Geen middagdutje voor kind ouder dan twee
2 reactiesVoor kinderen ouder dan twee jaar zorgen middagdutjes niet tot een betere ontwikkeling van het kind, maar kunnen ze leiden tot een slechte nachtrust waarbij zowel de duur als de kwaliteit van de nachtelijke slaap afneemt. Dat schrijven Karen Thorpe e.a. in The BMJ.
Hoewel middagdutjes lang werden aangemoedigd om de ontwikkeling en de gezondheid van een kind te verbeteren vonden Thorpe e.a. in deze systematische review geen aanwijzingen voor gezondheidswinst bij kinderen die na de leeftijd van 2 jaar nog middagdutjes deden in vergelijking met kinderen die dat niet deden. Ze vonden zelfs dat kinderen die overdag sliepen vaker ‘s avonds slecht in slaap kunnen komen, slechter doorslapen en een slechtere slaapkwaliteit hebben. De onderzoekers benadrukken dat dit niet alleen het individuele kind maar een compleet gezin nadelig beïnvloedt. Daarom moet bij kinderen met slaapproblemen altijd het slaapritme gedurende de dag en de nacht worden onderzocht en kan het verkorten of stoppen van middagdutjes een positief effect hebben op de nachtrust.
Danka Stuijver
Doi: 10.1136/archdischild-2014-307241
Lees ook:
- Even slapen helpt
- Kinderen met dyslexie slapen slecht
- Slaapproblemen bij kinderen & Broers en zussen van speciale en gewone kinderen - Frits Boer

Aliëtte Jonkers, medisch journalist
Toch is het nieuwsbericht alweer gedebunked, door het onvolprezen 'Behind the Headlines'-team van NHS Choices. Zie: http://www.nhs.uk/news/2015/02february/Pages/Impact-of-daytime-naps-on-toddlers-sleep-quality-uncertain.aspx
GJ Bonte
Neuroloog., Dalfsen Nederland
Nou... Guttegutteguttegut... Wat ben ik blij dat dat nu eens wetenschappelijk is bevestigd. Heeft de onderzoeker zelf ook kinderen? Want dit had ik hem of haar ook kunnen vertellen. Een middagslaapje betekend een rustige middag, goed voor ouder en ki...nd, maar dan ligt kindjelief niet voor 20.00 in bed. En het ene kind wil een middagslaapje tot zijn 4e, de ander vindt het met 2 al een overbodige luxe...
Een ding toont deze studie wel aan. Dat het met de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek soms erg treurig is gesteld, en dat het tijdperk van het gezonde verstand aan zijn eind lijkt te zijn gekomen.