‘Zorgkosten lopen op door stijging personeelskosten’
2 reactiesDe personeelskosten in ziekenhuizen, verpleeghuis- en thuiszorg, gehandicaptenzorg en ggz zijn tussen 2011 en 2018 met ruim 20 procent gestegen, van 34,1 miljard naar 41,2 miljard euro. De belangrijkste oorzaak daarvan zijn de steeds hogere kosten voor het inhuren van flexibel personeel.
Vooral instellingen in de verpleeghuis- en thuiszorg, gehandicaptenzorg en ggz zijn vanwege de groeiende tekorten op de arbeidsmarkt steeds meer gedwongen flexibel personeel in te huren. Dat stelt Intrakoop op basis van een analyse van 4122 jaarverslagen van zorginstellingen tussen 2011 en 2018. Doordat de personeelskosten zo oplopen, stijgen ook de totale zorgkosten in Nederland, aldus Intrakoop. Tussen 2011 en 2018 werden de zorgkosten ruim 10 miljard euro hoger.
Intrakoop stelt dat ook het ziekteverzuim tussen 2011 en 2018 in de vier onderzochte sectoren flink steeg. Het ziekteverzuim is het grootst in de verpleeghuis- en thuiszorg (6,8%) en de gehandicaptenzorg (6,4%). In ziekenhuizen was het ziekteverzuim met 5,2 procent het laagst, maar daar was juist in 2018 de sterkste stijging te zien. Ook het ziekteverzuim dwingt zorgaanbieders flexibel personeel in te huren.
De nettoresultaten van ziekenhuizen zijn volgens Intrakoop redelijk stabiel, in tegenstelling tot die van andere sectoren. De solvabiliteit nam toe in alle sectoren, behalve de ggz. Investeringen lopen in alle sectoren terug. Verder zit een groot deel van de zorgkostenstijging in de extra uitgaven van ziekenhuizen voor dure medicijnen en medische hulpmiddelen.
lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
Geert Slock
huisarts, sluis
sorry, ik bedoel wanbeleid ipv woonbeleid
Mislukte besparingen met desastreuze gevolgen bedoel ik.
geert slock
huisarts, sluis
De halsstarrige weigering van politici en bestuurders om zorgpersoneel marktconform te betalen zorgt voor grote lacunes in de zorg die zeer duur zin om terug te herstellen. Dit woonbeleid is een logisch gevolg van de marktwerking in de zorg waarbij b...eslissingen worden genomen door mensen die geen benul hebben van zorgkwaliteit en wiens visie niet verder rijdt dan de begroting van het lopende jaar