34 % artsen lijkt mijn een ondervertegenwoordiging gezien een niet-medicus onmogelijk over kwaliteit van zorg kan oordelen en zich dus vooral met de centen bezighoudt en qua kwaliteit afgaat op certificaten of registraties in de computer.
C.J.G. van Tilburg
oogarts, Rotterdam
Witte bestuurders mag nog zomaar gezegd worden?
Of willen we andere kleurtjes, maar dat wordt wel discriminatie genoemd volgens mij.
F.A. Philipszoon
arts n.p., Tilburg
Mooi artikel! Met drie-kwart van de RvB’s met een medicus en met één-derde van alle bestuurders als arts lijkt dit inderdaad een redelijke score. De core “business” blijft zorg en preventie, zodat een hogere artsen score wenselijk kan zijn, maar de ...WNT blijkt hiertoe regelmatig een onoverkomelijke hindernis. Bij zorgverzekeraars en andere privaat-publieke instituten is deze wet niet van toepassing, waarom ook niet in de directe zorg? Waardoor nog meer talenten te verleiden zijn voor deze cruciale functies.
Directie, Randstad
Jammer dat er alleen naar de Europees Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen is gekeken. Nederland heeft ook nog een Caribisch gedeelte. Daar zijn meerdere bestuursfuncties ingevuld met bestuurders van een andere samenstelling. De term witte be...stuurders vind ik niet erg passend.
Verstandig , ook voor BDO, om een volgende keer iets verder te kijken dan Europees Nederland.