Huisartsen willen van Wet toetreding zorgaanbieders af
4 reactiesHuisartsen zijn veel tijd en geld kwijt aan de Wet toetreding zorgaanbieders. Dat stelt huisarts Arno Krijgsman. Hij pleit namens vakgenoten onder andere via een petitie voor een algehele vrijstelling voor huisartsen van deze wet.
Krijgsman werkt in Huisartsengroep Milbergen, nabij Nijmegen, waar tien huisartsen en in totaal ruim 25 medewerkers aan zijn verbonden, en die door zijn omvang onder deze wet valt. De huisarts en opleider doet deze week namens deze huisartsengroep en met de Nijmeegse huisartsenorganisatie NEO Huisartsenzorg per brandbrief een beroep op verantwoordelijk minister Conny Helder om de sinds 2022 van kracht zijnde Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) te herzien. Ook is hij daarvoor een petitie begonnen. Die werd in de eerste dagen bijna 2600 keer ondertekend.
Dubbel werk
‘De gevolgen van de wet zijn nu pas heel concreet en voelbaar op de werkvloer’, licht Krijgsman zijn activiteiten toe. De huisarts is ontdaan dat huisartsenpraktijken onder de Wtza vallen. Hij vindt dat de Wtza niks toevoegt voor het verbeteren van de kwaliteit van huisartsenzorg, aangezien die kwaliteit volgens hem al wordt getoetst via de praktijkaccreditatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Volgens de huisarts leidt de wet bovendien alleen maar tot extra administratieve lasten voor huisartsen, en hij wijst de minister erop dat het VWS-ministerie juist streeft naar vermindering daarvan.
Wantrouwen
‘Het is zo frustrerend wat we op de werkvloer hierdoor meemaken, en voelt zo wantrouwend, pijnlijk, niet passend en niet goed gefundeerd’, aldus Krijgsman. De Wtza legt een meldplicht op aan nieuwe en bestaande zorgaanbieders, maar verplicht zorgaanbieders ook tot het maken van jaarverslagen, het benoemen van een raad van toezicht en het instellen van een cliëntenraad. ‘We zijn zo meer tijd kwijt aan vergaderen en niet aan patiëntenzorg.’
Krijgsman mist ook een vergoedingsregeling voor het geld dat huisartsen kwijt zijn aan de beloning van leden van toezichts- en cliëntenraden. De huisarts vreest verder dat de wetsgevolgen artsen ontmoedigt huisarts te willen zijn. Hij nodigt Helder uit op zijn praktijk om verder te overleggen en dan de petitie te overhandigen. ‘Deze maatregelen werken averechts. Ik denk dat de minister niet goed weet wat ze huisartsen hiermee aandoet.’
Lees ook
J.Q.B. vanMastrigt
ooit huisarts, OUDORP NH
vaker ben ik verbaasd dat de lhv bij dit soort belastende onzinwetten niet duidelijk zegt; hieraan doen wij niet mee. 2600 keer is een petitie ondertekend. lijkt me voldoende rugdekking.
ga niet vragen om een vergoedingsregeling voor toezichtleden, ...dan ga je er al vanuit dat je zeker slachtoffer van deze wet zal worden. prullenbak in en je hoort er nooit meer van
A.A.C.M. Maes
huisarts n.p., Dieren
Mijn blog over Wtza:
https://zorgenstelsel.nl/verander-inzet-wtza-naar-selectief-alleen-op-specifieke-indicatie/
W.J. Duits
Bedrijfsarts, Houten
We hebben gewoon een Minister te veel, en die heeft een maatregel getroffen die valt onder de categorie, een oplossing geven voor een probleem dat niet bestond, maar dat er nu wel is.
M.C.E. Brunt-Jullens
Waarnemend huisarts , Haren
De collega van de petitie, Krijgsman heeft wel gelijk. Ik ben zelf waarnemend huisarts en zou in de toekomst best praktijkhouderschap aan willen gaan maar juist dit soort wetgeving en regelgeving maakt het voor mij steeds minder aantrekkelijk om die ...stap te nemen naast de enorme werkdruk. Ik heb helemaal niet het idee dat VWS hierin echt wat wil veranderen. Als de kwaliteit van zorg echt omhoog moet is dat niet door meer te controleren maar meer te faciliteren.