Arts-assistenten in het ziekenhuis, waar blijven ze?
5 reactiesHet is een tendens die al jaren bezig is, maar vooral de laatste maanden steeds voelbaarder wordt: het arts-assistententekort in het ziekenhuis. Hierbij gaat het met name om arts-assistenten niet in opleiding tot medisch specialist (aniossen). Op landelijk niveau lijkt het animo om anios te worden, in vooral de beschouwende vakken zoals neurologie of interne geneeskunde, te dalen. Vooropgesteld, we hebben geen groot onderzoek uitgevoerd en de observaties zijn meer anekdotisch dan goed geanalyseerd, maar het probleem is duidelijk. Een rondgang langs opleidingscentra leert ons dat in meer dan de helft van de centra een groot tekort is aan arts-assistenten, met excessen tot 10 fte.
Wat maakt het dat een anios minder geïnteresseerd is in het werken in een ziekenhuis? We vroegen het aan meerdere collega’s in de eerste en tweede lijn en de meest terugkerende antwoorden waren ‘De administratieve rompslomp zie ik niet zitten’, ‘Ik kom toch niet in opleiding voor specialisatie x, dus waarom zou ik’ of ‘Ik heb geen zin om vijftig uur per week te werken voor een salaris dat een stuk minder is dan in de eerste lijn’. Bij sommigen bestaat ook de indruk dat het in de tweede lijn per definitie harder werken is dan in de eerste lijn, wat uiteraard niet waar is, getuige de enorme druk op onder andere de huisartsenzorg en de ouderengeneeskunde.
Er zit echter wel een kern van waarheid in de overwegingen. De administratieve lasten worden steeds hoger en vooral beginnende arts-assistenten brengen meer tijd achter hun beeldscherm door dan bij patiënten. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om in opleiding tot medisch specialist te komen en, als je al überhaupt medisch specialist bent, om een vaste aanstelling te vinden. Ervaring opdoen in het ziekenhuis is natuurlijk nooit verkeerd, maar de huidige generatie aniossen vindt het overwerken en de matige compensatie niet meer toereikend. Daarbij ontstaat ook een vicieuze cirkel doordat vanwege het assistententekort meer ‘gaten’ in het rooster vallen, die worden gevuld door de aniossen, omdat de aiossen gebonden zijn aan specifieke stages. Hierdoor nemen de onregelmatige werkuren en dienstenbelasting alleen maar toe, en wordt werken in het ziekenhuis steeds minder populair onder de aiossen.
Het wordt tijd dat maatschappen en ziekenhuizen meer aandacht besteden aan de positie van de arts-assistent, en dan met name de anios. Maak het weer aantrekkelijk om in het ziekenhuis te werken door betere secundaire arbeidsvoorwaarden, mogelijkheden tot parttime werken, en gebruik een anios niet om louter gaten in het rooster te vullen. Bescherm ze door aandacht te hebben voor hun persoonlijke ontwikkeling en ook de dienstenlast te verminderen. Opmerkingen als ‘dertig jaar geleden werkten wij veel harder’ zijn niet meer van deze tijd en ook niet bijdragend aan de discussie. Op dit moment hebben de ziekenhuizen de anios nodig, en niet andersom. Maak daarom het aanbod aantrekkelijker, want het probleem zal anders nooit opgelost worden. En dat is zonde, want ook in het ziekenhuis kun je enorm veel leren en jezelf ontwikkelen.
Ilias Attaye en Stijn Meijnikman
arts-onderzoekers vasculaire geneeskunde Amsterdam UMC, locatie AMC en aiossen
interne geneeskunde, Zaans Medisch Centrum (Ilias) en Groene Hart Ziekenhuis (Stijn)
Eerder van Ilias Attaye
C.M. Haring
internist, Deventer
Een belangrijke reden voor het landelijke ANIOS tekort is volgens mij het (helaas noodzakelijke) stilleggen van de coschappen tijdens de eerste corona golf. Niet iedere regio is het gelukt om de coassistenten een aangepast curriculum aan te bieden zo...als het UMCG heeft gedaan (alternatieve wetenschapsstage aanbieden, fysieke coschappen inkorten en daarvoor een alternatief aanbieden). Daardoor zijn in verschillende regio's wachttijden ontstaan en zijn coassistenten die normaalgesproken nu klaar zouden zijn nog aan het studeren.
Het is inderdaad een groot probleem, zeker nu we met zijn allen nog zorg moeten inhalen. Wachttijden zullen oplopen als medisch specialisten moeten worden ingezet voor werk dat normaalgesproken door ANIOS wordt gedaan. Alle hens aan dek dus, om te zorgen dat de wachttijden voor de coschappen kleiner worden en het werk voor de ANIOS leerzaam en aantrekkelijk te houden.
J.W. Hummelink
AIOS bedrijfsgeneeskunde
Ik zou niet weten waarom een ziekenhuisafdeling liever een ANIOS heeft dan een volleerd specialist. Een neuroloog hoeft na een zaalvisite meestal niet te overleggen en kan veel productiever zijn dan een ANIOS. Die laatste heeft namelijk na de visite ...best wat tijd nodig van een neuroloog ter supervisie. De patiënt vraagt ook eerder om de specialist, dan om de ANIOS. Ook zou promotie niet meer nodig moeten zijn voor een opleidingsplek. Veel artsen werken nu in het onderzoek in plaats van de kliniek omdat ze op deze manier in opleiding willen komen.
-
Je kan er ook voor kiezen om iemand eerder AIOS te maken en dan die persoon zelf de keuze te laten maken of die ook wil promoveren of sneller als specialist aan het werk wil. Als minder artsen zo gaan promoveren, maar de voorkeur geven aan de kliniek, dan heb je op deze manier ook meer handjes in de kliniek.
R.S.M. . Boonen
Cosmetisch arts KNMG
Het feit dat de ervaringen van een ANIOS niet meetellen voor de bepaling van de bekwaamheid van een arts , en als zodanig niet meetellen voor de beoordeling tijdens een opleiding tot medisch specialist van een arts of hij wel of niet bekwaam is in ee...n vakgebied is een vorm van discriminatie. Dat is in de huidige tijd achterhaald en zou niet meer mogen.
psychiater, San Donato
Oh? Is dat dan veranderd? Ik kreeg korting op mijn opleiding vanwege de opgedane relevante ervaring als ANIOS.
A. Verhulst
aios interne geneeskunde
Voor de specialisatie interne geneeskunde is dat wel degelijk zo; relevante ervaring als ANIOS kan, indien gewenst, 'korting' opleveren voor de opleidingsduur