Pijn bij de ademhaling
Plaats een reactieEen vrouw van 30 jaar, ex-rookster (5 packyear), bekend met de ziekte van Crohn, heeft in 2008 een spontane pneumothorax rechts gehad. Deze is onder anesthesie behandeld door drainage en een thoracoscopie waarbij talkpoeder in de borstholte is gebracht (talkage). Nadien heeft de vrouw nog drie keer een pneumothorax rechts gehad. In 2017 is daarom via een kijkoperatie een pleurectomie verricht.
Ze kwam nu naar de afdeling Longziekten vanwege algehele malaise en ademhalingsgerelateerde thoracale pijnklachten. Om deze klachten te onderzoeken is een F18-FDG PET/CT-scan verricht.
Hierop zagen we een atypische hyperdense en sterk FDG avide massa tussen de pectoralis minor- en majorspier rechts, met prominente lymfeklieren in de rechteraxilla. We besloten tot chirurgische resectie van de afwijking. Pathologisch-anatomisch onderzoek bevestigde een talcoma, een zeldzame complicatie van talk pleurodese.
Pleurodese met talk is voor het eerst beschreven door Bethune in 1935 en wordt sinds 1953 klinisch toegepast. Het is een veilige en relatief eenvoudige procedure om recidiverende pneumothorax en (niet-)kwaadaardige pleurale effusies te behandelen.1 Talkpleurodese veroorzaakt een steriele ontsteking van de pleura visceralis en parietalis die pleurale verkleving bevordert.2
Na talkage zijn op de F18-PET/CT structurele en metabole veranderingen zichtbaar die kunnen lijken op een maligne proces uitgaande van de pleura. De intense opname van de radiotracer is echter niet het gevolg van actieve tumormassa maar van een chronische inflammatoire reactie, die vele jaren kan aanhouden.
Als deze afwijkingen worden waargenomen is het belangrijk de voorgeschiedenis van de patiënt in het oog te houden om hem of haar een onnodig en belastend vervolgtraject te besparen.3
Soms worden na talkage extrapleurale talkophopingen gezien. Dit kan zijn veroorzaakt door lekkage tijdens de procedure, maar mogelijk heeft bij deze vrouw ook de latere pleurectomie een rol gespeeld.
Concluderend moeten we bij een pleurodese in de voorgeschiedenis bedacht zijn op een talcoma, als op de PET/CT een atypische hyperdense en fors actieve extrapleurale afwijking is te zien.
Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek? Stuur uw tekst (max. 300 woorden) en beeld naar kopij@medischcontact.nl. Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek Coronaperikelen. Dokteren in tijden van covid-19.
auteurs
Roos Joosten
longarts, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen
Laura Vermeer
longarts, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen
Maarten Vinken
nucleair geneeskundige, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen
Willem Vreuls
patholoog, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen
contact
roos.joosten@cwz.nl
cc: redactie@medischcontact.nl
Voetnoten
1. Janssen JP, Collier G, Astoul P, et al: Safety of pleurodesis with talc poudrage in malignant pleural effusion: a prospective cohort study. The Lancet 2007; 369: 1535-9.
2. Rodriguez-Panadero F, Montes-Worboys A: Mechanisms of pleurodesis. Respiration, 2012; 83: 91-8.
3. Kramer H, Pieterman RM, Slebos DJ, et al: PET for the evaluation of pleural thickening observed on CT. J Nucl Med 2004; 45: 995-8.
Zie ook:- Er zijn nog geen reacties