Helft ouderen wil periodieke controle medicatie
5 reactiesRuim de helft van de thuiswonende ouderen is vóór een periodieke beoordeling van hun medicatie samen met de apotheek en de huisarts of medisch specialist. Dat blijkt uit een peiling die ouderenbond ANBO hield onder ruim zevenduizend leden en niet-leden.
Ruim de helft van de respondenten van de ANBO-peiling gebruikt twee tot vijf verschillende medicijnen en een kwart gebruikt meer dan vijf medicijnen. Bijna zesduizend respondenten hebben één of meerdere ziekten. Ongeveer 90 procent van de respondenten zegt medicatie volgens voorschrift te gebruiken.
ANBO pleit naar eigen zeggen al jaren voor een periodieke evaluatie van het medicijngebruik. Dit niet alleen omdat ouderen vaak van verschillende artsen medicijnen voorgeschreven krijgen en er gekeken moet worden naar de wisselwerking, maar ook om te zien of mensen begrijpen waarom ze bepaalde medicatie krijgen. ANBO vindt dat er nu nog te weinig wordt gecontroleerd of het gebruik van – vooral meerdere – medicijnen wel goed gaat.
Lees ook:
A.G. Wielinga
Huisarts, Groenlo
Uiteraard is de medicatiecheck in potentie een goed initiatief.
Echter, de afgelopen jaren worden de huisartsen overspoeld met goede initiatieven en opgelegde vernieuwingen. Deze projecten kosten stuk voor stuk tijd. Bij elkaar opgeteld HEEL veel ti...jd.
Dit gaat bij de huidige praktijkgrootte ten koste van tijd die aan patienten en/of andere projecten kan worden gegeven. Of de huisarts gaat steeds langere werkdagen maken... waarschijnlijk zoals steeds weer tegen hetzelfde (gebudgetteerde) tarief.
Uiteindelijk wordt alles gedaan met minder kwaliteit en door een uitgeputte huisarts.
Tijd voor praktijkverkleining met aangepaste tarieven dus!
RM Hoven-Eveleigh
Specialist ouderengeneeskunde, Nijmegen
Een van de redenen om een specialist ouderengeneeskunde in consult te vragen: de medicatie review!
Wim van der Pol
gepensioneerd (ziekenhuis)apotheker, Delft
Medicatiecontrole zou een mooie praktijkondersteunende functie kunnen zijn, uitgevoerd door een apotheker met ervaring (POA?). Zover ik weet wordt het vergoed. Het voordeel van een "derde" persoon, naast huisarts en de vaste apotheker, is de onafhank...elijke controle, waarvan de opties doorgenomen worden met de huisarts om te beslissen. De POA werkt in de huisartsenpraktijk op afspraak, waarbij de patiënt de medicatie meebrengt. De POA beschikt over een digitale verbinding met het farmaceutische en het medische dossier. Hierdoor worden de medicatiegegevens op elkaar afgestemd en de wijzigingen verantwoord in de dossiers. Zonodig wordt contact gezocht met de voorschrijvende specialist(en). Het zou te mooi zijn om waar te zijn, maar in de regio Delft heeft mijn aanbod nog geen weerklank gevonden. En dat is jammer. Bovendien, voor gepensioneerde apothekers zoals ik, zouden de uren als POA mee kunnen tellen voor de BIG herregistratie.
Kristel van Tol
specialist ouderengeneeskunde, Zoetermeer
Herkenbaar vanuit 1e lijn; ervaring hiermee dat dit in samenwerking met huisarts en specialist ouderengeneeskunde opgepakt kan worden.
Glenn Mitrasing
Huisarts, Amsterdam
Is er budget voor? Of is het uiteindelijk een sigaar uit eigen doos financiering?