‘Verhoging uurtarieven zzp’ende artsen door nieuwe wet’
6 reactiesArtsenorganisaties voorzien een flinke verhoging van de uurtarieven naar minimaal 75 euro per uur van zzp’ende (huis)artsen door nieuwe wetgeving rondom zzp’ers. LHV en FMS vrezen voor marktverstorende, tariefopdrijvende effecten, die zullen leiden tot verder stijgende zorgkosten. Ook Huisarts van de Toekomst, een actiecomité van waarnemende huisartsen, heeft bezwaren tegen het conceptwetsvoorstel.
De organisaties reageren hiermee op het conceptwetsvoorstel Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring, waarop tot begin deze week online gereageerd kon worden. Maar liefst 885 organisaties en personen, uit alle hoeken van de economie, deden dit. Veel waarnemende huisartsen plaatsen dezelfde reactie, op initiatief van Huisarts van de Toekomst. Zij stellen dat de wet niet van toepassing is op huisartsen en hen dwingt hun uurtarief te verhogen.
De wet moet enerzijds een groep zzp’ers die zeer weinig verdient, beschermen tegen armoede. Anderzijds moet de wet drempels wegnemen om een opdrachtrelatie aan te gaan, terwijl een verkapt dienstverband of schijnzelfstandigheid wordt tegengegaan. In tegenstelling tot een echt dienstverband, hoeven opdrachtgevers bij zzp’ers geen premies en loonheffingen te betalen of hen door te betalen bij ziekte.
Zzp’ers mogen na invoering van de wet hooguit één jaar voor één opdrachtgever werken. Daarnaast zijn er allerlei vereisten waaraan zzp’ers moeten voldoen om aan te tonen dat er geen sprake is van onder meer gezagsverhoudingen en wat hun uurtarief precies is. Voor zzp’ers die meer dan 75 euro per uur verdienen, zijn deze eisen wat minder strikt – omdat zij zich toch al in een goede onderhandelingspositie bevinden. Zowel Huisarts van de Toekomst als de LHV en FMS, die een gezamenlijke reactie opstelden, maken bezwaren tegen de extra administratiedruk die de nieuwe wetgeving volgens hen oplevert.
Huisarts van de Toekomst stelt dat vaker voor het minimumtarief zal worden gekozen omdat het daarmee een stuk eenvoudiger zakendoen is. Ook FMS en LHV vrezen prijsopdrijving. Op dit moment verdienen de meeste zzp'ende huisartsen overdag minder dan 75 euro per uur, stellen de organisaties. Volgens de LHV werkt slechts 3,3 procent van de waarnemend huisartsen overdag voor een tarief hoger dan 70 euro per uur.
Ook de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) vreest administratieve lastenverzwaring door de nieuwe wet. De NFU denkt dat de wet daardoor de problemen rond flexibele arbeid eerder zal verergeren dan oplossen. Sowieso wil de NFU liever niet dat het zzp-schap meer toegankelijk wordt gemaakt, omdat zzp’ers door de personeelstekorten in de zorg de prijzen opdrijven.
lees meer-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
Petra Peek
Waarnemend huisarts, Heerhugowaard
Het is dat we zo'n leuk vak hebben, maar inderdaad, voor hetzelfde uurtarief kan ik ook fietsen gaan repareren, zonder kans op tuchtklachten, zonder dure verzekeringen, lid zijn van de klachten- en geschillencommissie, niet minimaal 40uur per jaar na...scholen, geen diensten (als waarnemer wel de luxe dat ik deze zelf kan kiezen), geen intervisie-uren, geen contract opstellen bij ieder los dagje waarnemen en niemand die klaagt als de fiets eens een kwartiertje moet wachten tot hij aan de beurt is. Dus uurtarieven naar rond de 75 euro per uur lijkt mij écht niet buitensporig, maar nog steeds aan de lage kant.
Geert Slock
ha, Sluis
Zoals collega van Veen opmerkt zou de LHV zou beter eens kijken waarom de waarnemer de enige ZZP arts die nog voor minder dan 75 euro per uur werkt.
Een tranparante vergelijking van alle uurtarieven zou inderdaad aan het licht kunnen brengen dat h...uisartsen elk jaar harder werken tegen een uurtarief van ongeveer de helft van de andere ZZP artsen, maar als huisarts praten over geld is politiek taboe.
Dolf Algra
commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, oud bedrijfsarts, Rotterdam
Wellicht een ideetje voor de redactie van Medisch Contact om een overzicht te maken van alle zzp artsen tarieven ? Daar zal iedereen namelijk van schrikken. Misschien wel te heftig materiaal.
Tarief zzp bedrijfsarts is in paar jaar tijd ongeveer ...verdubbeld. Lagen die in de crises tijd ergens rond de 100 - 125 euro, nu rond de 225 euro en hoger.
Carlo Heijmans
huisarts, ZAANDIJK
Aan collega Vunderink: praktijkhouders (waarnemers overigens ook) ontstoppen zelf zonder extra kosten dezelfde dag nog voor nog geen 10 euro. Aan huis voor een heel klein beetje meer. Wat eraan te doen? Net als de loodgieter contanten rechtstreek...s in de portemonnee?
Hendrik Jan Vunderink
huisarts-docent, SITTARD
Eergisteren is onze verstopte gootsteenafvoer door een vriendelijke en bekwame installateur weer doorgankelijk gemaakt.
Hij kon al ruim een week na ons telefoontje langskomen en we wisten ook meteen, heel transparant, waar we aan toe waren: 98 euro..., contant te voldoen, en na een uur 22 euro per kwartier.
De klus nam 1 1/2 uur in beslag, en ik heb de rekening met plezier betaald, want er was goed werk verricht.
Laten praktijkhoudende huisartsen nou eindelijk eens wat gaan leren van loodgieters...
En stijgende zorgkosten, tsja, dat probleem ontstaat inderdaad vooral in de 1e lijn....
E.B. van Veen
, huisarts
De meeste waarnemend huisartsen vragen een dag-uurtarief van 55-65 euro per uur.
Het tarief voor praktijkhoudend huisartsen voor de (verplichte) diensten ligt nu op 76 euro per uur (dus voor avond- nacht- en weekend). Ik vind dat best lage tarieven,... voor het soort verantwoordelijk werk dat huisartsen doen. Het stoort mij dat de LHV zich wél druk maakt over waarschijnlijk oplopende tarieven voor waarnemend huisartsen, terwijl praktijkhoudend huisartsen al jaren hun winst uit onderneming (= inkomen) zien dalen. Bij meer ondernemersrisico (want meer personeel en steeds hogere (huisvestings)kosten en ook meer risico op problemen met patiënten. Want we kunnen patiënten niet meer doorverwijzen naar de GGZ of ouderenzorg. Dáár zit wat mij betreft de bottle-neck, dus bij onderfinanciëring van de huisartsenpraktijk, al jarenlang. Als je de huisartsenzorg in een land jarenlang verwaarloost, en wel allerlei taken op het bordje er bij kiepert, krijg je dit.
PS informeer eens wat een ZZP-psychiater als uurtarief verdient. Of een ZZP-specialist ouderengeneeskunde.