Goochelen met getallen
Plaats een reactieJarenlang horen we al dat de zorgkosten in Nederland de panuit rijzen. We zouden op de tweede plaats staan, net achter dat verderfelijkevoorbeeld: de Verenigde Staten. Maar nu blijkt bij nadere analyse van degetallen uit de databank van de OESO dat het best wel meevalt (NRC van 16 juli;website Medisch Contact).
Andere Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Zwedenen Zwitserland, hebben hogere zorgkosten dan wij: we zakken van de tweede naarde zevende plaats. Daar zijn allerlei verklaringen voor. Zo levert hettoepassen van een net iets andere analysetechniek bijvoorbeeld een ander beeldop (lies, damned lies and statistics…). Een verklaring die eruit springt en dieons vaker parten speelt, is dat we zo ontzettend goed registreren. Hulde voorons CBS! Het bleek dat een aantal landen met name de kosten van de langdurigezorg niet goed registreerden.
Achtereenvolgende kabinetten hebben dankbaar gebruikgemaaktvan onze onterechte tweede plaats om de zorgkosten om te buigen. Als we onzenieuwe plaats in de top tien van zorgkosten combineren met het gegeven dat weop diverse internationale kwaliteitslijstjes hoog scoren dan mogen we best weltrots zijn op onze zorg. We moeten ons afvragen of we nu niet in snel tempo dezorg zodanig aan het verschralen zijn dat de kwaliteit hard achteruitholt endan ten slotte toch weer meer kosten gaat genereren voor onze samenleving.
Die goede registratie speelde ons ook parten, een paar jaargeleden, bij onze slechte plaats op het lijstje van de perinatale sterftecijfersin Europese landen. Daar is veel ophef over gemaakt en het hele geboortezorgstelselmoest liefst meteen op de schop. Bij zorgvuldige analyse bleek dat wij veelnauwgezetter elk overlijden registreerden, bijvoorbeeld ook het overlijden vanhet kindje na minder dan 28 weken zwangerschap. Dat deed niet elk land, en ja,dan worden er weer appels met peren vergeleken en zitten we met de gebakkenperen. Hetgeen niet wegneemt dat er ook daar nog wel ruimte voor betering is.
Voor de goede orde, ik pleit niet voor minder goedregistreren, ik pleit wel voor het met beleid en verstand van zaken analyserenvan data, en ik pleit vooral voor het afschaffen van allerlei rangordelijstjesen tegen het maken van beleid op grond van bij elkaar geharkt cijfermateriaal.
- Er zijn nog geen reacties