Blokhuis: ‘Te veel beletsels voor bevolkingsonderzoek longkanker’
2 reactiesEr zijn nog te veel belemmeringen om screening op longkanker op te nemen in het landelijk bevolkingsonderzoek. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij ook stelt op dit moment geen meerwaarde te zien in een nationaal actieplan kanker.
De brief van Blokhuis is een reactie op vragen tijdens een algemeen overleg in februari naar aanleiding van onder meer de resultaten van het Nederlands-Leuvens Longkanker Screenings Onderzoek (Nelson). Uit dat onderzoek, dat gehouden werd onder 13.195 Nederlandse en Belgische mannen, blijkt dat zware (ex-)rokers screenen op longkanker de sterfte aan die ziekte met bijna een kwart vermindert.
Niet goed afgebakend
Blokhuis stelt dat voor een bevolkingsonderzoek de doelgroep niet goed genoeg is afgebakend. Bij de Nelson-studie konden mensen meedoen die zelf aangaven een bepaalde hoeveelheid sigaretten per dag te roken of te hebben gerookt gedurende bijvoorbeeld tien jaar. Volgens Blokhuis is het lastig te bepalen wat te doen als mensen minder sigaretten hebben gerookt of tijdelijk niet rookten.
In tegenstelling tot andere bevolkingsonderzoeken, waar mensen op basis van leeftijd worden uitgenodigd, zouden mensen louter op basis van wat ze zelf opgeven, worden uitgenodigd. Ook dat kan niet goed worden afgebakend.
Ook denkt Blokhuis dat een dergelijke longkankerscreening vragen oproept bij mensen die longkanker hebben gekregen zonder ooit te hebben gerookt.
Actieplan
Op verzoek van de Tweede Kamer heeft Blokhuis zich ook verdiept in de mogelijkheid van een nationaal actieplan kanker – een wens van KWF. Maar, zo schrijft Blokhuis, de inspanningen en prioriteit van VWS zijn nu eerst gericht op de aanpak van covid-19 en het zich voorbereiden op alle mogelijke scenario’s. Daarbij wordt ook rekening gehouden met een tweede golf.
Ook vind Blokhuis dat er nu eerst een goed plan van aanpak moet komen voor het wegwerken van de achterstanden in de oncologie als gevolg van covid-19. Daarnaast wijst Blokhuis erop dat VWS al veel inspanningen doet op het gebied van oncologie.
lees ook-
Bekijk het dossier dossier Covid-19
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
Jan B. Hommel
Neuroloog, Dalfsen
@Wind: Dat is niet zo moeilijk:
Onze overheid verdient goed aan de sigarettenepidemie. De kip met de gouden eieren zal men niet slachten. Money makes the world go round, ook al komt het in wolken rook tot je.
Zoals ook voorstanders van screen...ing van bestaansrecht worden voorzien door screening. Voor Ernst Kuipers was "digging in the dirt" een prachtige springplank voor een glanzende carrière die hem nu tot Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus gemaakt heeft. Screening loont. In ieder geval voor de uitvoerders.
Het Coranavirus heeft voor het overgrote deel alleen maar slachtoffers. Voor een klein deel directe slachtoffers, de mensen die ziek worden, maar bovenal heel veel indirecte slachtoffers als gevolg van verlies van werk, inkomen en voedsel.
Dat de producenten van PCR-testen, handschoenen en mondkapjes, en producenten van plastic schermen er financieel beter van worden weegt daar niet tegenop.
Jurriën Wind
huisarts, WIJK EN AALBURG
Binnen 30 seconden kan ik iets bedenken dat de sterfte aan de ziekte longkanker met wel meer dan 75% vermindert. Dat is namelijk het stoppen met roken! Veel effectiever dus dan een evt. bevolkingsonderzoek. Hemel & aarde wordt momenteel bewogen om st...erfte en morbiditeit door Corona te voorkomen, tegen te gaan. Waarom wordt nog steeds de sigaret niet net zo bestreden als het virus Corona?