Kuipers wil ruimte zoeken voor hergebruik ongebruikte medicatie
2 reactiesMinister Ernst Kuipers van VWS staat ervoor open ongebruikte medicatie te laten retourneren en aan andere patiënten te verstrekken. Hij wil daarvoor ruimte zoeken in de Europese regelgeving – die heruitgifte niet toestaat – maar wijst erop dat het een langdurig, potentieel moeizaam proces zal zijn, waar Nederland niet zelf de regie over heeft.
Nederland kan niet zomaar een uitzondering creëren in de Europese regelgeving, schrijft Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer over onder meer de verspilling van (dure) medicatie. Die Europese regelgeving is bedoeld om de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen voor patiënten te kunnen garanderen en moet onder meer het in omloop brengen van vervalsingen tegengaan.
Dat er veel medicijnen worden weggegooid noemt hij moeilijk uit te leggen in het licht van geneesmiddelentekorten en hoge zorgkosten. Hij wijst op een pilot van het Radboudumc, UMC Utrecht, St. Antonius Ziekenhuis en Jeroen Bosch Ziekenhuis waarbij ruim duizend patiënten hun ongebruikte oncolytica terugbrachten naar de ziekenhuisapotheek. Van de 242 retour gebrachte verpakkingen was driekwart geschikt voor heruitgifte en de totale waarde was 685 duizend euro. Naar aanleiding van de pilot wordt nu door een werkgroep van onder meer medisch specialisten gewerkt aan aanbevelingen over hoe heruitgifte van orale oncolytica verantwoord kan plaatsvinden. Kuipers is van plan om de resultaten te bespreken met de andere Europese lidstaten en stelt dat de aandacht voor duurzaamheid ‘gelukkig’ ook in Europa groeit.
Voormalig huisarts Walter Schrader noemt het verheugend dat minister Kuipers ruimte wil zoeken in de regelgeving voor het hergebruik van ongebruikte geneesmiddelen. Schrader startte in juni een petitie tegen het vernietigen en vóór het hergebruik van medicijnen. Dit deed hij nadat hij met Stichting Artsenhulp voor Oekraïne op de vingers was getikt door VWS en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) voor het – illegaal – verzamelen en naar Oekraïne verzenden van ongebruikte medicijnen.
Schrader: ‘Het is een draai van 180 graden dat de minister nu wél ruimte zoekt in de regelgeving en er iets aan wil doen, in plaats van alleen handhaven. Daar ben ik ontzettend blij mee. Als artsen en apothekers hebben we genoeg kennis in huis om het hergebruik van medicijnen verantwoord te organiseren. Op dit moment wordt er voor zo’n 100 miljoen euro per jaar aan medicijnen weggegooid, een heel groot deel daarvan zou bijvoorbeeld in gebieden waar zich humanitaire crises afspelen kunnen worden hergebruikt.’
Op 7 maart overhandigt Schrader de petitie aan de Tweede Kamer. Dat is nog steeds nodig, vindt hij, want ‘we moeten druk blijven uitoefenen’.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
C.H.N. Veenhof
emeritus HL Medische Oncologie, Heemstede
Als we nu eens proberen het voorschrijfgedrag te veranderen. Er wordt zomaar voor een aantal maanden (of langer) een recept afgegeven. Uit eigen ervaring merk ik dat het de grootste moeite kost een recept van een andere arts zodanig te veranderen dat... ik per keer maar een kleinere hoeveelheid van de apotheker krijg.
Het argument is vaak dat bij meerdere keren kleinere hoeveelheden elke keer de bereidingskosten in rekening worden gebracht. Lijkt mij een mooi project voor onderzoek om die kosten te vergelijken met de kosten van weggegooide medicijnen.
Apotheekhoudend huisarts, Streefkerk
Bart Bruijn
Goed idee. Alleen zijn het de verzekeraars die dit niet willen. Want de meeste medicijnen kosten bijna niets meer, zijn in centen te rekenen inmiddels. Maar de afleveringskosten van de apotheek zijn vele honderden procenten duurder (en d...at is nog maar weinig, maar goed. Geldjongens). En dát willen ze niet. Dus per drie maanden en als je als apotheek teveel voor kortere periodes dan het maximum levert ... materiele controle, strafkortingen etc. etc. etc. Die weggegooide medicatie is aldus voor de verzekeraars peanuts, die ze graag op de koop toe nemen.
Het lijkt me dus duidelijk waar de pijlen op te richten. Het systeem, de verzekeraars. Niet de voorschrijvers en niet de afleveraars.
[Reactie gewijzigd door op 23-02-2023 15:47]