Opiaten werken niet bij acute nek- en rugpijn
2 reactiesOpiaten zijn bij acute rug- en nekpijn niet beter in pijnbestrijding dan een placebo. Dit blijkt uit een Australische studie van Caitlin Jones e.a. gepubliceerd in The Lancet.
De onderzoekers randomiseerden (1:1) 310 patiënten die met rug- en/of nekklachten de huisarts of de Spoedeisende Hulp bezochten en placebotabletten of oxycodon-/naloxontabletten kregen. Patiënten met een aanwijsbare oorzaak zoals een fractuur werden uitgesloten van deelname. De tabletten werden gebruikt totdat patiënten de pijn gedurende drie opeenvolgende dagen een score van 0 of 1 gaven, op een schaal van 1 tot 10. De tabletten werden maximaal zes weken gecontinueerd.
De onderzoekers constateerden dat na zes weken de opiatengroep een gemiddelde pijnscore van 2,78 had, terwijl de placebogroep een gemiddelde score van 2,25 had. Dit verschil was niet significant. Ook tussen de start van de tabletten en die zesweekse periode bleek de pijnscore net zo sterk te dalen onder placebo als opiaten. Na een jaar follow-up bleek de placebogroep zelfs minder pijn te ervaren. Wel hadden de patiënten in de opioïdengroep vaker last van opioïdegerelateerde bijwerkingen zoals obstipatie en misselijkheid dan de placebogroep (7,5 versus 3,5%).
Richtlijnen
In onder meer de Nederlandse NHG-Standaard wordt niet aangeraden om bij acute rugpijn opioïden voor te schrijven. Toch blijkt onder meer uit onderzoek van het Nivel (2020) dat opioïden nog veel worden geschreven, mogelijk ook bij acute pijn. Daarom roept hoogleraar huisartsgeneeskunde Bart Kroes (Erasmus MC), die aan de studie meewerkte, in het persbericht op om ‘in de richtlijnen voor de behandeling van acute nek- en rugpijn te vermelden dat deze klachten geen indicatie zijn voor een opioïde.’
doi.org/10.1016/S0140-6736(23)00404-X
Lees ook
E.M.H. van den Doel
Neuroloog , Soest
Ik ben (o.a.) eerzaam in een kliniek waar veel patiënten met cervicale en lumbale radiculaire syndromen worden gezien. Wij wete al lang, uit ervaring, dat opioiden bij deze aandoeningen nauwelijks werkzaam zijn. Toch zijn ze vrijwel altijd door de hu...isarts voorgeschreven, in het merendeel van de gevallen is dat oxycodon. Vaak heeft de patiënt dat al snel gestaakt, wegens bijwerkingen en/of omdat het niet werkt.
Dit soort onderzoeksresultaten kan niet genoeg inde de aandacht worden gebracht!
I.K.F. Tiemens-van Putten
Huisarts
Ik mis in bovenstaande nog wel de informatie hoe de pijnscore was in de dagen na het voorschrijven. Na 6 weken geloof ik namelijk wel dat er geen verschil is, maar het wordt toch voorgeschreven omdat het op dat moment onhoudbaar is en er geen andere ...opties zijn...Is die informatie ook bekend?