Covid-19

SARS-CoV-2 is het virus dat de besmettelijke, en soms ernstige verlopende luchtwegaandoening Covid-19 bij mensen veroorzaakt. SARS-CoV-2 is een virusstam uit het geslacht betacoronavirussen uit de onderfamilie van coronavirussen. Het virus werd voor het eerst gemeld op 30 december 2019 in het Chinese Wuhan. Sindsdien heeft de ziekte zich ontwikkeld tot een pandemie. Een reeks werkzame vaccins is inmiddels beschikbaar. Er zijn verschillende varianten van het virus in omloop die worden aangeduid met een Griekse letter (alpha, beta, gamma, delta etc.)
Nieuws en opinie
-
Het is lastig om aan te tonen dat je covid op je werk hebt opgelopen
Onder de mensen die kampen met het postcovidsyndroom zijn veel zorgmedewerkers. Zij liepen de besmetting tegen wil en dank op, en staan nu met lege handen omdat het erg lastig is om aan te tonen dat ze tijdens hun werk besmet zijn geraakt.
-
Rechter vindt twee ton covidgeld voor artsen-microbiologen te veel
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis hoeft zeven artsen-microbiologen niet ieder 200 duizend euro uit te betalen vanwege de extra inkomsten van het ziekenhuis als gevolg van de coronapandemie. Maar het is ook niet zo dat de artsen-microbiologen geen enkele vergoeding voor de extra geleverde zorg hoeven te krijgen. Dat stelt de kantonrechter na een gezamenlijk verzoek van de artsen-microbiologen en het ziekenhuis om een oordeel te vellen over de kwestie.
-
Meer bewijs voor aantasting mitochondriën door coronavirus
Dat het SARS-CoV-2-virus de stofwisseling verstoort door de functie van mitochondriën te verstoren, was al gebleken uit eerdere studies. Die lieten zien dat SARS-CoV-2-polypeptiden zich binden aan mitochondriale eiwitten. In een in Science Translational Medicine gepubliceerde, complexe analyse van menselijke monsters en van onderzoek bij muizen en hamsters verschaffen Joseph Guarnieri e.a. meer duidelijkheid, en meer bewijs.
-
Real-world evidence bevestigt: vaccins tegen covid-19 veilig en effectief
Zogeheten ‘real-world evidence’ onderbouwt stevig de effectiviteit en veiligheid van mRNA-vaccinatie tegen covid-19. Het gaat om drie studies door Niklas Andersson e.a. waarin werd gebruikgemaakt van data uit de Scandinavische landen en die alle zijn gepubliceerd in The BMJ.
-
Offlabel hydroxychloroquine en ivermectine voorschrijven mag niet
De boete van 3 duizend euro die de minister van VWS in augustus 2021, na diverse waarschuwingen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), oplegde aan huisarts Rob Elens vanwege het offlabel voorschrijven van hydroxychloroquine en ivermectine tegen covid-19 is terecht. Dat heeft de bestuursrechter besloten in de beroepszaak die Elens aanspande tegen de minister van VWS.
-
Luchtmonitor detecteert covid-19 binnen vijf minuten
Een interdisciplinair team heeft een snelle en goedkope luchtkwaliteitsmonitor ontwikkeld waarmee in ziekenhuizen, maar ook in andere openbare gebouwen, in realtime de aanwezigheid van SARS-CoV-2 en al zijn varianten kan worden ontdekt.
-
KNMG tegen gedwongen tests om uitzetten vreemdelingen mogelijk te maken
Het onder dwang afnemen van een test om kort voor het uitzetten van een vreemdeling een infectieziekte op te sporen, is in strijd met verschillende internationale regels en richtlijnen voor artsen, met de internationale rechten van de mens en met de Grondwet. Dat stellen de KNMG en de Johannes Wier Stichting in reactie op het voornemen van staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid tot een wijziging van de Vreemdelingenwet om het gedwongen afnemen van tests mogelijk te maken.
Meer over covid-19
-
-
Coronaperikelen
Lezers vertellen over wat zij meemaken in tijden van corona. lees meer
-
Informatiebronnen covid-19
Medisch Contact heeft de belangrijkste websites die de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van covid-19 volgen hier voor u op een rijtje gezet. lees meer