Samenvoeging wetten gedwongen zorg niet uitgesloten
1 reactieHet is niet uitgesloten dat de twee wetten rond gedwongen zorg weer worden ondergebracht in één regeling. Dat kwam naar voren bij een Kamerdebat over reparatiewetgeving van de twee nog jonge wetten voor dergelijke zorg. De aanpassingen van deze wetten die het kabinet beoogt, gaan de Tweede Kamer nog niet ver genoeg.
De Tweede Kamer sprak afgelopen week met VWS-bewindslieden Tamara van Ark en Paul Blokhuis over een tweede ronde reparatiewetgeving voor de per 2020 van kracht geworden Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en de Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten (Wzd). De reparatiewetgeving moet de uitvoering van beide wetten vereenvoudigen.
Maar de aanpassingen die de VWS-bewindslieden in gedachten hebben, gaan de Tweede Kamer nog niet ver genoeg, gezien de moties en amendementen waarmee het parlement op de proppen kwam. Zo wil de Kamer dat het makkelijker wordt om van het ene regime over te stappen naar het andere als een cliënt daardoor in een meer passende instelling kan worden geholpen. Verder ligt er een voorstel om ervoor te zorgen dat cliënten hun uitkering altijd behouden tijdens verplichte opname. Daarnaast is er de wens om een grens van zes weken te stellen aan de termijn waarbinnen een rechter moet beslissen over een vervolg van de gedwongen zorg. Ook is de wens geuit om de term geneesheer-directeur te vervangen voor het meer neutrale geneeskundig directeur.
Daarnaast liggen er moties om bijvoorbeeld de taken van de cliëntenvertrouwenpersoon duidelijker te omschrijven, om bij de plicht om een stappenplan te hanteren onderscheid te maken tussen lichte en zware dwangzorg, en om cliënten bij dwangzorg niet te bedelven onder een stortvloed aan brieven over hun behandeling.
De Tweede Kamer stemt dinsdag 8 juni over de reparatiewetten en de ingediende moties en amendementen. De wetten worden sneller dan normaal geëvalueerd en daarna mogelijk nóg verder aangepast. VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis gaf aan dat de evaluatie in de zomer van 2022 klaar moet zijn. Dat is het moment volgens hem om te spreken over het eventueel samenvoegen van de twee wetten, iets wat SP-Kamerlid Peter Kwint opperde als mogelijke verbetering en wat zowel Blokhuis en minister voor Medische Zorg Van Ark niet bij voorbaat uitsloten.
Lees ook
W.J. Duits
bedrijfsarts, Houten
Worden er nu psychiaters gevraagd om hun ervaringen te bespreken? Waarschijnlijk kan deze beroepsgroep heel goed uitleggen van wat er nu schort aan deze wetgeving.