Keuzevrijheid voor huisartsen bepleit rond abortuspil
1 reactieHuisartsen moeten zelf kunnen beslissen of zij abortuspillen aan patiënten verstrekken. En er moet scholing worden ontwikkeld voor huisartsen zodat zij patiënten zorgvuldig kunnen begeleiden bij een medicamenteuze afbreking van een zwangerschap. Dat stellen de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in reactie op een wetsvoorstel om huisartsen meer mogelijkheden rond abortus te geven.
PvdA en GroenLinks dienden een jaar geleden een wetsvoorstel in om mogelijk te maken dat huisartsen een abortuspil kunnen verstrekken. Dat zou dan moeten kunnen via een wettelijke uitzonderingsbepaling, zodat huisartsen niet eerst een vergunning hiervoor hoeven aan te vragen. Over het wetsvoorstel zijn veel vragen binnengekomen van de Tweede Kamerfracties, die de initiatiefnemers nu eerst moeten beantwoorden voordat kan worden besloten over een Kamerdebat over het voorstel.
Zo wil de SP weten of de PvdA en GroenLinks vinden dat patiënten recht moeten krijgen op deze optie, dus of zij recht hebben op het verstrekken van abortusmedicatie bij een andere huisarts als de eigen huisarts deze niet wil verstrekken. De SP acht het van belang dat artsen keuzevrijheid behouden.
De LHV heeft zich eerder al positief uitgesproken voor het voorstel, maar benadrukt ook dat ‘medicamenteuze overtijdbehandeling’ niet zou moeten vallen onder het basisaanbod van huisartsen. Wat betreft de LHV hoort het bij het bijzondere aanbod van huisartsen, die vrij moeten zijn om er op grond van ethische of praktische bezwaren van af te zien.
lees ook
Gunilla Kleiverda
gynaecoloog, voorzitter Women on Waves, Amsterdam
In dit kader is de recente uitspraak van het Hof in een hoger beroep van Women on Waves en het Clara Wichmann Instituut tegen de staat van belang. Zie: https://www.clara-wichmann.nl/nieuws/wind-in-de-rug-voor-huisartsen-en-apothekers-die-overtijdpil-...willen-voorschrijven?fbclid=IwAR3P9jPSRcPm4cx-6axkLgdaoYKsLm58cIMRTMDQxByyXMKAFKU_m_gyIwc
Huisartsen die de medicamenteuze overtijdbehandeling willen aanbieden, kunnen dat nu al doen, gezien deze uitspraak. Ook kunnen vrouwen die een medicamenteuze overtijdbehandeling wensen, deze via Women on Waves verkrijgen.
Het Hof Den Haag concludeert dat de strafwet geen juridische definitie geeft van het begrip zwangerschap tijdens de overtijdperiode. Daarmee is er geen reden om te veronderstellen dat de strafwet van toepassing is tijdens deze periode, als een behandeling plaats vindt zonder abortusvergunning. De overtijdbehandeling valt niet onder de abortuswet. Zo gelden er geen 5 dagen bedenktijd en hoeft de behandeling niet gemeld te worden aan de IGJ als abortus, ook al is een zwangerschapstest positief en een zeer kleine zwangerschap intra-uterien zichtbaar.
Pas vanaf 6 weken en 2 dagen amenorroeduur is er een vergunning als abortuskliniek noodzakelijk en is registratie en melding bij de IGJ noodzakelijk. Over deze periode, vanaf 6+2 weken tot 9 weken gaat het voorstel van de PvdA en Groen Links voor verstrekken van de abortuspil door de huisarts.
Pas vanaf 6 weken en 2 dagen is er sprake van een zwangerschap in juridische zin, en is onder de huidige wetgeving een vergunning als abortuskliniek noodzakelijk.
Het is heuglijk dat de LHV en het NHG het wetsvoorstel inhoudelijk steunen om medicamenteuze abortus door huisartsen tot 9 weken te verstrekken zonder vergunning als abortuskliniek.
Totdat dit wetsvoorstel is aangenomen, kunnen NHG en LHV nu dankzij de bovengenoemde uitspraak hun leden ondersteunen bij het verstrekken van de medicamenteuze overtijdbehandeling.