Promotie psychiater voor een volledig vrouwelijke oppositie
9 reactiesPsychiater Anne Koopmans promoveerde 12 mei op haar onderzoek naar CYP-genotypering in de klinische praktijk. Voor haar een mooie aanleiding om aandacht te vragen voor het belang van vrouwelijke rolmodellen in hogere wetenschappelijke posities. De oppositie was samengesteld uit alleen maar vrouwelijke wetenschappers.
Koopmans wijst op de discrepantie tussen de man-vrouwverdelingen bij geneeskundestudenten (ruim twee derde vrouw) en hoogleraren (krap een kwart vrouw). Recent Nederlands onderzoek onder arts-assistenten (Kramer e.a. 2021 BMC Medical Education) liet zien dat stereotype ideeën over gender en loopbaan bij vrouwen sterker aanwezig zijn dan bij mannen. Volgens Koopmans kunnen vrouwelijke wetenschappers op hogere posities helpen om die denkbeelden te doorbreken én bijdragen aan een cultuuromslag in de organisatie.
Lees ook
Rolf Sikkema
Specialist ouderengeneeskunde, IJmuiden
"Recent Nederlands onderzoek onder arts-assistenten (Kramer e.a. 2021 BMC Medical Education) liet zien dat stereotype ideeën over gender en loopbaan bij vrouwen sterker aanwezig zijn dan bij mannen."
Gaat de feminisering van de medische wereld dan... niet leiden tot alleen maar meer gender-bias?
Rolf Sikkema
Specialist ouderengeneeskunde, IJmuiden
"Recent Nederlands onderzoek onder arts-assistenten (Kramer e.a. 2021 BMC Medical Education) liet zien dat stereotype ideeën over gender en loopbaan bij vrouwen sterker aanwezig zijn dan bij mannen."
Als dit klopt, gaat de feminisering van de zorg... niet leiden tot alleen maar meer gender-bias?
Hiltje Oude Luttikhuis
huisarts, Venray
Beste @Arjen,
Jouw citaat "Er is daarom niet zozeer sprake van een maatschappelijk probleem, maar simpelweg van een afspiegeling van wat mensen wel en niet willen en de keuzes die ze maken." verbaast me.
Het initiatief van Anne Koopmans en he...t wetenschappelijk onderzoek dat @Sophie aanhaalt zijn juist een afspiegeling van het maatschappelijk probleem van genderongelijkheid die in alle lagen van de maatschappij speelt en die niet te verklaren is vanuit vrije keuzes. Mijn visie hierop is dat zolang het aan de top niet diverser is, de verschillen ook niet snel zullen verdwijnen. We hebben het in dit artikel over de medische en academische setting, maar ook in de politiek en beleidsmakende functies blijft het aantal vrouwen achter (slechts 34 en 40% van de eerste en tweede kamer is vrouw). Ik wil geen wedstrijdje om de waarheid spelen en gissen naar de redenen daarvan vanuit onze eigen individuele kijk op de wereld (die veelal gekleurd is door ons eigen geslacht).
Ik nodig je van harte uit om mee te luisteren naar mijn recent gestarte podcast 'WoW! Vrouw', waarin ik samen met vooroplopende vrouwelijke rolmodellen uit de medische wereld en academia de vraag onderzoek hoe we de top in deze wereld inclusiever en diverser kunnen maken. Je hoort dan direct uit eerste hand waar vrouwen die inmiddels wel een toppositie hebben bereikt, zijn tegenaan gelopen. Je vind de podcast hier: https://app.springcast.fm/podcast/wow-vrouw (of in je favoriete podcast luister app) Veel luisterplezier, Hartelijke groet, Hiltje
Arjen Göbel
Huisarts, Amstelveen
Beste Sophie. De constatering dat "onder vrouwelijk arts-assistenten stereotype ideeën over gender en loopbaan sterker aanwezig zijn dan onder mannelijke" is eigenlijk een afgezwakte en ook wat flauwe manier om te veronderstellen dat vrouwen 'bepaald...e ideeën' hebben waardoor ze geremd worden om op hoge posities te kunnen komen. Tenminste zo vat ik het op.
Ik doelde daarom met mijn opmerkingen op de tendens dat dit soort zaken in een sociaal-maatschappelijk licht wordt gezet terwijl het in feite op persoonlijke keuzes berust. Want laten we wel wezen: vaak is toch de onderliggende teneur van al deze constateringen dat mannen zich op één of andere wijze maatschappelijk voortrekken ten koste van vrouwen (of iets in die strekking) en dat is wat ik in de realiteit van alledag om me heen zie niet het geval. Waar komen die opvattingen van vrouwen dan vandaan? En waarom mocht er geen Y chromossom op die foto? Gave foto overigens.
Wat mijn tweede alinea betreft: Ik wil - een beetje met een knipoog - zeggen dat jouw opmerking dat er in de zorg etc. veel meer vrouwen werken, als reactie op het feit dat in lichamelijk zware beroepen vrijwel alleen maar mannen werken, komt omdat er geen mannen meer over zijn om in de zorg etc. te werken omdát zij met zijn allen al die zware beroepen invullen!
Dat er meer vrouwen in zorg en onderwijs zitten is - hoop ik - hun keuze. En ik vraag me af - maar dat is glad ijs - of mannen wel helemaal vrijwillig al die fysiek zware beroepen doen. Ze doen dat ook omdat vrouwen dat anders niet zouden doen - en iemand moet het doen. Of dat omgekeerd ook zo is vraag ik me af.
Nogmaals: alleen een goed onderzoek kan zoiets beantwoorden. Het streven an sich naar een cultuuromslag die 'plaats zou moeten vinden' is prima! Juich ik toe! Maar dan ook in de asfalteerderij, de bouw, de visserij, de slachterij en al die andere beroepen waar geen vrouw in te vinden is. Toch?
Sophie Broersen
arts/journalist, Leiden
Beste Arjen, je laatste alinea kan ik niet volgen. Afgezien daarvan: in het bericht zelf wordt nergens gewezen op witte, geprivilegieerde mannen die vrouwen zouden tegenhouden. Er staat dat uit recent onderzoek blijkt dat onder vrouwelijk arts-assis...tenten stereotype ideeën over gender en loopbaan sterker aanwezig zijn dan onder mannelijke. Dat kan natuurlijk wel te maken hebben met wat zij om zich heen zien.
Arjen Göbel
Huisarts, Amstelveen
@ Sophie Broersen: precies dat is zo, maar dat betekent niet automatisch dat belemmerende maatschappelijke en sociale genderfactoren in het hogere segment hier de oorzaak van zijn. Het kan ook op zelfgemaakte keuzes berusten. De enige manier om daar ...achter te komen is een goed onderzoek doen, en vrouwen te bevragen of hun beroepswens wel of niet tot stand is gekomen en door welke factoren dat komt. Het gaat me nu nét iets te vaak en te makkelijk in de richting van "white privileged men" die vrouwen zouden verhinderen te doen wat ze willen. Ik hoor daar zelf in elk geval beslist niet bij, maar constateer (door te vragen) wel vaak dat vrouwen zélf de keuze maken voor een bepaald levenspad en afzien van bepaalde ambities, en dus niet zozeer onder druk van anderen. En dat zie je dan terug in de cijfers. Er is daarom niet zozeer sprake van een maatschappelijk probleem, maar simpelweg van een afspiegeling van wat mensen wel en niet willen en de keuzes die ze maken.
Overigens gaat de door jou geschetste tegenstelling tussen de door mij genoemde beroepen en sectoren waarin geen vrouw te vinden is en de door jou genoemde zorg, hulp/welzijn en kraamzorg niet op, want dat komt juist omdát de banen die ik opnoemde primair door mannen wordt gedaan en dan kun je niet verwachten dat er getalsmatig nog voldoende mannen over zijn om evenredig in de door jou genoemde sectoren aanwezig te zijn. Omgekeerd geldt dat in mindere mate omdat vrouwen niet primair kiezen voor de beroepen die ik noemde en mede daarom werken in de sectoren die jij noemt. Laat ik het zo samenvatten: ik denk dat er meer mannen in de zorg etc. willen werken dan dat er vrouwen zijn die in de weg-/waterbouw, vliegtuigbelading etc. willen werken. Overigens: dat is volstrekt geen waardeoordeel maar een nuchtere constatering want ik denk dat mannen en vrouwen (uiteraard, buiten discussie) gelijkwaardig zijn, maar in sommige opzichten gewoon verschillen, o.a. in de keuzes die ze maken.
Sophie Broersen
arts/journalist, Leiden
Goed idee, Arjen Göbel. Laten we dan ook naar de man-vrouw-verdeling in de verzorging, hulp en welzijn, verpleging, kraamzorg bekijken. Het is bekend dat de grootste verschillen in man-vrouw-verhouding bij - zoals het CBS het wel eens noemde - 'lager...e en middelbare beroepen' optreden. Oftewel: daar zitten de typische 'mannen- en vrouwenberoepen'. Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe gelijker het wordt. Maar tot een bepaalde hoogte, blijkbaar.
Arjen Göbel
Huisarts, Amstelveen
"Koopmans wijst op de discrepantie tussen de man-vrouwverdelingen bij geneeskundestudenten (ruim twee derde vrouw) en hoogleraren (krap een kwart vrouw)"
Ik zou graag zien dat als vrouwen zich druk maken over de oneerlijke man/vrouw verdeling onde...r ministers- en directiefuncties, hoogleraarschappen en andere 'belangrijke' en goedbetaalde posten, ze ook een uitspraak doen over hoe het komt dat in de weg- en waterbouw, huizenbouw, rioleringswerk, vliegtuigbeladingsplatforms, beveiliging, kraanmachinisten, het leger, electriciens, loodgieters, metaalarbeiders, tuinbouw, voedselverwerkende industrie, etc. etc., (bijna) geen vrouw te vinden is? Dan praten we verder.
Dolf Algra
commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam
Prachtige foto - soort vrouwelijke wild bunch. Met de white knight in het midden. De meeste dames lijken voor geen kleintje vervaard !