Minder medicamenteuze preventie hart- en vaatziekten bij vrouwen
Plaats een reactieVrouwen met een verhoogd cardiovasculair risico krijgen minder vaak aspirine, statines en ACE-remmers voorgeschreven dan mannen. Dit blijkt uit een systematische review en meta-analyse van Min Zhao (Julius Centrum, Utrecht) e.a. die in Journal of the American Heart Association verschijnt. Het gaat om medicamenteuze preventie in de eerste lijn.
Daarvoor analyseerden zij 43 observationele studies uit de periode 2000-2019 waarin gerapporteerd werd over het gebruik van medicatie vanwege een verhoogd cardiovasculair risico. Deze studies beschreven medicatiegebruik bij ruim 2,2 miljoen mensen met een hoog risico op, dan wel al doorgemaakte hart- en vaatziekten. Van hen was 28 procent vrouw. Vrouwen kregen significant minder vaak aspirine (41 versus 56%) en statines (60 versus 63%) voorgeschreven. Ze kregen wel net zo vaak antihypertensiva, maar minder vaak ACE-remmers.
Het was al bekend dat vrouwen in de tweede lijn minder vaak volgens de richtlijnen behandeld worden na een cardiaal event. Dit geldt dus ook voor de eerste lijn. Er zijn allerlei mogelijke oorzaken voor dit verschil, schrijven Zhao e.a. Die liggen zowel bij de arts (zoals het idee dat preventie bij vrouwen minder van belang is) als bij de patiënt (zoals minder vertrouwen in veiligheid en effect van medicatie en vaker bijwerkingen). Verder is van belang te noemen dat deze studie alleen kijkt naar welke medicatie is voorgeschreven, en dus niets zegt over de uitkomsten, oftewel de gevolgen van deze verschillen.
J Am Heart Assoc, 2020. Doi: 10.1161/JAHA.119.014742
- Er zijn nog geen reacties