One Happy Island?
1 reactieOp papier bestaat de jonge vrouw niet. Net als duizenden landgenoten is ze illegaal naar Aruba gekomen om de armoede en chaos in haar moederland Venezuela, op slechts 24 zeekilometer afstand, te ontvluchten.
Ze heeft her en der een slecht en zwart betaald baantje, maar slaagt er desondanks in om een groot deel van haar inkomsten naar haar familie te sturen. Als de vrouw een Arubaanse man ontmoet hoopt ze dat een relatie met hem een beter bestaan zal betekenen. Maar niets blijkt minder waar; als ze zwanger raakt wil hij niks meer met haar te maken hebben. De vrouw vecht en smeekt met vuur en passie zoals alleen een Latina dat kan. En hoeveel de Arubaanse man het Zuid-Amerikaanse temperament tussen de lakens wel kon waarderen, wil hij nu van de vrouw af.
Hij verlinkt haar bij de immigratiedienst.
De Venezolaanse is inmiddels 20 weken zwanger en meldt zich voor het eerst bij een zorgverlener. Vanwege medische complicaties wordt ze opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens haar verblijf komt de politie meerdere malen langs. Ze leggen druk op de dokter om de ontslagpapieren te tekenen zodat de vrouw het land uitgezet kan worden. ‘Ze kan daar medische hulp zoeken’, zeggen ze. Maar de dokter tekent niet. De zorg in Venezuela is abominabel. Veel ziekenhuizen staan leeg. Er zijn nauwelijks nog dokters en nog minder medicijnen. Bovendien verkeert de vrouw zowel in lichamelijk als geestelijk opzicht in een zeer kwetsbare toestand.
De dagen erna meldt de politie zich niet meer. De grenzen tussen de benedenwindse eilanden en Venezuela zijn tot december gesloten en uitzetting kan nu niet meer. Ook geen andere instantie meldt zich. De vrouw moet zich zien te redden op Aruba.
Ook in het aangename lauwe water verdrinken wanhopige mensen
Aruba worstelt, net als buureiland Curaçao, al jaren met de toestroom van vluchtelingen vanuit Venezuela. Naar schatting zijn inmiddels 6 miljoen Venezolanen hun land ontvlucht door de slechte economische situatie. Daarvan leven er zo’n 20 duizend op Aruba, op een totale bevolking van slechts 112 duizend. Velen van hen verdwijnen in de illegaliteit. Met het Nederlandse steunpakket wordt met name ingezet op grensbewaking en detentie. De kustwacht is met 40 procent gegroeid en patrouilleert in de wateren rondom Aruba. Dat kon niet voorkomen dat een vluchteling verdronk bij Baby Beach, een idyllisch strandje dat bekendstaat als prachtige plek om te snorkelen met reuzeschildpadden.
Net als op de Middellandse Zee worden ook op de Caribische Zee bootjes met ‘gelukzoekers’ teruggestuurd. Ook in het aangename lauwe water verdrinken wanhopige mensen. Ook op dit eiland worden kwetsbaren aan hun lot overgelaten of slachtoffer van uitbuiting, prostitutie of mensensmokkel.
Aruba is een eiland met vele gezichten. Aan de ene kant zijn er de rijke toeristen in prachtige lodges en hotels die honderden dollars betalen om met quads langs de noordkust te rijden of om dansend op een catamaran de zon in de azuurblauwe zee te zien zakken. Aan de andere kant kent het eiland een enorme armoede, zijn duizenden gezinnen afhankelijk van voedselhulp en leven tienduizenden ‘ongedocumenteerden’ onder schrijnende omstandigheden.
Daarmee is Aruba zeker niet voor iedereen ‘One Happy Island’.
Meer van Danka Stuijver
Chirurg, Thans Cayes, Haiti
Dag Danka
Hartelijk dank voor weer een mooi maar hartverscheurend stuk.
Vanaf Haiti
Roeland