Grote bezorgdheid IGJ over toegenomen zorgvraag jeugd-ggz
Plaats een reactieDe Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd maakt zich zeer grote zorgen over de jeugd-ggz. Dit behelst met name de schijnbare toename van zorgvragen rondom suïcidaliteit en eetstoornissen. In het algemeen is er volgens de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie in 2020 geen toename in het totaalaantal suïcides geconstateerd.
Op basis van gesprekken met de 27 grootste aanbieders in de geestelijke gezondheidszorg over de gevolgen van de coronacrisis, concludeert de IGJ dat de zorgvraag ‘hand over hand’ toe lijkt te nemen. Dit betreft volgens de IGJ vooral jeugdigen met eetstoornissen en suïcidaliteit.
Concrete cijfers over de omvang van die toename, heeft de IGJ niet. Bij één instelling zou het gaan om een stijging van meer dan 300 procent en een andere instelling gaat een formele melding doen bij de IGJ omdat de toename van spoedaanmeldingen zo enorm is dat de instelling dit niet meer aankan. Volgens de IGJ versterkt de coronacrisis de al bestaande crisis in de jeugd-ggz.
De Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie, in maart opgericht vanwege zorgen over een mogelijke toename van suïcides, meldt vandaag dat er tot en met december 2020 geen toename van het aantal suïcides – in het algemeen – in Nederland is geconstateerd. Sinds juli 2020 is er wel een toename in het aantal contacten met 113 Zelfmoordpreventie. Maar dat moment komt overeen met het toekennen van het nummer 113. Vanaf oktober 2020 nam het aantal contacten nog verder toe. De Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie bestaat uit een samenwerkingsverband tussen onder meer 113 Zelfmoordpreventie, de Nationale Politie, ProRail, De Nederlandse GGZ en de IGJ. Het Centraal Bureau voor de Statistiek laat weten waarschijnlijk pas in het derde kwartaal van 2021 te komen met suïcidecijfers over 2020.
De brancheorganisatie van ggz-instellingen, de Nederlandse ggz, herkent het signaal van de IGJ, licht een woordvoerder toe. De organisatie deed in december een uitvraag onder twintig instellingen, waaruit een forse stijging in het aantal crisismeldingen bij jeugd-ggz-instellingen bleek. Wel waren er regionale verschillen. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse ggz is het lastig om een concreet beeld te krijgen van de invloed die corona heeft op de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren. ‘Dat komt doordat de jeugd-ggz zo gedecentraliseerd is. Daardoor worden nergens centraal gedetailleerde gegevens bijgehouden over de specifieke zorgvraag van deze doelgroep.’
lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties