SSRI in eerstelijnspopulatie werkt eerst vooral op angst
Plaats een reactieHet antidepressivum sertraline werkt bij patiënten met depressieve symptomen, die de huisarts behandelt, in eerste instantie vooral op angst. Na zes weken zijn de depressieve symptomen nog niet verbeterd, maar is de kwaliteit van leven wel beter. Dit blijkt uit onderzoek van Gemma Lewis e.a. dat in The Lancet Psychiatry is verschenen.
De onderzoekers voerden een pragmatische, dubbelblinde, placebogecontroleerde gerandomiseerde studie uit naar het effect van sertraline bij 655 volwassen patiënten met depressieve symptomen, en bij wie betwijfeld werd of een antidepressivum zou werken. Het onderzoek vond plaats in 179 huisartspraktijken in vier Britse steden.
De primaire uitkomstmaat was depressieve symptomen na zes weken, volgens de Patient Health Questionnaire-9. Behandeling met sertraline liet geen klinisch relevante verbetering van depressieve symptomen zien in vergelijking met placebobehandeling. Wel was er een afname van angstsymptomen, een betere kwaliteit van leven en zelfgerapporteerde psychische gezondheid. Afhankelijk van welk scoresysteem er was gebruikt, leek er na twaalf weken wel enig verschil in depressieve symptomen, in het voordeel van sertraline. De groep was te klein om na te gaan of mensen met ernstigere klachten meer baat hadden bij het middel dan anderen.
De auteurs erkennen dat enige voorzichtigheid met betrekking tot deze uitkomsten op zijn plaats is, omdat deze voortkwamen uit secundaire analyses.
Overigens vroegen de onderzoekers ook op verschillende momenten of de deelnemers dachten dat zij sertraline gebruikten. In de sertralinegroep dacht een groter deel van de mensen dat (na zes weken 46 versus 19%). De auteurs denken dat dit komt doordat zij vaker een afname van symptomen merkten, en niet vanwege bijwerkingen, omdat er geen verschil in rapportage van bijwerkingen was tussen beide groepen.
In eerdere onderzoeken naar de werking van antidepressiva werden meestal strikte criteria voor deelnemers gehanteerd. Deze studie sluit meer aan bij de dagelijkse praktijk in de eerste lijn, door minder scherpe inclusiecriteria te gebruiken. Het lijkt erop dat de SSRI sertraline een voordelig effect kan hebben voor deze groep. In een begeleidend commentaar wijst Brenda Penninx (AUMC) er onder meer op dat het effect van sertraline in deze studie vrij klein was, en dat langetermijnresultaten niet zijn onderzocht. Dat is ook relevant, aangezien veel mensen zeer langdurig medicatie blijven gebruiken. Wat haar betreft verdient het stoppen met antidepressiva net zoveel aandacht als ermee beginnen.
Examining the antidepressant scattergun approach
Lees ook- Er zijn nog geen reacties