Toename ‘TicketSwap’ voor medicatie
Plaats een reactieEen op de drie Nederlandse apotheken is inmiddels verbonden aan de digitale deelmarktplaats voor overgebleven medicijnen genaamd PharmaSwap. Het uitwisselen van medicijnen is als proef door de inspectie toegestaan. Apothekers besparen op deze manier genees- en transportmiddelen en geld.
De digitale deelmarktplaats, die drie jaar geleden is opgericht, heeft dat vorige week bekendgemaakt. Steeds meer apotheken sluiten zich aan bij het experimentele platform. PharmaSwap kreeg meer bekendheid nadat het vorige maand The European Healthcare Procurement Award 2022 binnensleepte, een Europese erkenning voor hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid.
Vervuiling
Op dit moment zijn 699 apotheken van de ruim tweeduizend apotheken in Nederland verbonden aan het platform van PharmaSwap. Apothekers kunnen overgebleven medicijnen online aanbieden en aanvragen, om daarmee verspilling en milieuvervuiling tegen te gaan.
Normaal gesproken mogen geneesmiddelen niet worden uitgewisseld, vanwege de strenge Geneesmiddelenwet. Maar doordat de apotheek met de overgebleven medicijnen de patiënt én het recept overneemt van de apotheek met een tekort, is het in dit geval toch toegestaan. Officieel is er zo geen sprake van het uitwisselen van geneesmiddelen. De patiënt kan de medicijnen bij de eigen apotheek ophalen. Het gaat over medicijnen die de apotheek nog niet heeft uitgegeven aan de patiënt en gecontroleerd heeft bewaard. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een patiënt wisselt van medicatie of komt te overlijden.
Sinds het begin van PharmaSwap zijn er door het platform 4355 verpakkingen bespaard met een waarde van ongeveer 760.000 euro, meldt het bedrijf op de eigen website. De Amsterdamse apothekers Jelmer Faber en Piter Oosterhof hebben het platform geïnitieerd in 2019 om een bijdrage te leveren aan verduurzaming en kostenbesparing in de zorg.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties