Rechter vindt twee ton covidgeld voor artsen-microbiologen te veel
1 reactieHet Jeroen Bosch Ziekenhuis hoeft zeven artsen-microbiologen niet ieder 200 duizend euro uit te betalen vanwege de extra inkomsten van het ziekenhuis als gevolg van de coronapandemie. Maar het is ook niet zo dat de artsen-microbiologen geen enkele vergoeding voor de extra geleverde zorg hoeven te krijgen. Dat stelt de kantonrechter na een gezamenlijk verzoekvan de artsen-microbiologen en het ziekenhuis om een oordeel te vellen over de kwestie.
Oude afspraak
Tussen de artsen-microbiologen, allemaal in loondienst, en de raad van bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis bestond een oude afspraak: een derde deel van de extra inkomsten die voortkomen uit onverzekerde zorg wordt jaarlijks uitgekeerd bovenop het reguliere salaris. Het ging daarbij onder meer om zorg als gevolg van een uitbraak. In normale jaren lag de hoogte van die extra inkomsten ongeveer tussen de 17 duizend en 22 duizend euro per arts-microbioloog.
In de herfst van 2020 werd duidelijk dat het JBZ verwachtte in totaal ongeveer 4 miljoen euro winst te maken op coronatests die voor de GGD’s werden uitgevoerd. Dat zou neerkomen op een vergoeding van ongeveer 200 duizend euro per arts-microbioloog. Het JBZ vond zo’n groot honorarium niet redelijk en stelde zich op het standpunt dat er bij het maken van de afspraken nooit rekening was gehouden met een dergelijke omvang en dat een pandemie niet onder de afspraken viel.
Onbespreekbaar
Het JBZ wilde de artsen-microbiologen over zowel 2020 en 2021 ieder 25 duizend euro (dus bij elkaar 50 duizend euro) betalen over de onverzekerde zorg – inclusief de niet-covid-19-gerelateerde onverzekerde zorg die in die twee jaar juist lager lag dan normaal. Maar dit vonden de artsen-microbiologen onbespreekbaar.
De kantonrechter stelt dat de covid-19-pandemie in tegenstelling tot wat het ziekenhuis beweert, inderdaad onder de eerder gemaakte afspraken over de verdeling van de extra inkomsten valt.
Desalniettemin oordeelt de kantonrechter dat de artsen-microbiologen geen recht hebben op volledige uitbetaling van een derde deel van de extra inkomsten. De kantonrechter vindt dat dat onredelijk en onbillijk zou zijn. Een van de redenen daarvoor is dat tussen de Bossche Specialisten Coöperatie, waar ook de artsen-microbiologen lid van zijn, en het JBZ al in het begin afspraken zijn gemaakt over de financiële gevolgen van de pandemie. De artsen binnen het JBZ mochten er financieel niet op voor- of achteruitgaan. Sommige specialisten zouden immers extra inkomsten hebben als gevolg van de pandemie, terwijl andere juist minder inkomsten hadden door afgeschaalde zorg.
Extra uren
Daarnaast weegt de kantonrechter mee dat de covid-19-diagnostiek een vergaand geautomatiseerd proces is en dat extra inkomsten niet betekenden dat er ook extra werk was.
Toch vindt de rechter ook niet dat de artsen-microbiologen geen enkele vergoeding voor de niet-verzekerde covid-19-zorg zouden moeten krijgen. Onder meer omdat ze, anders dan de vrijgevestigde specialisten, op geen enkele andere manier door het JBZ zijn gecompenseerd voor de extra gewerkte uren.
Over het bedrag dat het JBZ de artsen-microbiologen moet uitkeren, doet de rechter geen uitspraak. Daarvoor moeten ze maar weer met elkaar om de tafel.
Lees ook
R.M. Vermeer
huisarts
Het wordt tijd dat de microbiologen in loondienst komen van de ziekenhuizen voor normale salarissen