Fase-II-trial: nieuw medicijn vermindert depressie
Plaats een reactieEen nieuw medicijn dat aangrijpt op GABA-receptoren (SAGE-217) vermindert depressieve symptomen bij matig tot ernstig depressieve patiënten en heeft weinig bijwerkingen. Dit vonden Handan Gunduz-Bruce e.a. in een fase-II-trial, 5 september gepubliceerd in NEJM.
De onderzoekers baseerden deze trial op eerder onderzoek, waarbij een verminderde hoeveelheid GABA in liquor en hersenschors van depressieve patiënten werd gevonden. Ze testten daarom SAGE-217, een modulator van GABA-receptoren, bij 89 patiënten met een matige tot ernstige depressie. Dit definieerden zij als een score van 22 of hoger op de Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D, totaal 52 punten). De helft van de patiënten ontving SAGE-217, de andere helft placebo eenmaal daags gedurende veertien dagen. De onderzoekers bepaalden de HAM-D-score en andere symptomen, zoals angst, voor en vijftien dagen na de start van het medicijn. In beide groepen gebruikte een deel van de patiënten nog een ander antidepressivum.
De HAM-D-score nam in de SAGE-217-groep met 7 punten meer af dan in de placebogroep. Bij bijna 80 procent van de SAGE-217-gebruikers halveerde de HAM-D-score, ten opzichte van 41 procent in de placebogroep. Het effect van SAGE-217 nam af na staken van het middel: op dag 28 waren de HAM-D-scores nog maar bij 62 procent van de patiënten gehalveerd. De onderzoekers zagen meer milde bijwerkingen, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en slaperigheid, in de SAGE-17-groep (53 versus 45%) – met name bij patiënten die nog een ander antidepressivum gebruikten.
SAGE-17 zou dus effectief kunnen zijn als snelle behandeling van matige tot ernstige depressies, mits het middel langer dan twee weken wordt gebruikt. Onduidelijk is de werking in vergelijking met de huidige antidepressiva. Commentator Emil Coccaro waarschuwt dat patiënten met een onbehandelbare depressie niet zijn onderzocht. Bovendien faalden in het verleden veel antidepressiva in fase-III-trials alsnog. De studie is overigens gesponsord door Sage Therapeutics, waar een groot deel van de onderzoekers werkt. Acht patiënten zijn door de sponsor geëxcludeerd, onduidelijk is waarom.
DOI: 10.1056/NEJMoa1815981
Filmpje waarin het onderzoek wordt uitgelegd (inlog nodig) https://www.nejm.org/do/10.1056/NEJMdo005569/full/
lees ook- Er zijn nog geen reacties