‘Mindfulness helpt alleen bij zware depressie’
Plaats een reactieMindfulness-therapie moet alleen worden vergoed bij patiënten met herhaalde ernstige depressies. Dat stelt het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).
Mindfulness based cognitive therapy (MBCT), zoals de behandeling voluit heet, kan patiënten via oefeningen helpen zich bewust te worden van gedachten, gevoelens en gewoontes. Het CVZ concludeert dat MBCT alleen bij volwassen patiënten met een terugkerende depressieve stoornis (met drie of meer voorafgaande depressieve episodes) effectief is en met die indicatie een plaats verdient in het basispakket.
Inmiddels wordt Mindfulness ook wel gebruikt in de behandeling van angststoornissen, chronische pijnklachten, persoonlijkheidsstoornissen en verslaving. Voor de werking bij deze klachten en stoornissen is echter onvoldoende overtuigend bewijs, oordeelt het College.
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt in een reactie de conclusies te onderschrijven, maar stelt ook dat het onderzoek vooral is verricht in niet- eerstelijnspopulaties en daardoor moeilijk extrapoleerbaar is naar de huisartspraktijk.
Henk Maassen
Lees ook:
- Mindfulness voorkomt depressieterugval
- Behandelen met meditatie
- Evidencebased ontstressen
- Mindfulness bij restklachten depressie
- Wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness

- Er zijn nog geen reacties